Budapest, 2021. szeptember 30. – A jegybank alapfeladatainak ellátásához kiemelten fontosnak tartja a hazai vállalati szektor aktuális gazdasági helyzetének és jövőbeli várakozásainak nyomon követését. Az MNB vállalati konjunktúra indexe augusztusban +9 ponton állt, ami 3 pontos növekedés az előző hónaphoz képest.

A jegybank alapfeladatainak ellátásához kiemelten fontosnak tartja a hazai vállalati szektor aktuális gazdasági helyzetének és jövőbeli várakozásainak nyomon követését. Ennek érdekében az MNB 2020 decemberétől havi gyakorisággal végez vállalati konjunktúrafelmérést a kereskedelmi bankok és a vállalati szektor érdekvédelmi szervezetei közvetítésével, amelynek segítségével az aggregált statisztikai adatoknál részletesebb és közvetlenebb visszajelzés kapható a gazdasági szereplők helyzetéről és kilátásairól. Az MNB vállalati konjunktúra indexe a jelenlegi helyzet és a várakozások megítélésének együttes figyelembevételével kerül kiszámításra, amely egy mutatóba sűrítve vizsgálja a hazai vállalati konjunktúra alakulását.

Az MNB vállalati konjunktúra indexe augusztusban +9 ponton állt, ami 3 pontos növekedés az előző hónaphoz képest. Az aktuális helyzet megítélése a felmérés decemberi kezdete óta először mutat kedvező konjunktúrára utaló pozitív értéket (+1 pont), ugyanakkor a várakozások mérséklődtek az előző hónapokhoz viszonyítva. A nagyvállalatok és az ipar helyzete továbbra is kedvezőbb a mikrocégekhez és a szolgáltató szektorhoz képest. Az átlagos bevételi szint és kapacitás-kihasználtság szinte minden méretkategóriában növekedett az előző hónaphoz képest. A gazdaság újraindulását tükrözi, hogy a létszámnövelést tervezők aránya 12 százalékponttal meghaladta a leépítést tervezők arányát és továbbra is viszonylag magas szinten (32 pont) áll a beruházási tervek mutatója is.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a felmérésben közreműködőknek, hogy együttműködésükkel segítik az MNB munkáját!