Budapest, 2021. szeptember 13. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elkötelezett amellett, hogy a 2021 júniusában megkezdett szigorítási ciklussal összhangban a Monetáris Tanács által optimálisnak tartott monetáris kondíciók minden részpiacon tükröződjenek. A negyedév végi nemzetközi swappiaci feszültségek hazai hatásainak kezelése érdekében az MNB a már bejelentett negyedév végi euroswap tendereket kiegészítve 2021. szeptember 15-én kéthetes futamidejű, 2021. október 1-jei lejáratú eurolikviditást nyújtó devizaswap-tendert tart, ezzel a negyedév végi alkalmazkodást összesen öt tender teszi lehetővé a bankrendszer számára. Az MNB a tendereken biztosítja a bankrendszer számára a szükséges mennyiségű eurolikviditást, a tendereket ennek megfelelően mennyiségi korlát nélkül hirdeti meg. Ugyancsak a bankrendszer devizalikviditásának bővítése érdekében az MNB 2021. szeptember 13-án nem hirdeti meg forintlikviditást nyújtó devizaswap-tenderét.

Annak érdekében, hogy kezelje a negyedévvégi nemzetközi swappiaci feszültségek hazai hatásait, az MNB kéthetes futamidejű eurolikviditást nyújtó devizaswap-tendert tart 2021. szeptember 15-én, szeptember 17-i induló, illetve október 1-i lejáró értéknappal. A tender részletes paramétereit az MNB a 2021. szeptember 15-i tenderfelhívásban teszi közzé 8:00 órakor.

A 2021. szeptember 15-i devizaswap-tender mellett a jegybank a 2021. szeptember 6-i közleményének megfelelően szeptember végén további négy eurolikviditást nyújtó devizaswap-tendert tart, 2021. szeptember 22-én, 28-án, 29-én és 30-án.

Mindez azt jelenti, hogy az MNB a mai döntésével a negyedév végi bankrendszeri alkalmazkodást összesen öt euroswap tenderen teszi lehetővé. Az MNB a tendereken biztosítja a bankrendszer számára a szükséges mennyiségű eurolikviditást. A MNB a tendereket mennyiségi korlát nélkül hirdeti meg, azok finanszírozásához felhasználhatja a nemzetközi repo-keretszerződéseit is.

Ugyancsak a swappiaci feszültségek hazai hatásainak kezelése érdekében a jegybank 2021. szeptember 13-án nem hirdeti meg forintlikviditást nyújtó devizaswap-tenderét.