Budapest, 2023. szeptember 29. – A lakás- és hitelpiaci kockázatok alakulására tekintettel az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa változatlanul hagyta a 2024. július 1-jétől 0,5 százalékos szinten aktiválódó anticiklikus tőkepufferráta ütemezését és mértékét.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) a magyarországi kitettségek esetében alkalmazandó anticiklikus tőkepufferráta (CCyB, Countercyclical Capital Buffer) 2024. július 1-jétől hatályos 0,5 százalékban meghatározott mértékét 2024. október 1-jétől is fenntartja. 2024. július 1-jéig továbbra is 0 százalékos ráta vonatkozik a hazai kitettségekre.  

A PST a 2022. júniusi rátafelülvizsgálat során döntött a hazai kitettségek vonatkozásában alkalmazandó anticiklikus tőkepufferráta mértékének 2016 óta első alkalommal való 0,5 százalékos szinten történő aktiválásáról. Ezt a ciklikus rendszerkockázatok és a lakáspiaci túlértékeltséghez kapcsolódó kockázatok enyhülésére tekintettel a 2023. júniusi rátafelülvizsgálata során egy évvel, 2024. július 1-jére halasztotta.

Az elmúlt negyedévben tovább enyhültek a ciklikus és lakóingatlanpiaci kockázatok, amely folyamat rövidtávon is folytatódhat. Középtávon ugyanakkor a gazdasági aktivitás helyreállása és a reálbér-emelkedés visszatérése a ciklikus kockázatok újbóli növekedése irányába hathatnak. Így az anticiklikus tőkepuffer felépítésének megkezdésében változás nem indokolt.

Az MNB a továbbiakban is folyamatosan nyomon követi a bankszektorban látható rendszerkockázatokat és azok alakulásának függvényében írja elő addicionális tőkepuffer-követelmények tartását.

Tudnivalók az anticiklikus tőkepufferről, valamint annak működéséhez kapcsolódó egyéb információk

Magyar Nemzeti Bank