Budapest, 2021. november 26. Az MNB a Planet Budapest Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó részeként rendezi meg immár hagyományos nemzetközi zöld pénzügyi konferenciáját 2021. december 1-jén. A rendezvény előadásai és panelbeszélgetései fókuszában a COP26 klímacsúcs pénzügyi rendszerre való következményei és a klímaváltozáson túli további környezeti anomáliák állnak majd. Sor kerül majd a Zöld Pénzügyi Díjak átadására is az idén díjazott pénzügyi intézmények, valamint a témával kapcsolatos tudományos kiválóságok részére.

Az elmúlt két év nagy érdeklődést kiváltó rendezvényei után a Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén is megrendezi a környezeti fenntarthatóság pénzügyeivel kapcsolatos szakmai konferenciáját. A rendezvényre idén a Külgazdasági és Külügyminisztérium által szervezett Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó részeként kerül sor. A Planet Budapest 2021 Közép-Európa egyik legjelentősebb fenntarthatósági rendezvénye lesz, amelyen a Visegrádi négyek (V4) országai is a legmagasabb szintű diplomáciai és gazdasági delegációkkal képviseltetik majd magukat.

A Zöld Pénzügyi Konferencia ezzel összhangban idén is Magyarországon túl térségünk egészének fenntarthatósági kihívásaira fókuszál. A hazai résztvevők (bankok, alapkezelők, biztosítók és egyéb pénzügyi szervezetek, tőzsdei kibocsátók, szabályozó szervek, civil szervezetek, kutatók stb.) mellett az európai és Európán kívüli országok képviselői is jelen lesznek a felszólalók soraiban.

Az előadók között az MNB vezetői mellett jelen lesznek a tevékenységük „zöldítésében” élenjáró hazai és külföldi piaci szereplők, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), Európai Beruházási Bank (EIB), illetve az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) fenntartható pénzügyi témákkal foglalkozó vezetői éppúgy, mint neves európai és ázsiai fenntarthatósággal foglalkozó intézetek képviselői.

Az idei évben az előadások és panelbeszélgetések fókuszában a COP26 klímacsúcs pénzügyi rendszerre való következményei, a klímaváltozáson túli további környezeti anomáliák - mint például a biodiverzitási problémák – állnak majd, kiemelten a megfelelően kialakított ESG-politikák potenciálját is az említett kihívások leküzdésének finanszírozására. A konferencia programpontjai között szerepel továbbá a 2021. évi Zöld Pénzügyi Díjak átadása is az idén díjazott pénzügyi szervezetek részére, valamint a témával kapcsolatos legkiválóbb tudományos teljesítményeket honoráló Zöld Pénzügyi Tudományos Díjak átadása is.

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz, illetve védettségi igazolványhoz kötött, további részletek Zoldpenzugyek.hu honlapon érhetőek el. A személyes részvételi szándékot kérjük, hogy az előbb említett honlapon található előregisztrációs felületen november 27-ig jelezzék.