Budapest, 2024. június 27. – Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a kereskedelmiingatlan projekthitelekhez kapcsolódó pénzügyi stabilitási kockázatok kialakulásának megelőzése érdekében felülvizsgálta a 2024. július 1-jétől hatályos banki rendszerkockázati tőkepufferráták mértékét. A 2024. március 31-i kitettségek és tőkehelyzet alapján a kockázatok minden intézménynél mérsékeltek maradtak, így egyelőre egy banknak sem kell rendszerkockázati tőkepuffert képeznie.

Az MNB 2023. júniusban a kereskedelmiingatlan-piacon globálisan megfigyelhető növekvő kockázatok okán a koronavírus-járvány kitörésekor felfüggesztett rendszerkockázati tőkepuffer (SyRB, Systemic Risk Buffer) preventív célú újraaktiválásáról döntött. A Pénzügyi Stabilitási Tanács 2023. októberben bejelentette az SyRB megállapítására vonatkozó felülvizsgált feltételeket.

Az MNB ezen feltételek mentén, a 2024. március 31-én fennálló kereskedelmiingatlan-finanszírozási projekthitel-állományok és tőkehelyzet alapján meghatározta az egyes intézményekre vonatkozó tőkepuffer-követelményeket. A továbbra is alacsony kockázati szinteknek és az eszköz preventív jellegű alkalmazásának megfelelően 2024. július 1-jétől egy banknak sem szükséges rendszerkockázati tőkepuffert tartania. A tőkepufferráták következő felülvizsgálatát az MNB a kitettségek folyamatos monitoringja mellett egy éven belül, 2025. júniusig végzi el, 2025. március 31-i adatok alapján.

A rendszerkockázati tőkepuffer újraaktiválásának 2023. júniusi bejelentése hatékonyan ösztönözte a bankok kereskedelmiingatlanokat finanszírozó projekthitel-állományának prudenciális szempontú átvizsgálását. A bejelentés hatására megtörtént a koronavírus-járvány alatt bevezetett fizetési moratóriumban való részvétel okán több banknál megugró átstrukturált állományok felülvizsgálata és a prudenciális követelményeknek megfelelő kezelése, szükség szerint átsorolása.

További információk az alkalmazott rendszerkockázati tőkepufferről

Magyar Nemzeti Bank