Budapest, 2021. április 21. – Megjelent a hitelintézeteknek szóló új zöld MNB ajánlás. Az ajánlás célja a hazai bankszektor tudatosságának és felkészültségének javítása az éghajlatváltozással kapcsolatos és a környezeti kockázatok, továbbá az új szabályozási feladatok kapcsán. A dokumentum első lépésben egy önértékelési felmérés, valamint egy akcióterv kidolgozását, továbbá annak a jegybank részére való megküldését várja el a hitelintézetektől 2021. szeptember 30-ig.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a mai napon jelentette meg az idén júniustól – egyes rendelkezések csak június 30-tól - alkalmazandó, hitelintézeteknek szóló új zöld ajánlását.

A dokumentum elvárásokat fogalmaz meg az éghajlatváltozással kapcsolatos és a környezeti kockázatok kezelését illetően, valamint a bankok üzleti tevékenységében a környezeti fenntarthatósági szempontok érvényesítésével kapcsolatban.

Az MNB a szabályozás tervezetét – az érintett szakmai érdekképviseleti szervek szakmai egyeztetése mellett – a téma fontossága miatt társadalmi egyeztetésre is bocsátotta. Mind a bankoktól, mind pedig a civil szervezetektől számos építő jellegű hozzászólást érkezett, melyeket a jegybank beépített az ajánlás végleges szövegébe, illetve egy (anonimizált) táblázatban összesítve is elérhetővé tett honlapján. A javaslatok alapján többek között a vállalatirányítással kapcsolatos elvárások, a saját ökológiai lábnyomra vonatkozó elvárások, illetve a klímaváltozásra, mint üzleti lehetőségre fókuszáló részek kerültek finomításra, javításra.

A Magyar Nemzeti Bank az ajánlás kapcsán egy önértékelési felmérés, valamint egy akcióterv kidolgozását, továbbá annak részére való megküldését várja el a hitelintézetektől 2021. szeptember 30-ig, melynek megvalósítását is folyamatosan nyomon követi majd.

A publikációval egyidőben a jegybank egy Tudástár gyűjteményt is közzétesz a Zoldpénzugyek.hu honlapján a hitelintézetek számára. Ez utóbbi praktikus példákkal, jó gyakorlatokkal és felhasználható adatokkal, valamint módszertanokkal kapcsolatos források összeállításával nyújt segítséget a bankoknak, hogy minél hamarabb és minél nagyobb mértékben megfeleljenek az ajánlásnak.

Az új szabályozás főbb elvárásait Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy online konferencián mutatta be a mai napon.

Az eseményen előadóként Mező János Bálint, a Greenpeace Magyarország vezetője a civil szféra képviselőjeként rámutatott: a valóban fenntartható társadalom létrehozása akkor lehetséges, ha újra megtanulunk a természet adta keretek között élni, melyben a pénzügyi szektorra komoly felelősség hárul, a jövőben pedig vezető szerep várhat. Az előadásokat a kereskedelmi bankok (K&H, MKB, OTP és Raiffeisen Bank) felsővezetőinek panelbeszélgetése zárta, melyen a környezeti szempontok integrálásának kihívásairól és a zöld finanszírozás bővítésének lehetőségeiről tanácskoztak.

A konferencia a Magyar Nemzeti Bank Youtube oldalán visszanézhető.