A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megerősítette pozícióját a fenntartható pénzügyi gyakorlatot támogató, vezető központi bankok között. A Green Central Banking Scorecard nyilvánosan elérhető módszertanát felhasználva az MNB önkéntesen értékelte zöld kezdeményezéseit, hogy felmérje teljesítményét és azonosítsa a lehetséges fejlesztési lehetőségeket. Az önértékelést a Scorecard publikálását végző Positive Money ellenőrizte és validálta. Az eredményt az alábbiakban publikáljuk.

Az utóbbi években megkerülhetetlen témává vált, hogy a klímaváltozás negatív következményei hogyan hatnak a hagyományos jegybanki mandátumokra. Ennek eredményeként egyre több központi bank ismerte fel a téma fontosságát és állt elő különböző zöld kezdeményezéssel. Az MNB a fenntarthatósági mandátumával összhangban elkötelezett a zöld pénzügyeket előremozdító kezdeményezések további támogatása mellett. A legfontosabb cél a klímaváltozással kapcsolatos gondolkodásmód megváltoztatása.

Az MNB számos területen képviseli zöld mandátumát és ezzel a gazdaság zöldítéséhez jó példát mutat. Ilyen események, kezdeményezések például az MNB által rendezett zöld konferenciák, a Zöld Pénzügyi Tudományos Díjak, a zöld monetáris politikai intézkedések, mint a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program (ZJVP), a Zöld Otthon Program (ZOP), a zöld fedezetkezelés, egy dedikált zöldkötvény portfólió kiépítése, illetve a Fenntartható és Felelős Befektetési Charta publikálása devizatartalékok kezelése vonatkozásában. Továbbá olyan felügyeleti és szabályozói intézkedések, mint a Zöld Ajánlás a pénzügyi és biztosítási szektorok számára, a Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Programklímastressztesztek, illetve a JMM mutató szabályozásával kapcsolatos módosítások.

A Positive Money - egy független londoni központú nonprofit kutatószervezet - által kifejlesztett Green Central Banking Scorecard kiváló alapot biztosít a központi bankok környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos erőfeszítéseinek értékeléséhez és összehasonlításához. A Scorecard alapján összesen 130 pont szerezhető négy dimenzió mentén: i) kutatás és ösztönzés (max. 10), ii) monetáris politika (max. 50), iii) pénzügyi felügyeleti politika (max. 50) és iv) példamutatás (max. 20).

A Scorecard nyilvánosan elérhető módszertanát felhasználva az MNB önkéntesen értékelte zöld kezdeményezéseit, hogy felmérje teljesítményét és azonosítsa a lehetséges fejlesztési lehetőségeket, melyet a Scorecard publikálását végző Positive Money ellenőrzött és validált. Ez alapján a Magyar Nemzeti Bank az összes G20 országot megelőzné a Postive Money rangsorában.

Az MNB rendszeres közzétételei, mint a klímaváltozással kapcsolatos pénzügyi jelentés (TCFD riport), illetve a Zöld Pénzügyi Jelentés is pozitív értékelést kaptak, ahogyan az is, hogy az MNB saját működésének Co2-kibocsátását 2022-re 60%-kal csökkentette, és célul tűzte ki a 75%-os csökkentés elérését 2025-re (2019-hez képest).

Az MNB proaktív lépéseivel és példamutatással ösztönözni kívánja a pénzügyi piacok szereplőit, hogy a fenntarthatósági gyakorlatokat minél szélesebb körben építsék be a működésükbe.

 

Az MNB eredménye a G20-as országokhoz képest a 2022-es Scorecard alapján

Forrás: Positive Money