Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN
EN
Egyedi lehetőségek a babaváró hitelben
Ha a neten vettük bankkártyával, visszakaphatjuk a hibás termék árát
Még öt évig bármikor felvehető a Sberbank-kártalanítás
Ravaszul fürkésznék ki banki adatainkat a csalók
Mobilapplikáción is követhetjük fesztiválos költéseinket
Spóroljon banki költségein – egyszerűbb, mint gondolná!
Olcsóbban, egészségesebben – tippek a fenntartható konyhához
Mindenkinek lehet új esélye – ha független pénzügyi tanácsadóhoz fordul
Mennyi lesz a nyugdíjam? – Öngondoskodási kisokos
Hurrá, nyaralunk! – tervezési kisokos
Elő a kockás füzettel! - Tudja, mennyit és mire költ?
Az MNB intenzívebb versenyt és olcsóbb személyi hiteleket szorgalmaz
Bármikor beüthet a baj - biztosítsa be magát!
Pénztárcabarát iskolakezdés
Közlekedés – zöld utakon?
Tervezzük tudatosan a karácsonyt!
2023 szóljon a fenntartható életmódról!
Magyar Nemzeti Bank: honlaptól az interaktív múzeumig
Kezdje bankszámlájánál a pénzügyi tudatosságot!
Gondos tervezés, gondtalan nyaralás
Zöldülő pénzügyek
Kérdések és válaszok a NOVIS Poisťovňa a.s. biztosítót érintő intézkedésekkel kapcsolatban
Hogyan csökkentsük okosan banki költségeinket?
A bűnözők egy része is home office-ba ment
Nem nő a törlesztés a fizetési moratóriummal
Babaváró kölcsönök és a törlesztési moratórium
Kinek adható ki a banktitok?
Olcsó személyi kölcsön, biztonságos érintőkártya: ha ismerjük a részleteket, elkerülhetjük a meglepetéseket
Mi történik a hitelekkel a moratórium után?
Fix kamattal kiszámíthatóbb a hiteltörlesztés
Mit érdemes tudni a megtakarítási számláról?
Az a biztos, ami fix: lezárult a kamatkockázatról szóló banki tájékoztatás első köre
Számlamegszüntetési kisokos
Tudnivalók a bankszünnapról
Segít a bank, ha nem tudjuk fizetni a hitelt
Jogunk van bármikor felmondani bankszámla-szerződésünket
Szigorú korlátok közt őrizhetik adatainkat a bankok
A Zöld Otthon lakáshitel jóval olcsóbb a banki átlagnál
A helyszínen kérjünk banki segítséget, ha nem ad ki pénzt az ATM
Ezekre érdemes figyelni kgfb-váltás esetén
Biztonságosak a mobiltelefonra „költözött” bankkártyák
Külföldön biztosítják a határon átnyúló bank betéteseit
Jövőre az MNB letilthatja a csaló pénzügyi szolgáltatók honlapjait
Hogyan tovább a moratórium után?
Segíteni kell a bankoknak az „okos” ATM-ek használatában
Fix kamatú lakáshitellel nyugodtan alhatunk
Felnőttképzésre is jár már diákhitel
Mely fogyasztói hitelekre vonatkozik a törlesztési moratórium?
Mi történik a hitelekkel a törlesztési moratórium alatt?
Mit fizet a biztosító és mit nem a lakásbiztosításnál?
A pénzünkre és az adatainkra is utaznak a csalók
Fenntartható életmóddal a megtakarításokért

Kérdések és válaszok a NOVIS Poisťovňa a.s. biztosítót érintő intézkedésekkel kapcsolatban

nyomtatás

Kérdések és válaszok a NOVIS Poisťovňa a.s. biztosítót érintő intézkedésekkel kapcsolatban

Budapest, 2023. június 23. - 2023. június 1-jei határozatával a Szlovák Nemzeti Bank visszavonta a pozsonyi székhelyű NOVIS Biztosító tevékenységi engedélyét és kezdeményezte annak felszámolását.

Az alábbiakban az intézkedésekkel kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdések és válaszok olvashatók.

1. Mi történt a NOVIS Biztosítóval?

A biztosító felügyeletét ellátó Szlovák Nemzeti Bank (Národná banka Slovenska, NBS) 2023. június 1-i határozatával visszavonta a pozsonyi székhelyű NOVIS Biztosító (NOVIS Versicherungsgesellschaft, NOVIS Compagnia di Assicurazioni, NOVIS Poisťovňa a.s.) (NOVIS Biztosító) tevékenységi engedélyét és kezdeményezte annak felszámolását. Az engedély visszavonását követően a NOVIS Biztosító nem köthet új biztosítási szerződéseket. A döntésről az NBS június 5-én adott ki honlapján angol nyelvű közleményt, valamint egy angol nyelvű tájékoztatást tett közzé az eljárással kapcsolatos gyakori kérdésekről.

Az NBS kérelmére a szlovák bíróság fog dönteni a felszámolási eljárás megindításáról és az eljáró felszámoló kijelöléséről. A döntést követően az NBS tájékoztatást fog közzétenni annak tényéről, hogy a bíróság elrendelte a NOVIS Biztosító felszámolását, illetve kijelölte a felszámolót. A felszámolással, valamint az ennek keretében zajló elszámolással kapcsolatos információkról és legfrissebb tudnivalókról az MNB is tájékoztatást ad honlapján, ezért kérjük, kísérje figyelemmel azt.

2. Miért vonta vissza az NBS a NOVIS Biztosító engedélyét?

Az NBS az elmúlt években számos intézkedést hozott a NOVIS Biztosítóval szemben (ezekről angol nyelven tájékozódhat az NBS honlapján), azonban figyelemmel arra, hogy ezen lépések nem vezettek megfelelő eredményre, az NBS – a legszigorúbb intézkedés mellett döntve – visszavonta a társaság biztosítási tevékenység végzésére vonatkozó engedélyét.

3. Mi történik a szerződésemmel, milyen teendőim vannak? 

A felszámolás elrendelését követően a kijelölt felszámoló egyénileg fogja felvenni a kapcsolatot a szerződőkkel, és – annak a tagállamnak a hivatalos nyelvén, amelyben a hitelező (ez esetben szerződő) lakóhelye, szokásos tartózkodási helye van – tájékoztatja őket a NOVIS Biztosító felszámolásának tényéről, annak a biztosítási fedezetre gyakorolt hatásairól, valamint arról, hogy mikor és hogyan jelenthetik be a biztosítási szerződésen alapuló követeléseiket.

A felszámolás akkor kezdődik, amikor a szlovák bíróság bejegyzi a cég felszámolóját a cégjegyzékbe. Ezt az információt az NBS a saját honlapján (https://nbs.sk/en/) is közzé fogja tenni. 

Az NBS tájékoztatása alapján a bíróság döntéséig a NOVIS Biztosító köteles továbbra is eleget tenni a korábban megkötött biztosítási szerződésekből eredő kötelezettségeinek, azaz a felszámolás megindulásáig is folytatnia kell a biztosítási szolgáltatások kifizetését és az egyéb szerződéses kötelezettségek teljesítését. A bíróság döntésével elrendelt felszámolási eljárás megindításával és a felszámoló kijelölésével egyidőben a biztosítási szerződés – ezáltal a fedezet is – megszűnik.

A biztosítási szerződéséből eredő jogok gyakorlásával és kötelezettségek teljesítésével (így pl. szolgáltatási igény bejelentésével, szolgáltatási összeg kifizetésével, díjfizetéssel) kapcsolatban felmerülő kérdésével a biztosítást értékesítő közvetítőjéhez vagy pénzügyi tanácsadójához is fordulhat.   

4. A tevékenységi engedély visszavonásával megszűnik a szerződés?

A szlovák felügyelet saját honlapján elérhető tájékoztatás értelmében a tevékenységi engedély visszavonása nem jelenti a biztosítási szerződések automatikus megszűnését. A biztosítási szerződések egyelőre továbbra is hatályosak és a biztosítási fedezet fennáll, továbbá a szerződés időtartama alatt mindkét félnek megmaradnak az abból eredő kötelezettségei. Ez azt jelenti, hogy ügyfélként az Ön jogai és kötelezettségei ugyanazok maradnak, mint korábban.

A felszámolási eljárás megindítása és a felszámoló kijelölése után a biztosítási szerződés szerinti biztosítási fedezet – ezáltal a szerződés – megszűnik. A felszámolás megkezdése után a kijelölt felszámoló minden ügyfelet tájékoztat a további lépésekről. A felszámolási eljárás megindulását követően az MNB is frissíti tájékoztatóját.

Amennyiben a biztosítási szerződésben felsorolt biztosítási események valamelyike a felszámolási eljárás megindítása előtt bekövetkezik, úgy azt a szerződésben meghatározott módon és határidőben be kell jelentenie a NOVIS Biztosító részére. A felszámolási eljárás megindítását követően már nem áll fedezetben a NOVIS Biztosító, így a biztosítási szolgáltatás igénybevételére nincs lehetőség.  

5. Mikor és hogyan kapom meg a biztosítási számlám értékét?

Az illetékes bíróság által kijelölt szlovák felszámoló értesíti majd a magyarországi ügyfeleket (is) a felszámolás megindulásáról és arról, milyen teendőjük van a NOVIS Biztosítóval szembeni követeléseik nyilvántartásba vételével kapcsolatban.

Abban a nem várt esetben, amennyiben Ön nem kap más tájékoztatást a kijelölt felszámolótól, a NOVIS Biztosító által Ön számára megküldött legutolsó kimutatásában szereplő összeget (biztosítási számlája értékét) célszerű majd követelésként benyújtani. Annak érdekében, hogy megfelelő időben értesülhessen ez esetben is a felszámolási eljárás megindításáról és az ahhoz kötődő fontos határidőkről, javasoljuk, hogy kísérje figyelemmel az MNB honlapján közzétett tájékoztatásokat.

6. Érdemes-e mielőbb visszavásárolnom a szerződésem?

Mielőtt bármilyen döntést hozna, javasoljuk, hogy alaposan olvassa el a biztosítási szerződés feltételeit, különös tekintettel a lejárat előtti visszaváltásra vonatkozó részekre. 

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a biztosítási szerződés felmondása esetén akár jelentős plusz költségei keletkezhetnek, illetve nyugdíjbiztosítás esetében felmerülhet, hogy a szerződés korai, a felszámolás elrendelését megelőző megszüntetése esetén 20%-os kamattal kell visszafizetnie a korábban igénybe vett adójóváírást. Az adójóváírás visszafizetési kötelezettsége nem áll fenn, ha a szerződés a biztosító felszámolása miatt szűnik meg.

Ahhoz, hogy az Ön konkrét biztosítási szerződésével kapcsolatban a legjobb megoldást találja meg, az NBS azt javasolja, hogy konzultáljon a pénzügyi tanácsadójával, vagy jogi képviselőjével. 

7. Mi történik, ha a NOVIS Biztosító nem tud fizetni?

A szerződésekből eredő kötelezettségek fedezésére a Biztosító által megképzett tartalékok szolgálnak, amelyet a felszámoló fog kezelni. Amennyiben ezen tartalékok nem fedezik teljes egészében a követeléseket, akkor a kielégítés a felszámolás szabályai szerint fog megtörténni, melyre a szlovák jog az irányadó. Azon követelések fedezetére, amelyeket esetlegesen nem tudnak majd kiegyenlíteni sem Szlovákiában, sem Magyarországon nem áll rendelkezésre garanciaalap.

Egyedi lehetőségek a babaváró hitelben
Ha a neten vettük bankkártyával, visszakaphatjuk a hibás termék árát
Még öt évig bármikor felvehető a Sberbank-kártalanítás
Ravaszul fürkésznék ki banki adatainkat a csalók
Mobilapplikáción is követhetjük fesztiválos költéseinket
Spóroljon banki költségein – egyszerűbb, mint gondolná!
Olcsóbban, egészségesebben – tippek a fenntartható konyhához
Mindenkinek lehet új esélye – ha független pénzügyi tanácsadóhoz fordul
Mennyi lesz a nyugdíjam? – Öngondoskodási kisokos
Hurrá, nyaralunk! – tervezési kisokos
Elő a kockás füzettel! - Tudja, mennyit és mire költ?
Az MNB intenzívebb versenyt és olcsóbb személyi hiteleket szorgalmaz
Bármikor beüthet a baj - biztosítsa be magát!
Pénztárcabarát iskolakezdés
Közlekedés – zöld utakon?
Tervezzük tudatosan a karácsonyt!
2023 szóljon a fenntartható életmódról!
Magyar Nemzeti Bank: honlaptól az interaktív múzeumig
Kezdje bankszámlájánál a pénzügyi tudatosságot!
Gondos tervezés, gondtalan nyaralás
Zöldülő pénzügyek
Kérdések és válaszok a NOVIS Poisťovňa a.s. biztosítót érintő intézkedésekkel kapcsolatban
Hogyan csökkentsük okosan banki költségeinket?
A bűnözők egy része is home office-ba ment
Nem nő a törlesztés a fizetési moratóriummal
Babaváró kölcsönök és a törlesztési moratórium
Kinek adható ki a banktitok?
Olcsó személyi kölcsön, biztonságos érintőkártya: ha ismerjük a részleteket, elkerülhetjük a meglepetéseket
Mi történik a hitelekkel a moratórium után?
Fix kamattal kiszámíthatóbb a hiteltörlesztés
Mit érdemes tudni a megtakarítási számláról?
Az a biztos, ami fix: lezárult a kamatkockázatról szóló banki tájékoztatás első köre
Számlamegszüntetési kisokos
Tudnivalók a bankszünnapról
Segít a bank, ha nem tudjuk fizetni a hitelt
Jogunk van bármikor felmondani bankszámla-szerződésünket
Szigorú korlátok közt őrizhetik adatainkat a bankok
A Zöld Otthon lakáshitel jóval olcsóbb a banki átlagnál
A helyszínen kérjünk banki segítséget, ha nem ad ki pénzt az ATM
Ezekre érdemes figyelni kgfb-váltás esetén
Biztonságosak a mobiltelefonra „költözött” bankkártyák
Külföldön biztosítják a határon átnyúló bank betéteseit
Jövőre az MNB letilthatja a csaló pénzügyi szolgáltatók honlapjait
Hogyan tovább a moratórium után?
Segíteni kell a bankoknak az „okos” ATM-ek használatában
Fix kamatú lakáshitellel nyugodtan alhatunk
Felnőttképzésre is jár már diákhitel
Mely fogyasztói hitelekre vonatkozik a törlesztési moratórium?
Mi történik a hitelekkel a törlesztési moratórium alatt?
Mit fizet a biztosító és mit nem a lakásbiztosításnál?
A pénzünkre és az adatainkra is utaznak a csalók
Fenntartható életmóddal a megtakarításokért

Ez a weboldal sütiket használ a kényelmesebb böngészés érdekében. A honlap használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ. Kérjük, olvassa elSüti tájékoztatónkat,amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja kikapcsolni vagy törölni őket.Elfogadom

Tájékoztatjuk, hogy az adatvédelmi jogszabályoknak való megfelelés érdekébenAdatvédelmi tájékoztatónkmegváltozott.Értem