Az MNB vállalati konjunktúra indexe januárban +15 ponton állt, ami 1 pontos növekedés az előző hónaphoz képest, és egyben a legmagasabb érték a felmérés 2020. decemberi kezdete óta. A jelenlegi helyzet megítélésének mutatója továbbra is a kedvező konjunktúrát jelző pozitív tartományban tartózkodik (+1 pont), azonban csökkent az előző hónaphoz (+7 pont) képest. A várakozások mutatója az előző havi +22-ről +30 pontra nőtt, ami a legmagasabb érték a felmérés kezdete óta. Az átlagos kapacitás-kihasználtság és bevételi szint rendre 4, illetve 6 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest. A gazdaság újraindulását tükrözi, hogy a létszámnövelést tervezők aránya 19 százalékponttal meghaladta a leépítést tervezők arányát, és továbbra is magas szinten (38 pont) áll a beruházási tervek mutatója is. Mindkét területen januárban mutatkozott a legnagyobb optimizmus az elmúlt fél évben.

A jegybank alapfeladatainak ellátásához kiemelten fontosnak tartja a hazai vállalati szektor aktuális gazdasági helyzetének és jövőbeli várakozásainak nyomon követését. Ennek érdekében az MNB 2020 decemberétől havi gyakorisággal végez vállalati konjunktúrafelmérést a kereskedelmi bankok és a vállalati szektor érdekvédelmi szervezetei közvetítésével, amelynek segítségével az aggregált statisztikai adatoknál részletesebb és közvetlenebb visszajelzés kapható a gazdasági szereplők helyzetéről és kilátásairól. Az MNB vállalati konjunktúra indexe a jelenlegi helyzet és a várakozások megítélésének együttes figyelembevételével kerül kiszámításra, amely egy mutatóba sűrítve vizsgálja a hazai vállalati konjunktúra alakulását.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a felmérésben közreműködőknek, hogy együttműködésükkel hozzájárulnak a gazdasági folyamatok gyorsabb és mélyebb megismeréséhez!