Budapest, 2024. január 11. – Az MNB múlt év végén értesítette a Posta Biztosítót Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási (MFO) pályázata pozitív elbírálásáról. A biztosító termékével tizenháromra bővült az MFO-t kínáló biztosítók köre, ami majdnem teljes piaci lefedettséget jelent. Az eddigi adatok szerint az MFO biztosítások átlagosan magasabb szolgáltatási szintet nyújtanak az ügyfeleknek, ráadásul kedvezőbb áron a többi lakásbiztosítás átlagához képest. Idén márciusban új lehetőség nyílik arra, hogy biztosítást váltsanak a lakástulajdonosok, ami elősegítheti az MFO biztosítások további felfutását is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pozitívan bírálta el a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) minősítési rendszerbe pályázatot benyújtó Magyar Posta Biztosító Zrt. pályázatát, s erről értesítette is a biztosítót. Mivel a társaság termékével sikerrel pályázott a minősítés megszerzésére, döntésétől függően akár azonnal – de legkésőbb 60 napon belül – megkezdheti MFO terméke forgalmazását.

Mostanáig a lakásbiztosítási ágazattal foglalkozó 14 biztosító közül immár 13 szerezte meg az MFO minősítést és további MFO termék megjelenése is várható a biztosítási piacon. Mindez azt jelenti, hogy a biztosítási piac majdnem egésze – piaci részesedés alapján 98 százaléka – elkötelezte magát a fogyasztóbarát szemlélet mellett. A fogyasztóbarát otthonbiztosítások szerződésszáma 2023. november végén közel 50 ezer darab volt, s ezek révén a biztosított ügyfelek immár több mint 2 300 milliárd forintnyi ingó- és ingatlanvagyonukat védik.

Idén márciusban mindenkinek lehetősége nyílik, hogy jelenlegi lakásbiztosítását felülvizsgálja és váltson egy számára megfelelőbb, kedvezőbb, vagy magasabb szolgáltatású biztosításra, mindezt költségmentesen. A meglévő lakásbiztosításokat érdemes tehát a jogszabály által biztosított, márciusi váltási lehetőség, vagy a szerződés szerinti évforduló előtt legalább két hónappal áttekinteni, valamint friss kalkulációt végezni az egyéni igények alapján.

Kimondottan jó lehetőséget kínál a márciusi kampány arra, hogy a fogyasztók alacsonyabb áron érjenek el magasabb szolgáltatási szintet. Az MNB által megalkotott, fogyasztók érdekeit maximálisan figyelembe vevő MFO termékek a 2023. III. negyedéves felügyeleti adatszolgáltatás alapján átlagosan 34 százalék magasabb szolgáltatási szintet mutatnak, miközben 11 százalékkal olcsóbbak a piacon elérhető más termékekhez képest. Az MFO termékek átlagdíja tovább javult és lett lényegesen kedvezőbb a piacon elérhető, minősítés nélküli lakásbiztosításokénál. A tavaly novemberben értékesített MFO biztosítások átlagdíja például 47 ezer forint volt, míg a piaci lakásbiztosításoké 54 ezer. Meglévő szerződéseiket az ügyfelek a szerződésük szerint, általában 30 nappal az évforduló előtt tudják felmondani, illetve az adott biztosítón belül évfordulótól függetlenül tudnak MFO-termékre váltani.

Az MFO alapcsomagja elemi károkra, s egyéb, a háztartásokat alapvetően veszélyeztető tipikus kockázatokra nyújt fedezetet. Az alapcsomaggal kapcsolatos káresemények tartalmát (szűkített kizárásokkal és mentesülésekkel) az MNB egységesen, kötelezően határozta meg a biztosítóknak, családbarát, zöld és digitális szempontokat is figyelembe véve. További részletek a jegybank MFO aloldalán olvashatók.

Az MFO termék iránt érdeklődő ügyfelek az MNB honlapján lévő ingyenes kalkulátor révén is kiválaszthatják maguknak a legmegfelelőbbet. A piaci verseny további erősítésére létrejött platform pártatlan módon jeleníti meg az egyes MFO ajánlatokat. Az ügyfelek által kiválasztott, számukra leginkább megfelelő konstrukciókat – az adott biztosítók honlapjaira való automatikus átnavigálással – a személyes adatok újbóli megadása nélkül igényük szerint akár azonnal meg is köthetik.

Magyar Nemzeti Bank