Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN
EN
Egyedi lehetőségek a babaváró hitelben
Ha a neten vettük bankkártyával, visszakaphatjuk a hibás termék árát
Még öt évig bármikor felvehető a Sberbank-kártalanítás
Ravaszul fürkésznék ki banki adatainkat a csalók
Mobilapplikáción is követhetjük fesztiválos költéseinket
Spóroljon banki költségein – egyszerűbb, mint gondolná!
Olcsóbban, egészségesebben – tippek a fenntartható konyhához
Mindenkinek lehet új esélye – ha független pénzügyi tanácsadóhoz fordul
Mennyi lesz a nyugdíjam? – Öngondoskodási kisokos
Hurrá, nyaralunk! – tervezési kisokos
Elő a kockás füzettel! - Tudja, mennyit és mire költ?
Az MNB intenzívebb versenyt és olcsóbb személyi hiteleket szorgalmaz
Bármikor beüthet a baj - biztosítsa be magát!
Pénztárcabarát iskolakezdés
Közlekedés – zöld utakon?
Tervezzük tudatosan a karácsonyt!
2023 szóljon a fenntartható életmódról!
Magyar Nemzeti Bank: honlaptól az interaktív múzeumig
Kezdje bankszámlájánál a pénzügyi tudatosságot!
Gondos tervezés, gondtalan nyaralás
Zöldülő pénzügyek
Kérdések és válaszok a NOVIS Poisťovňa a.s. biztosítót érintő intézkedésekkel kapcsolatban
Hogyan csökkentsük okosan banki költségeinket?
A bűnözők egy része is home office-ba ment
Nem nő a törlesztés a fizetési moratóriummal
Babaváró kölcsönök és a törlesztési moratórium
Kinek adható ki a banktitok?
Olcsó személyi kölcsön, biztonságos érintőkártya: ha ismerjük a részleteket, elkerülhetjük a meglepetéseket
Mi történik a hitelekkel a moratórium után?
Fix kamattal kiszámíthatóbb a hiteltörlesztés
Mit érdemes tudni a megtakarítási számláról?
Az a biztos, ami fix: lezárult a kamatkockázatról szóló banki tájékoztatás első köre
Számlamegszüntetési kisokos
Tudnivalók a bankszünnapról
Segít a bank, ha nem tudjuk fizetni a hitelt
Jogunk van bármikor felmondani bankszámla-szerződésünket
Szigorú korlátok közt őrizhetik adatainkat a bankok
A Zöld Otthon lakáshitel jóval olcsóbb a banki átlagnál
A helyszínen kérjünk banki segítséget, ha nem ad ki pénzt az ATM
Ezekre érdemes figyelni kgfb-váltás esetén
Biztonságosak a mobiltelefonra „költözött” bankkártyák
Külföldön biztosítják a határon átnyúló bank betéteseit
Jövőre az MNB letilthatja a csaló pénzügyi szolgáltatók honlapjait
Hogyan tovább a moratórium után?
Segíteni kell a bankoknak az „okos” ATM-ek használatában
Fix kamatú lakáshitellel nyugodtan alhatunk
Felnőttképzésre is jár már diákhitel
Mely fogyasztói hitelekre vonatkozik a törlesztési moratórium?
Mi történik a hitelekkel a törlesztési moratórium alatt?
Mit fizet a biztosító és mit nem a lakásbiztosításnál?
A pénzünkre és az adatainkra is utaznak a csalók
Fenntartható életmóddal a megtakarításokért

2023 szóljon a fenntartható életmódról!

nyomtatás

2023 szóljon a fenntartható életmódról!

Budapest, 2023. január 3. - Van már újévi fogadalma? Segítünk az ötletelésben: csökkentse ökológiai lábnyomát! Ez anyagilag is megéri és jó döntés az egészségesebb életmód érdekében is. Íme pár tipp az MNB Pénzügyi Ismeretterjesztési Központjától. 
A csalad.hu és a Pénzügyi Navigátor közös cikke. 

Mit gondol, az Ön ökológiai lábnyoma nagyobb vagy kisebb, mint a hazai és a nemzetközi átlag? Kezdje a januárt azzal, hogy megméri! 

De mi is az ökológiai lábnyom?

Az ökológiai lábnyom egyebek mellett azt mutatja meg, hogy életvitelünkhöz mennyi környezeti erőforrásra van szükségünk, önmagunk fenntartásának és a megtermelt hulladék elnyelésének mekkora a természeti környezetre gyakorolt hatása. Ennek értéke kiszámítható emberekre, csoportokra, régiókra, országokra vagy akár vállalkozásokra is. Az MNB Családi Zöld Pénzügyek által létrehozott Ökolábnyom-kalkulátorral gyorsan és egyszerűen megmérheti saját ökolábnyomát.


Mindennapi életünk, hétköznapi tevékenységeink jelentős hatással vannak a bolygónkra, legyen szó a közlekedésről, étkezésről, a háztartással kapcsolatos teendőkről, vagy akár a divatról. Egy család költségvetésében a legjelentősebb tételeket az étkezésre, a közlekedésre, a vásárlásra és a háztartásra fordított kiadások jelentik, így ezekre építhető a fenntartható életmód kialakítása is.??? 

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány gyakorlati tanácsot, amelyek betartásával egyszerre kímélhetjük bolygónkat és a pénztárcánkat.

Mindig írok bevásárlólistát!

A családi költségvetés legjelentősebb kiadási tétele az élelmiszerek költsége. Ez egy átlagos magyar háztartás kiadásainak 26,1 százalékát jelentette 2020-ban. A legfrissebb kutatások szerint a hazai háztartásokban fejenként évente 65 kg élelmiszerhulladék keletkezik. Ez hozzávetőlegesen 45 ezer forint egy főre jutó veszteséget jelent éves szinten. Nem mindegy tehát, hogy milyen élelmiszereket választunk, mennyit veszünk belőlük, és az sem, hogyan készítjük el és tároljuk őket.

Ha nem készülünk fel előre egy-egy bevásárlásra, ha nem gondoljuk át, hogy pontosan mire van szükségünk, nagyobb eséllyel válhatunk impulzusvásárlóvá. Ilyenkor az üzletben könnyen érhet bennünket olyan inger, amelynek hatására meggondoltalanul a kosarunkba pakolunk mindenféle felesleges dolgot.  Hogyan védhető ki a felelőtlen költekezés, hogyan legyünk tudatos vásárlók? 

Írjunk bevásárlólistát, akár a kisebb vásárlásokhoz is. A mennyiség helyett pedig figyeljük a minőséget. Nem mindegy az sem, hogy a termékek vagy szolgáltatások megvásárlásával milyen eladót támogatunk. Egyéni felelősségünk része, hogy termelői piacokon vagy épp kiskereskedőktől vesszük az árut, esetleg nagyobb áruházakat keresünk fel. 2023-ban legyen a cél a fenntartható, etikus termékek vásárlása

A hús- és tejtermékek előállítása lényegesen jobban terheli bolygónkat a növényi élelmiszerekénél. Ez önmagában nem jelenti azt, hogy hús- és tejmentesen étkezzünk, de lehet egy tudatos döntés, hogy mostantól több zöldség és kevesebb hús kerül az asztalra – az egészséges életmód jegyében is. 

Januártól a hulladékot is tudatosan kezelem! 

Minden egyes megvásárolt árucikk gyártása, szállítása és végül hulladékként való felhasználása, vagy elektronikai eszközök esetében azok ártalmatlanítása, károsanyag-kibocsátással jár. Fogyasztási szokásaink megváltoztatásával csökkenthető életmódunk környezeti terhelése, és nem utolsósorban a családi költségvetésre nehezedő nyomás is. Már az sem újdonság, hogy évente 10-12 millió tonna műanyag szemét ömlik a tengereinkbe, miközben 150 millió tonna már terheli azt. A szennyezés az élővilágot közvetlenül is érinti, de az apró, 5 mm-nél kisebb részecskékre széteső mikroműanyag szennyeződés jelenti az igazi környezetterhelést, mintegy 700 fajt veszélyeztetve. De mégis mit tehetünk?  

Bevásárlásainkra vigyünk magunkkal vászontáskát, ne használjuk a zacskókat, akár ingyenesek, akár díjkötelesek. Választhatunk csomagolásmentes vagy fenntarthatóan csomagolt termékeket, illetve visszaváltható, vagy újrahasznosított csomagolást. Sok olyan termék is van, amelyekről a csomagolásuk miatt érdemes lemondani, a PET-palackos üdítők helyett ajánlatos a saját kulacs használata. 

Ritkán jut eszünkbe, de akár a fogkefénk is helyettesíthető újrahasznosított anyagból készült alternatívával, vagy készülhet akár fából. A konyhában szintén sok lehet az egyszer vagy néhányszor használatos tárgyak sora, pedig például mosogatószivacs is kapható természetes alapanyagból. Sok tisztítószert tesznek ma már komposztálható flakonba, érdemes már a vásárláskor figyelembe venni ezeknek a termékeknek a csomagolását is. És nem utolsósorban a takarításra szolgáló vegyszereket is érdemes újragondolni. 

Az új évben kevesebbet autózom!

A háztartási költségek között a harmadik legnagyobb tétel a közlekedés: évek óta a kiadásaink 11-12 százalékát erre fordítjuk. Tudatosabb járműválasztással éves szinten akár több tízezer forintot is megtakaríthatunk, de a vezetési stílusunk is hatással van a pénztárcánkra! Akár néhány apró szokás megváltoztatásával is jelentősen csökkenthetjük például az üzemanyag-fogyasztást, amivel egyúttal a környezeti terhelést is mérsékelhetjük.??? 

A távolság, az elérhető közlekedési alternatívák, a napi feladataink valamelyest behatárolják a lehetőségeinket, de utazásaink ökolábnyomát még emellett is hatékonyan csökkenthetjük, ha betartunk pár alapszabályt. 

Amikor csak tehetjük, menjünk gyalog vagy kerékpárral, az egészségünk, a pénztárcánk és a természeti környezetünk is hálás lesz döntésünkért. A gyaloglás és a kerékpározás után a tömegközlekedés környezeti hatása a legalacsonyabb, ha lehet, válasszuk a kötöttpályás közlekedést. 

Az autós közlekedés környezeti terhelését is mérsékelhetjük, ha?figyelmet fordítunk autónk műszaki állapotára, valamint ha?ismerjük a környezettudatos vezetési stílus jellemzőit

Nincs egy rongyom! Vagy mégis?  

Nem árt, ha tudjuk, hogy a divat a második legnagyobb környezetszennyező iparág. Vannak azonban lehetőségek arra, hogy ruhatárunk összeállításánál is fenntartható és költséghatékony döntéseket hozzunk, és nem mellékesen kevesebbet költsünk. Az öltözködés persze az önkifejezés egyik módja és stílusunk része, de azt eldönthetjük, hogy a stílusunk mit tükrözzön, része-e a fenntarthatóság vagy sem.??Jöjjenek a tippek!  

Vigyázzunk a dolgainkra, és javíttassuk meg őket, ahelyett, hogy újat veszünk. Kerüljük a „fast fashion”-t. Ne vásároljunk rövidtávra tervezett dolgokat. Hozzuk létre saját kapszulagardróbunkat, vagyis átlátható, nem túl sok, egymással jól kombinálható ruhadarab alkossa a készletet. 

Amire nincs szükségünk, de még jó állapotban van, azt ajándékozzuk vagy cseréljük, adjuk el. Amit pedig lehet, azt használjuk fel, akár teljesen más célra, akár egyes darabjait felhasználva alkossunk valami újat a régi helyett. 

És mi lesz a fogyókúrával?  

Talán különösebb felmérés nélkül is megállapítható, hogy a szilveszteri koccintással egyidőben elhangzó leggyakoribb mondat ez: Jövőre lefogyok! A testsúlycsökkentési cél mellé érdemes az ökológiai lábnyom visszaszorítását is párosítani, és fogyókúra helyett életmódváltásban gondolkodni. Számos kutatás állítja, hogy étkezési szokásaink megváltoztatása ahhoz hasonló környezeti eredménnyel járhat, mintha felhagynánk az autózással és mindenhova biciklivel vagy gyalog járnánk. Az MNB Családi Zöld Pénzügyek cikke alapján eláruljuk, hogyan csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat és mérsékelhetjük a költségeinket – és még a ruhaméretet is.   

Tervezzük meg előre a heti menüt és a vásárlást, így csak a szükséges mennyiséget vesszük meg. Keressünk recepteket, amelyekben egy másik étel maradéka felhasználható alapanyagként, valamint olyanokat, amelyek lefagyaszthatóak. 

Keressük a közeli lejáratú termékeket, ha tudjuk, hogy biztosan elfogyasztjuk őket – ezek gyakran leértékelt áruként szerepelnek a polcokon, ami még kedvezőbb a pénztárcánknak is. Ismerjük meg a szezonális zöldségek, gyümölcsök listáját. 

Elegendő kevesebb vizet használni a főzéshez a zöldségeknél, ne feledjük, hogy a párolás egy egészséges és takarékos elkészítési mód! Klímabarát és energiatakarékos, ha kuktát használunk, illetve minél vastagabb talpú edényben főzünk, emellett a fedő használata is csökkenti a szükséges energiát. 

Vásároljunk a környékről, helyi termelőtől,?azon belül is lehetőleg?biogazdaságból származó termékeket, kerüljük a messziről érkező alapanyagok vásárlását. Fogyasszunk kevesebb hús- és tejterméket, például vezessünk be heti egy húshagyó és/vagy tejtermékmentes napot. 

Akkor induljon a fenntarthatóbb új esztendő!  

Ha az elhatározás megvan és azt tettek is követik, ne felejtsük el bevonni az egész családot. ?A fenntartható életmód egy komoly tanulási folyamat, de nem kérdés, hogy a felnövekvő generációnak már a fenntarthatóság alapszabályai szerint kell élnie. Mint minden másban, itt is a hiteles példán, a sok beszélgetésen, közös élményeken múlik, hogy milyen felnőtté válik gyerekünk.?A természet szeretete mellett fontosak azok a lépések is, amelyek a mindennapi életünkben a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom mérséklését szolgálják. A szelektív hulladékgyűjtés, megfelelő étkezési szokások, vagy akár a tudatos vásárlás mind akkor tud természetessé válni egy gyermekben, ha mindezek részei az otthoni mindennapoknak.  

(A cikk eredetileg a csalad.hu portálon jelent meg 2022. december 28-án.) 

Egyedi lehetőségek a babaváró hitelben
Ha a neten vettük bankkártyával, visszakaphatjuk a hibás termék árát
Még öt évig bármikor felvehető a Sberbank-kártalanítás
Ravaszul fürkésznék ki banki adatainkat a csalók
Mobilapplikáción is követhetjük fesztiválos költéseinket
Spóroljon banki költségein – egyszerűbb, mint gondolná!
Olcsóbban, egészségesebben – tippek a fenntartható konyhához
Mindenkinek lehet új esélye – ha független pénzügyi tanácsadóhoz fordul
Mennyi lesz a nyugdíjam? – Öngondoskodási kisokos
Hurrá, nyaralunk! – tervezési kisokos
Elő a kockás füzettel! - Tudja, mennyit és mire költ?
Az MNB intenzívebb versenyt és olcsóbb személyi hiteleket szorgalmaz
Bármikor beüthet a baj - biztosítsa be magát!
Pénztárcabarát iskolakezdés
Közlekedés – zöld utakon?
Tervezzük tudatosan a karácsonyt!
2023 szóljon a fenntartható életmódról!
Magyar Nemzeti Bank: honlaptól az interaktív múzeumig
Kezdje bankszámlájánál a pénzügyi tudatosságot!
Gondos tervezés, gondtalan nyaralás
Zöldülő pénzügyek
Kérdések és válaszok a NOVIS Poisťovňa a.s. biztosítót érintő intézkedésekkel kapcsolatban
Hogyan csökkentsük okosan banki költségeinket?
A bűnözők egy része is home office-ba ment
Nem nő a törlesztés a fizetési moratóriummal
Babaváró kölcsönök és a törlesztési moratórium
Kinek adható ki a banktitok?
Olcsó személyi kölcsön, biztonságos érintőkártya: ha ismerjük a részleteket, elkerülhetjük a meglepetéseket
Mi történik a hitelekkel a moratórium után?
Fix kamattal kiszámíthatóbb a hiteltörlesztés
Mit érdemes tudni a megtakarítási számláról?
Az a biztos, ami fix: lezárult a kamatkockázatról szóló banki tájékoztatás első köre
Számlamegszüntetési kisokos
Tudnivalók a bankszünnapról
Segít a bank, ha nem tudjuk fizetni a hitelt
Jogunk van bármikor felmondani bankszámla-szerződésünket
Szigorú korlátok közt őrizhetik adatainkat a bankok
A Zöld Otthon lakáshitel jóval olcsóbb a banki átlagnál
A helyszínen kérjünk banki segítséget, ha nem ad ki pénzt az ATM
Ezekre érdemes figyelni kgfb-váltás esetén
Biztonságosak a mobiltelefonra „költözött” bankkártyák
Külföldön biztosítják a határon átnyúló bank betéteseit
Jövőre az MNB letilthatja a csaló pénzügyi szolgáltatók honlapjait
Hogyan tovább a moratórium után?
Segíteni kell a bankoknak az „okos” ATM-ek használatában
Fix kamatú lakáshitellel nyugodtan alhatunk
Felnőttképzésre is jár már diákhitel
Mely fogyasztói hitelekre vonatkozik a törlesztési moratórium?
Mi történik a hitelekkel a törlesztési moratórium alatt?
Mit fizet a biztosító és mit nem a lakásbiztosításnál?
A pénzünkre és az adatainkra is utaznak a csalók
Fenntartható életmóddal a megtakarításokért

Ez a weboldal sütiket használ a kényelmesebb böngészés érdekében. A honlap használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ. Kérjük, olvassa elSüti tájékoztatónkat,amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja kikapcsolni vagy törölni őket.Elfogadom

Tájékoztatjuk, hogy az adatvédelmi jogszabályoknak való megfelelés érdekébenAdatvédelmi tájékoztatónkmegváltozott.Értem