Összefoglaló tanulmány az MNB zöld pénzügyi civil konzultációjáról

Az MNB március végén konzultációs felhívást kezdeményezett környezetvédelmi szakértőkkel, civil szervezetekkel, intézetekkel a gazdaság – a koronavírus-járványt követő - környezetileg is fenntartható újraindításáról. A jegybank konzultációjára 18 civil szervezettől és környezetvédelemmel foglalkozó tudóstól, éghajlatvédelmi és energetikai szakembertől érkeztek javaslatok.

A javaslatokat a jegybank értékelte, egyeztette a civil szervezetekkel. E beérkezett javaslatokra építve alakítja ki az MNB saját, a környezeti fenntarthatóságot és azon belül különösen a klímavédelmet szolgáló beruházások finanszírozását támogató intézkedéseit.

Az MNB a Civil Konzultációban kapott javaslatok kivonatát, valamint a javaslatokhoz kapcsolódó MNB-intézkedéseket (vagy tervezett intézkedéseket) egy tanulmányban foglalta össze, mely ezen az elérhetőségen érhető el.

Az MNB hosszú távon, további területeken is folytatni kívánja az együttműködését a civil szervezetekkel, illetve a tudományos élet résztvevőivel.