Budapest, 2021. március 18. A vállalati és önkormányzati Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény program kapcsán felmerült kérdésekre adott válaszokat összefoglaló dokumentumot tett közzé honlapján az MNB. A jegybank zöld stratégiájának e programja is a klímaváltozáshoz és más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentését, s ehhez kötődően a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának bővítését támogatja.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019 februárjában hirdette meg Zöld Programját a klímaváltozáshoz és más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentése, a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának bővítése érdekében. A jegybank e stratégiája részeként tavaly decemberben hirdette meg vállalati és önkormányzati Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény programját.

A klímaváltozáshoz és egyéb környezeti anomáliákhoz kapcsolódó átállási kockázat miatt a banki mérlegekben egyre inkább szükséges, hogy növekedjék a környezetileg fenntartható (zöld) iparágak, ügyfelek részaránya a „barna”, azaz a szigorodó környezeti szabályozásnak jobban kitett iparágakhoz, ügyfelekhez képest.

Ennek érdekében az MNB úgy kívánja javítani a bankszektor kockázati profilját és pozitív ösztönzőn keresztül bátorítani a zöld hitelezést, hogy a részletes feltételrendszerben meghatározott kritériumoknak megfelelő, környezetileg fenntartható vállalati és önkormányzati kitettségek adott évi tőkekövetelményének egy részét vagy teljes egészét elengedi a tőkeszabályozás 2. pillérében. A kedvezmény – amelyet öt éven keresztül biztosít az MNB – első lépésben a megújuló energiatermelés finanszírozására, valamint a zöld kötvények bankok általi vásárlására (befektetésekre) vonatkozik.

A program meghirdetése óta számos kérdés, észrevétel merült fel. A jegybank számára fontos a kedvezmény egységes alkalmazásának elősegítése, ezért az ezekre adott szakmai válaszokat Kérdések és válaszok (Q&A) formában összesítette. A mai napon közzétett dokumentum többek között például arra is válaszol, hogy ha egy kötvénykibocsátás során a finanszírozott alapügyletek zöldnek minősülnek (napelempark, zöld irodaház stb.), a kötvényhez szükség van-e külön zöld minősítésre.

A jegybank továbbra is várja az érintett szereplőktől a tőkekedvezmény-programhoz kötődő kérdéseket a zold.penzugyek@mnb.hu címre, s az ezekre adott válaszokkal folyamatosan bővíti a most közzétett dokumentumot.

Magyar Nemzeti Bank