Budapest, 2021. március 12. — A Magyar Nemzeti Bank 2020-ban új adatszolgáltatást írt elő, amelynek keretében rendszeresen vizsgálja a bankok konjunktúraérzetét és stratégiai terveit, és ennek összesített eredményeit negyedévente közzéteszi. A Banki konjunktúrafelmérés 2020. negyedik negyedévi fordulója alapján a bankrendszer összességében a konjunktúra kis mértékű romlását tapasztalta 2020 második felében. A bankok válaszai szerint a romlás irányába mutatott a makrogazdasági környezet és az ügyfélkockázatok alakulása, valamint a jövedelmezőség romlása. A javulás irányába hatott ezzel szemben az élénk piaci verseny és a kereslet, valamint a források elérhetősége. Előretekintve 2021 első félévére markáns javulást várnak a bankok, amit a pozitív gazdasági kilátások indokolhatnak.

A Magyar Nemzeti Bank 2020-ban indította el a bankok konjunktúraérzetét és stratégiai terveit feltérképező kérdőíves felmérését Banki konjunktúrafelmérés néven. A kérdőív tematikája – nagyban építve az Európai Bankhatóság hasonló felmérésére – a bankok üzleti stratégiájára, jövedelmezőségi, hitelaktivitási és portfólióminőségi várakozásaira, eszköz-forrás menedzsmentjére, valamint általános gazdasági kilátásaira terjed ki.

Az adatszolgáltatás célja, hogy az MNB megismerje a bankok konjunktúraérzetét és stratégiai terveit, amelyet a kvalitatív banki válaszok összegzését követően a jegybank által előállított Banki konjunktúraindex (Bank Sentiment Index) számszerűsítve is megjelenít. A Banki konjunktúraindex ún. „korai figyelmeztető” indikátorként alkalmazható, hogy a jegybank mielőbb jelzést kapjon arra vonatkozóan, ha az intézmények banki aktivitást veszélyeztető tényezőket érzékelnek. Ez jelentős segítséget nyújt mind bankválságok, mind egyéb pénzügyi válságok felismerésében, és a szükséges gazdaságpolitikai lépések időben történő meghozatalában.

A bankok konjunktúraérzete 2020 második felében összességében kis mértékben romlott az első félévhez képest. Ugyanakkor 2021. első felében már javulást várnak a megkérdezett intézmények. Összességében a makrogazdasági környezet, a kockázatvállalás és a jövedelmezőség megítélése járult hozzá a banki konjunktúraérzet romlásához az év második felében, míg a piaci verseny és a kereslet fokozódásának és a forrásokhoz való hozzáférés javulásának pozitív hatásai ezt részben ellensúlyozták.

  • Tavaly az év második felében a külső és belső makrogazdasági környezet romlott a bankok nettó értelemben vett fele szerint. Ez az arány megfelel az előző negyedévi értéknek, 2021 első félévére ugyanakkor javulást vár a bankok 40 százaléka.
  • A piaci verseny minden szegmensben fokozódott, és a folyamat folytatódására számítanak a bankok, legnagyobb mértékben a pénzforgalmi szolgáltatások terén.
  • A forrásokhoz való hozzáférés is javult a bankok negyede szerint, így ez is pozitív irányba befolyásolta a konjunktúraérzetet. Az intézmények mintegy fele tervezi a lakossági és vállalati betétek, valamint a jegybanki források növelését.
  • A kockázatvállalás alakulását mérő indikátorok romlottak: a vállalati és a lakossági ügyfelek hitelképessége, a hitelportfólió minősége és az intézmények kockázati étvágya is romlott a banki válaszok szerint. A portfólióminőség romlását a bankok 10-25 százaléka várja az egyes hitelszegmensekben.
  • A vállalatok hitelkeresletének emelkedését a bankok harmada, a lakossági hitelkereslet emelkedését negyedük érzékelte. Előretekintve a bankok különösen a lakossági szegmensben várnak keresletbővülést, ami összhangban van a családtámogatási intézkedések kibővítésével. Utóbbi programok várhatóan növelik a lakáspiaci keresletet és ezen keresztül a hitelkeresletet is. Összességében a bankok mintegy fele növelni tervezi portfólióját a teljes vállalati és a kkv-szegmensben, valamint a jelzáloghitelek és a fogyasztási hitelek esetében is.
  • A szabályozói környezetet az elmúlt egy év távlatában első alkalommal nem ítélték szigorúbbnak a bankok a tavalyi év végén.
  • A jövedelmezőség romlását a bankok harmada, a működési költségek emelkedését ötödük jelezte – ezek tekintetében a következő fél évre is további romlást várnak.

A konjunktúraérzet bankméret szerint kissé eltérően alakult: a nagybankok már összességében inkább változatlannak ítélték meg a konjunktúrát, és ez az intézményi kör várja a legnagyobb arányban a javulást 2021 első felében. A következő fél évben a gazdasági környezet pozitív fordulata érdemben javíthatja a banki konjunktúraérzet alakulását.

A banki konjunktúraindex alakulása bankméret szerint

 Picture1.png

Megjegyzés: A pozitív tartomány a konjunktúra javulását, a negatív tartomány annak romlását jelenti az előző félévhez képest. A konjunktúraindex hét komponens (gazdasági környezet, piaci verseny, források elérhetősége, ügyfélkockázat, kereslet, szabályozás, jövedelmezőség) számtani átlaga. Az utolsó adatpont előrejelzés. Az egyes értékek a súlyozatlan nettó arányt mutatják, azaz a konjunktúra javulását és romlását jelző bankok számának különbségét.

A Banki konjunktúrafelmérés részletes eredményei és ábrakészlete az MNB honlapján elérhető az alábbi linken: