Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN
EN
Egyedi lehetőségek a babaváró hitelben
Ha a neten vettük bankkártyával, visszakaphatjuk a hibás termék árát
Még öt évig bármikor felvehető a Sberbank-kártalanítás
Ravaszul fürkésznék ki banki adatainkat a csalók
Mobilapplikáción is követhetjük fesztiválos költéseinket
Spóroljon banki költségein – egyszerűbb, mint gondolná!
Olcsóbban, egészségesebben – tippek a fenntartható konyhához
Mindenkinek lehet új esélye – ha független pénzügyi tanácsadóhoz fordul
Mennyi lesz a nyugdíjam? – Öngondoskodási kisokos
Hurrá, nyaralunk! – tervezési kisokos
Elő a kockás füzettel! - Tudja, mennyit és mire költ?
Az MNB intenzívebb versenyt és olcsóbb személyi hiteleket szorgalmaz
Bármikor beüthet a baj - biztosítsa be magát!
Pénztárcabarát iskolakezdés
Közlekedés – zöld utakon?
Tervezzük tudatosan a karácsonyt!
2023 szóljon a fenntartható életmódról!
Magyar Nemzeti Bank: honlaptól az interaktív múzeumig
Kezdje bankszámlájánál a pénzügyi tudatosságot!
Gondos tervezés, gondtalan nyaralás
Zöldülő pénzügyek
Kérdések és válaszok a NOVIS Poisťovňa a.s. biztosítót érintő intézkedésekkel kapcsolatban
Hogyan csökkentsük okosan banki költségeinket?
A bűnözők egy része is home office-ba ment
Nem nő a törlesztés a fizetési moratóriummal
Babaváró kölcsönök és a törlesztési moratórium
Kinek adható ki a banktitok?
Olcsó személyi kölcsön, biztonságos érintőkártya: ha ismerjük a részleteket, elkerülhetjük a meglepetéseket
Mi történik a hitelekkel a moratórium után?
Fix kamattal kiszámíthatóbb a hiteltörlesztés
Mit érdemes tudni a megtakarítási számláról?
Az a biztos, ami fix: lezárult a kamatkockázatról szóló banki tájékoztatás első köre
Számlamegszüntetési kisokos
Tudnivalók a bankszünnapról
Segít a bank, ha nem tudjuk fizetni a hitelt
Jogunk van bármikor felmondani bankszámla-szerződésünket
Szigorú korlátok közt őrizhetik adatainkat a bankok
A Zöld Otthon lakáshitel jóval olcsóbb a banki átlagnál
A helyszínen kérjünk banki segítséget, ha nem ad ki pénzt az ATM
Ezekre érdemes figyelni kgfb-váltás esetén
Biztonságosak a mobiltelefonra „költözött” bankkártyák
Külföldön biztosítják a határon átnyúló bank betéteseit
Jövőre az MNB letilthatja a csaló pénzügyi szolgáltatók honlapjait
Hogyan tovább a moratórium után?
Segíteni kell a bankoknak az „okos” ATM-ek használatában
Fix kamatú lakáshitellel nyugodtan alhatunk
Felnőttképzésre is jár már diákhitel
Mely fogyasztói hitelekre vonatkozik a törlesztési moratórium?
Mi történik a hitelekkel a törlesztési moratórium alatt?
Mit fizet a biztosító és mit nem a lakásbiztosításnál?
A pénzünkre és az adatainkra is utaznak a csalók
Fenntartható életmóddal a megtakarításokért

Pénztárcabarát iskolakezdés

nyomtatás

Pénztárcabarát iskolakezdés 

Budapest, 2022. augusztus 11. Van még egy kis időnk, hogy felhőtlenül élvezzük a nyarat, de lassan ideje készülődni az iskolára. Az MNB Pénzügyi Navigátor segítségével megkönnyítjük az indulást. A csalad.hu és a Pénzügyi Navigátor közös cikke.    

A hiper- és szupermarketek már minden kétséget kizáróan szembesítenek bennünket azzal, hogy nem halogatható sokáig a következő tanév eszközeinek beszerzése. Ideje megnéznünk, hogy jó-e még a tornacipő, kell-e új tolltartó, megvan-e a tavalyi körző. 

A tanévkezdés mindig komoly kiadás a család számára, ezért is érdemes előre kalkulálni ezekkel az összegekkel. Az igazán előrelátók már az év, de legalább a nyár elejétől kezdve félretesznek erre az időszakra. Korábbi cikkünkben már felhívtuk a figyelmet arra, hogy a pénzügyi tudatosság felé vezető út egyik első és legfontosabb lépése a háztartási költségvetés, azaz a bevételek és kiadások nyomon követése, vizsgálata, a családi?pénzügyek megtervezése az egész esztendőre. Az iskolaévre készülve például megbecsülhetőek a várható kiadások, vagy előre betervezhető egy drágább elektronikai cikk, például laptop ára is. A költségvetés-tervezés szempontjait az itt elérhető tájékoztató ismerteti. Ha az akciókat, leárazásokat figyelve szerezzük be a tanévkezdéshez szükséges eszközöket, kevésbé éri sokként egy nagy kiadás a családi kasszát.  

Iskolakezdés 1x1
 • Előre, akár havonta tegyünk félre a tanszerekre!
 • Már nyár elején tervezzük meg, mit és hol szeretnénk beszerezni!
 • Minél előbb vásárlunk be,
  • annál több ajánlat közül választhatunk, így
  • annál több időt, pénzt és bosszúságot takaríthatunk meg.
 • Figyeljük az akciókat, árleszállításokat!
 • Tudatosítsuk a gyermekben is a tanszerek értékét:
  • az a legolcsóbb eszköz, amire vigyáz, és így nem kell újat venni;
  • megfelelő egyensúly a „menőség”, a minőség és az ár között;
  • óvatosan a hitelekkel: az iskolakezdés nem „váratlan” költség, és a hitelnek ára van!

Ingyen hitel nincs! 

Előfordulhat, hogy az iskolakezdés olyan anyagi terhet jelent a család számára, ami miatt más kiadásokat kell átcsoportosítani, vagy esetleg hitelt kell felvenni. Fontos, hogy ezt sose tegyük elhamarkodottan!  Egy hitelfelvétel ugyanis akár több évre szóló kötelezettséget jelent, kockázatokat is rejthet, akár súlyos anyagi következményekkel járhat. Hitelfelvétel előtt érdemes mérlegelni, hogy valóban szükség van-e rá, nincs-e más mód az adott helyzet megoldására. A tudatos hitelválasztás szempontjait a Hitelfelvétel tudatosan című Pénzügyi Navigátor füzet foglalja össze.

Diákhitel 

Az egyetemi évek anyagi terheinek enyhítésére jelenthet megoldást a diákhitel. Ez a finanszírozási forma a felsőfokú tanulmányokhoz vehető igénybe, rugalmas folyósítási és törlesztési feltételek, valamint állami támogatás mellett.

A diákhitel a banki hitelekhez képest jóval kedvezőbb kondíciójú pénzügyi termék, és az állami kamattámogatásnak köszönhetően jóval alacsonyabb kamatozású. Bizonyos feltételek mellett lehetőség van a törlesztéssel kapcsolatban különböző kedvezmények igénybevételére is. Azonban a Diákhitel is egy kölcsön! Igénylése hosszú távú elköteleződést és anyagi megterhelést jelent, a törlesztése éveken keresztül befolyásolja majd az anyagi helyzetünket.

A konstrukció speciális formáiról és a feltételekről részletes tájékoztatás a Diákhitel Központ honlapján olvasható.

Az első bankszámla 

Már a középiskola ideje alatt, vagy legkésőbb az érettségit követően célszerű fizetési számlát nyitni, hiszen szükség lesz rá a továbbtanulásnál, a diákmunkáknál, az esetleges szociális támogatásoknál – javasolja az MNB vonatkozó tájékoztatója

Egyes pénzügyi szolgáltatók kínálatában szerepelnek kifejezetten diákoknak szóló számlacsomagok, amelyek általában valamilyen feltételhez kötöttek. Ennek ellenére az első számla kiválasztása nem könnyű feladat. Nincsenek még kialakult szokások, nem tudni, mennyi lesz az ösztöndíj, milyenek lesznek az utalási, kártyás vásárlási szokások. Első bankkártyaként a diákok betéti kártyát kapnak, ami azt jelenti, hogy annyi pénzt költhetnek, amennyi a számlán valóban rendelkezésre áll, a keretet nem tudják túllépni, így elkerülhető az eladósodás veszélye. 

A bankszámlán túl – első lépések a pénzügyi tudatosság felé

Pénzügyi kérdésekben már az egyetem, főiskola alatt is érdemes a bankszámláknál és a diákhiteleknél távolabbra tekinteni. Egy időben elkezdett megtakarítás vagy egy jó biztosítási konstrukció nagy segítséget jelenthet a későbbiekben, sőt: a lakáscélú előtakarékosságról vagy a nyugdíjcélú megtakarítási lehetőségekről sem korai már diákként tájékozódni. Minél korábban kezdi el valaki tudatosan kezelni a pénzügyeit, annál kiszámíthatóbb lesz később az anyagi helyzete, és váratlan helyzetek is kisebb eséllyel okoznak jelentős pénzügyi nehézséget. A Pénzügyi tippek életkezdéshez c. Pénzügyi Navigátor füzet jól áttekinthető formában foglalja össze, hogy mi mindenre érdemes már diákként gondolni.

Termékválasztók segítik a pénzügyi döntéseket

A tudatos választás, a megfontolt döntés a pénzügyi tudatosság alapja, ami hosszú távon kiszámíthatóvá teszi a családi költségvetés alakulását, ezzel pedig segít megelőzni az anyagi nehézségeket. 

Fontos, hogy bármilyen pénzügyi termékre vagy szolgáltatásra van is szükségünk, a tényleges igényeink alapján válasszunk. Ahogy például cipő-, televízió- vagy autóvásárlás során is tudjuk, hogy milyet szeretnénk, mik a konkrét igényeink, ugyanezt gondoljuk át akkor is, amikor hitelt igényelnénk vagy bankszámlát nyitnánk. Ezt a döntési folyamatot segítik az MNB termékválasztói: a Hitel- és lízingtermék-választó, valamint a Bankszámlaválasztó.

A programok előnye, hogy függetlenek a pénzügyi intézményektől, így működésüket nem befolyásolják piaci érdekek, számításaikat ténylegesen csak a felhasználók által megadott szempontok alapján végzik. Adatbázisaik azokból az információkból dolgoznak, amelyeket a szolgáltatók a kötelező adatszolgáltatás keretében adnak meg. Ennek eredményeként a kalkulációk során a programok az MNB által felügyelt valamennyi intézmény termékeit figyelembe veszik, így a lehető legszélesebb pénzügyi termékpalettából dolgoznak, ezzel is elősegítve, hogy a felhasználók valóban a számukra legmegfelelőbb konstrukciót találják meg.

Válj tudatossá a pénzügyekben! – program középiskolásoknak
A diákok pénzügyi tudatosságát segíti a Családbarát Magyarország Központ egyedülálló, ingyenes programja. A középiskolások megismerhetik a hitelekkel kapcsolatos alapvető fogalmak jelentését, megtanulják azok értelmezését, információkat kapnak például a személyi kölcsönök sajátosságairól, a gyorskölcsönökről, a kamatterhekről, a diák- és képzési hitelekről.???A?négy modulból álló Pénzügyi tudatosság és költségvetés program célja, hogy a diákok reális, átfogó képet kapjanak a pénz értékéről, a pénzügyi lehetőségekről, összekapcsolva azt a pályaválasztással, az életpálya nyújtotta lehetőségekkel. A nemrégiben indult országos projekt hozzájárulhat a felnőttkori pénzügyi tudatosság kialakulásához, és megalapozza a családok tudatos pénzügyi kultúráját is. A foglalkozásokon akár teljes osztályok is részt vehetnek.

 
(A cikk eredetileg a csalad.hu oldalon jelent meg 2022. augusztus 9-én.)

Egyedi lehetőségek a babaváró hitelben
Ha a neten vettük bankkártyával, visszakaphatjuk a hibás termék árát
Még öt évig bármikor felvehető a Sberbank-kártalanítás
Ravaszul fürkésznék ki banki adatainkat a csalók
Mobilapplikáción is követhetjük fesztiválos költéseinket
Spóroljon banki költségein – egyszerűbb, mint gondolná!
Olcsóbban, egészségesebben – tippek a fenntartható konyhához
Mindenkinek lehet új esélye – ha független pénzügyi tanácsadóhoz fordul
Mennyi lesz a nyugdíjam? – Öngondoskodási kisokos
Hurrá, nyaralunk! – tervezési kisokos
Elő a kockás füzettel! - Tudja, mennyit és mire költ?
Az MNB intenzívebb versenyt és olcsóbb személyi hiteleket szorgalmaz
Bármikor beüthet a baj - biztosítsa be magát!
Pénztárcabarát iskolakezdés
Közlekedés – zöld utakon?
Tervezzük tudatosan a karácsonyt!
2023 szóljon a fenntartható életmódról!
Magyar Nemzeti Bank: honlaptól az interaktív múzeumig
Kezdje bankszámlájánál a pénzügyi tudatosságot!
Gondos tervezés, gondtalan nyaralás
Zöldülő pénzügyek
Kérdések és válaszok a NOVIS Poisťovňa a.s. biztosítót érintő intézkedésekkel kapcsolatban
Hogyan csökkentsük okosan banki költségeinket?
A bűnözők egy része is home office-ba ment
Nem nő a törlesztés a fizetési moratóriummal
Babaváró kölcsönök és a törlesztési moratórium
Kinek adható ki a banktitok?
Olcsó személyi kölcsön, biztonságos érintőkártya: ha ismerjük a részleteket, elkerülhetjük a meglepetéseket
Mi történik a hitelekkel a moratórium után?
Fix kamattal kiszámíthatóbb a hiteltörlesztés
Mit érdemes tudni a megtakarítási számláról?
Az a biztos, ami fix: lezárult a kamatkockázatról szóló banki tájékoztatás első köre
Számlamegszüntetési kisokos
Tudnivalók a bankszünnapról
Segít a bank, ha nem tudjuk fizetni a hitelt
Jogunk van bármikor felmondani bankszámla-szerződésünket
Szigorú korlátok közt őrizhetik adatainkat a bankok
A Zöld Otthon lakáshitel jóval olcsóbb a banki átlagnál
A helyszínen kérjünk banki segítséget, ha nem ad ki pénzt az ATM
Ezekre érdemes figyelni kgfb-váltás esetén
Biztonságosak a mobiltelefonra „költözött” bankkártyák
Külföldön biztosítják a határon átnyúló bank betéteseit
Jövőre az MNB letilthatja a csaló pénzügyi szolgáltatók honlapjait
Hogyan tovább a moratórium után?
Segíteni kell a bankoknak az „okos” ATM-ek használatában
Fix kamatú lakáshitellel nyugodtan alhatunk
Felnőttképzésre is jár már diákhitel
Mely fogyasztói hitelekre vonatkozik a törlesztési moratórium?
Mi történik a hitelekkel a törlesztési moratórium alatt?
Mit fizet a biztosító és mit nem a lakásbiztosításnál?
A pénzünkre és az adatainkra is utaznak a csalók
Fenntartható életmóddal a megtakarításokért

Ez a weboldal sütiket használ a kényelmesebb böngészés érdekében. A honlap használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ. Kérjük, olvassa elSüti tájékoztatónkat,amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja kikapcsolni vagy törölni őket.Elfogadom

Tájékoztatjuk, hogy az adatvédelmi jogszabályoknak való megfelelés érdekébenAdatvédelmi tájékoztatónkmegváltozott.Értem