Budapest, 2019. szeptember 17. Nagy érdeklődés mellett, több mint ötven nemzetközi és magyar hátterű, hazai székhellyel rendelkező vállalati felsővezető részvételével került sor másodszorra a Növekedési Kötvényprogram (NKP) bemutatására. Ez már a második olyan szeminárium, amelynek során az NKP részleteiről tájékoztatja a Magyar Nemzeti Bank az érdeklődőket.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke nyitóbeszédében elmondta, hogy a 2008-ban indult pénzügyi és gazdasági válság kitörését követően Magyarországon a vállalati hitelállomány nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő visszaesésen ment keresztül. A megvalósult hitelezési fordulat elérésében nagy szerepe volt a Növekedési Hitelprogramnak. Egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy hazánkban a finanszírozás diverzifikációja egyelőre nem valósult meg, hiszen míg a nem pénzügyi vállalatok bankhiteleinek GDP-arányos értéke 2018 végén meghaladta a 17 százalékot, addig a kötvényállományuk mindössze 1,6 százalék körül alakult. Ez az érték mind az európai uniós országok, mind a kelet-közép-európai országok átlagától messze elmarad.

A Növekedési Kötvényprogram célja a vállalati forrásbevonás szerkezetének javításán és a kötvénypiac likviditásának bővítésén keresztül a monetáris politikai transzmisszió hatékonyságának növelése. Az NKP keretében az MNB 2019. július 1-től 300 milliárd forintos keretösszeg erejéig a program feltételeinek megfelelő, hazai székhellyel rendelkező nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott jó minősítésű kötvényeket vásárol mind az elsődleges, mind a másodlagos piacon.  

A szemináriumon a programban való részvétel mérföldkövein túl bemutatásra kerültek a kibocsátó vállalatokra vonatkozó előírások, a kibocsátás lehetséges módozatai, a program keretében megvásárolható kötvények paraméterei, a hitelminősítéssel kapcsolatos elvárások, a jegybanki vásárlások feltételei, valamint a tőzsdei bevezetéssel kapcsolatos előírások. A program paraméterein túl az előadók ismertették a hitelminősítéssel és kötvénykibocsátással kapcsolatos tapasztalatokat is. A Növekedési Kötvényprogramba több mint 145 vállalat regisztrált eddig, melyek összesített mérlegfőösszege eléri a GDP 15 %-át. 13 vállalat esetében már elkészültek a vállalatokra és az általuk kibocsátani tervezett kötvényekre vonatkozó minősítések, melyek a jegybank honlapján is publikálásra kerültek. Az NKP-ban minden vállalat részt vehet, amely megfelel a terméktájékoztatóban foglalt feltételeknek.

A tegnapi napon a Magyar Nemzeti Bank első alkalommal vásárolt vállalati kötvényt a Növekedési Kötvényprogram keretében, melyet a közeljövőben további vásárlások követhetnek. Az MNB az általa vásárolt vállalati kötvények paramétereit minden hónap végén közzéteszi a honlapján.