Budapest, 2022. december 22. – Az MNB értesítette az Aegon Biztosítót Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási pályázata pozitív elbírálásáról. A konstrukció forgalmazása így akár azonnal indulhat. Ezzel már 11 minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás érhető el a piacon, amelyek év végére várhatóan közel ezermilliárd forintnyi ügyfélvagyont védenek Magyarországon. Az MFO-t kínáló biztosítók immár a lakásbiztosítási piac kilenctizedét képviselik a díjbevételre vetítve.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pozitívan bírálta el a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) minősítési rendszerbe pályázatot benyújtó Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. pályázatát, s erről értesítette is a biztosítót. Mivel a társaság termékével sikerrel pályázott a minősítés megszerzésére, döntésétől függően akár azonnal – de legkésőbb 60 napon belül – megkezdheti MFO konstrukciója forgalmazását.

Mostanáig a lakásbiztosítási ágazattal foglalkozó 14 biztosító közül immár 11 szerezte meg az MFO minősítést a magyarországi biztosítási piacon. Mindez azt jelenti, hogy a biztosítási piac döntő többsége – a díjbevételre vetítve az egyéni lakásbiztosításokat kínáló biztosítók 90 százaléka, míg a hitelfedezeti lakásbiztosításokat forgalmazók 88 százaléka – elkötelezte magát a fogyasztóbarát szemlélet mellett.

A fogyasztóbarát otthonbiztosítások szerződésszáma az MNB adatai szerint 2022 november végén már meghaladta a 23 ezret, amelyek együttesen a hazai biztosítottak immár 988 milliárd forintnyi ingó- és ingatlanvagyonát védik. Az MFO termékek átlagdíja ráadásul az elmúlt időszakban lépésről lépésre lényegesen kedvezőbbé vált a piacon elérhető, minősítés nélküli egyéb lakásbiztosításokéval összevetve. A november végi adatok szerint az értékesített MFO biztosítások átlagdíja 39 523 forint volt, míg a más piaci lakásbiztosítások átlagdíja 50 340 forintot tett ki.

Az MFO termék iránt érdeklődő ügyfelek az MNB honlapján lévő ingyenes kalkulátor révén is kiválaszthatják maguknak a legmegfelelőbbet. A piaci verseny további erősítésére létrejött platform pártatlan módon jeleníti meg az egyes MFO ajánlatokat. Az ügyfelek által kiválasztott, számukra leginkább megfelelő konstrukciókat – az adott biztosítók honlapjaira való automatikus átnavigálással – a személyes adatok újbóli megadása nélkül igényük szerint akár azonnal meg is köthetik.

Az MFO alapcsomagja elemi károkra, s egyéb, a háztartásokat alapvetően veszélyeztető tipikus kockázatokra nyújt fedezetet. Az alapcsomaggal kapcsolatos káresemények tartalmát (szűkített kizárásokkal és mentesülésekkel) az MNB egységesen, kötelezően határozta meg a biztosítóknak, családbarát, zöld és digitális szempontokat is figyelembe véve.

Az ügyfeleknek megkötött lakásbiztosításukat érdemes az évforduló előtt legalább két hónappal áttekinteniük, valamint friss kalkulációt végezni egyéni igényeik alapján. Meglévő szerződéseiket az ügyfelek a szerződésük szerint, általában 30 nappal az évforduló előtt tudják felmondani, illetve az adott biztosítón belül évfordulótól függetlenül tudnak MFO-termékre váltani. További részletek a jegybank MFO aloldalán olvashatók.

Magyar Nemzeti Bank