Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN
EN

Bankszámlák

nyomtatás

Bankszámlák

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlája valóban azt nyújtsa, amire Önnek szüksége van, körültekintően kell választania.

 

Bankszámlaválasztás és bankszámlanyitás

Mielőtt kiválasztaná bankszámláját, kérje több intézmény ajánlatát! Versenyeztesse a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés az Ön érdeke! Egy testreszabott bankszámlával a költségeken is spórolhat.

Manapság szinte nélkülözhetetlen, hogy bankszámlával rendelkezzünk, hiszen a munkáltatók többsége erre utalja a fizetést, a hitelek folyósítása bankszámlára történik és a különböző közüzemi szolgáltatók, továbbá az egyéb szolgáltatók is a számláról történő befizetést részesítik előnyben. A bankszámla megléte praktikus és hasznos dolog, amely sok szempontból megkönnyítheti életét, főként, ha kihasználja az általa igénybe vehető szolgáltatásokat. A megkötött bankszámlaszerződés alapján a pénzügyi intézmény (továbbiakban: bank) nyilvántartja a számlára érkező összegeket, valamint a számlatulajdonos rendelkezése szerint teljesíti a kifizetéseket, megbízásokat.

A bankszámlaválasztás és -nyitás szempontjai

A bankok az egyszerű bankszámla mellett úgynevezett bankszámlacsomagokat is kínálnak az ügyfeleknek, amelyeket az egyes felhasználói szokásoknak megfelelően alakítanak ki. Ahogy azt a nevük is jelzi, „csomagban” értékesítik a számlát és a hozzá kapcsolható szolgáltatásokat (például: internetbank, sms-szolgáltatás, biztosítás, stb.). Van olyan szolgáltatás, amely csak akkor vehető igénybe, ha az ügyfél erre a bankszámlára utaltatja a jövedelmét. Ilyen például a folyószámlahitel-keret. A bankok további feltételeket is megszabhatnak egy-egy kedvezmény igénybevételéhez. Ilyen az előre meghatározott minimum utalások száma.

A pénzügyi intézmények kínálatában több hasonló ajánlat is szerepel, a megfelelő számlatermék kiválasztása előtt célszerű néhány szempont alapján tudatosan összehasonlítani a különféle ajánlatokat, azaz versenyeztetni a bankokat.

Mielőtt döntene, gondolja át, hogy: 

 • Mire akarja használni a számlát?
 • Milyen szolgáltatásokat szeretne igénybe venni a bankszámlához?
 • Mekkora összegek és milyen rendszerességgel érkeznek várhatóan a számlára?
 • Havonta hányszor és mekkora összeget venne fel számlájáról készpénzben?
 • Milyen típusú tranzakciókat (például átutalásokat) szeretne végezni?
 • Bankfiókban vagy elektronikus úton szeretné intézni pénzügyeit?
 • Interneten szokott-e vásárolni?
 • Szeretné-e megtakarításait elkülönítetten kezelni?
 • Fontos-e a számlán tartott pénz után kapható kamat mértéke?
 • Szüksége van-e biztonsági hitelkeretre abban az esetben, ha nem várt események következnének be?
 • Egyes bankszámlák megnyitása életkorhoz, tanulói vagy nyugdíjas jogviszonyhoz kötött, illetve léteznek speciális, bizonyos szakmában dolgozó ügyfelek részére kínált számlacsomagok is. Érdemes ezekről a speciális körnek kínált számlákról is tájékozódni.
 • Ha számlájához bankkártyát is szeretne, a Bankkártyák menüpont alatt található cikkeinkből tájékozódhat a kártyák típusairól, és megtudhatja, milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani bankkártyaigénylés előtt.

Ha minden kérdésére megvan a válasz, versenyeztesse a szolgáltatókat: keressen fel több bankot és kérjen ajánlatot, majd a megadott szempontok alapján hasonlítsa azokat össze. Ha nem szeretne személyesen bemenni a bankfiókba, a bankok hirdetményei, kondíciós listái és a díjjegyzékek elérhetőek az interneten is. Figyeljen a különböző akciós ajánlatokra! Előfordulhat olyan helyzet is, hogy az egyik intézmény akciós kínálatánál egy másik intézmény nem akciós ajánlata kedvezőbb.

Amennyiben hitelfelvétel vagy befektetés előtt áll, akkor egyéb szempontokat is érdemes megvizsgálnia egy bankválasztás/számlaválasztás kapcsán. Kérdezzen rá, hogy milyen bankszámla-konstrukció igénybe vételére nyílik lehetőség akkor, ha az Ön által kiválasztott pénzügyi szolgáltatónál vesz fel hitelt, vagy fekteti be a pénzét.

Amennyiben a számlacsomag esetén kedvezményt nyújt a bank, mi a kedvezmény feltétele?

A bankok előírhatják a számlán elvárható egyenleget vagy minimális jóváírási összeget, jövedelemátutalási kötelezettséget, esetleg havonta meghatározott számú tranzakció lebonyolítását vagy közüzemi számlák bankszámláról történő kiegyenlítését is. A hirdetményekben, kondíciós listákban ezek a feltételek részletesen felsorolásra kerülnek. A számlacsomag kiválasztásánál érdemes figyelembe venni, hogy az ott feltüntetett díjak, kedvezmények csak az előírt feltételek teljesítése esetén érvényesek. Amennyiben az ügyfél nem tudja teljesíteni az előírt feltételeket, akkor a díjak általában kedvezőtlenül módosulhatnak, elveszhet a kedvezmény, vagy az ügyfél a továbbiakban nem lesz jogosult a számlacsomag használatára. Érdemes tehát az ajánlatokat e tekintetben is összehasonlítani, versenyeztetni őket.

Milyen költségek kapcsolódhatnak a bankszámla használatához?

A bankok a bankszámla és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások költségeiről, díjairól kötelesek tájékoztatni az ügyfeleket a bankfiókokban és az intézményi honlapokon hozzáférhető a hirdetményeken, kondíciós listákon, díjjegyzékeken keresztül. A bankszámlahasználat tényleges költségeinek a számlakivonaton minden esetben szerepelnie kell. Egyes költségekkel rendszeresen (például: számlavezetési díj), míg más költségekkel esetenként, egy-egy tranzakció elvégzése, szolgáltatás igénybevétele után (például: készpénzfelvétel, átutalás díja, stb.) kell számolni. Fontos tudnivaló, hogy bizonyos költségeket akkor is meg kell fizetni, ha számlánkat egyáltalán nem használjuk (ilyen például a havi számlavezetési díj).

Az Ön bankszámlája testreszabott?

Nemcsak a számlanyitás előtt, hanem a nyitást követően is érdemes összehasonlítani bizonyos időközönként a bankok ajánlatait, hiszen a megváltozott élethelyzetből adódóan (például házasság, gyermek születése, költözés) előfordulhat, hogy talál kedvezőbbet a már meglévő számlakonstrukciónál. Akkor is érdemes bizonyos időközönként összehasonlítani meglévő bankszámlánk feltételeit más bankok szolgáltatásaival, ha lényeges változás nem következik be életünkben, mert a bankok folyamatosan bővítik kínálatukat, így könnyen előfordulhat, hogy a meglévőnél kedvezőbb ajánlatot találunk. Akár új számla nyitásáról, akár bankváltásról van szó, a számlák/számlacsomagok kondícióit illetően a tájékozódáshoz segítséget nyújt az MNB honlapján található ingyenes Bankszámlaválasztó program. Az alkalmazásban életkorának és alapvető számlahasználati szokásainak függvényében, úgynevezett "profilba" sorolhatja magát. Ezután néhány egyéb feltétel kitöltésével (például földrajzi elhelyezkedés) tovább szűkítheti a számára rendelkezésre álló számlatermékek körét. A program segítségével kalkulálhatja a havi, átlagos, becsült számlahasználati költséget is.

Amennyiben meglévő bankszámláját megszüntetné, a teendőkről alábbi cikkünkben olvashat bővebben. Ha bankot is váltana, az ügyintézés egyetlen meghatalmazás aláírásával, akár 13 munkanapon belül bonyolítható. Erről a szolgáltatásról az Egyszerűsített bankváltásról szóló cikkünkben talál részletes információt. Ha Ön nyilatkozik arról, hogy még nem rendelkezik bankszámlával, vagy a meglévő számláját felmondja, lehetősége van egy új, jogszabályban rögzített díjú számlát nyitni. Erről bővebben az Alapszámla című cikkünkben olvashat. Amennyiben az egyes szolgáltatásokhoz kapcsolódó díjakat szeretné egyszerűen összehasonlítani, válassza a Díjjegyzék-összehasonlító alkalmazást.

Bankváltással kapcsolatban további hasznos információkat ezen a linken talál.

Utolsó frissítés: 2020. február 3.

 

Az elektronikus banki szolgáltatások

Az elektronikus banki szolgáltatás – gyakori nevén e-banking vagy home banking – alatt minden olyan elektronikus pénzügyi szolgáltatást értünk, amelynek segítségével egyszerűen, gyorsan, akár otthonról is intézhetjük mindennapos pénzügyeinket. Ez azt jelenti, hogy telefonon, vagy interneten keresztül "bankolhatunk". Egyes pénzügyi intézményeknél már a számla megnyitásához sem szükséges a fiókba menni, az a megfelelő garanciák biztosításával megtehető akár videó hívás közben otthonról is.

AZ ELEKTRONIKUS PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÁSOK ELŐNYEI

 • Nincs időbeli korlát, a szolgáltatás a hét valamennyi napjának 24 órájában hozzáférhető;
 • Nincs térbeli korlát, akár otthonról, akár a világ bármely pontjáról elérhető;
 • Rugalmas;
 • Gyors, mivel nem kell a fiókban várakozni, a műveletek néhány perc alatt végrehajthatók;
 • Könnyen kezelhető, amennyiben figyelmesen áttanulmányozzuk és követjük a használati utasításokat, a tranzakció teljesítésére vonatkozó szabályokat;
 • Gazdaságos, általában a fiókinál kedvezőbb díjakkal adhatjuk le megbízásainkat;
 • Biztonságos, mivel az adatok védelméről titkosított adatkapcsolat és nemzetközi biztonsági szabványok alkalmazása gondoskodik.

Utolsó frissítés: 2020. január 28.

Bankszámla-szolgáltatások

A bankszámlanyitáskor fontos, hogy tisztában legyünk a saját számlahasználati szokásainkkal, hiszen felesleges fizetni olyan szolgáltatásokért, amelyet egyáltalán nem veszünk igénybe.

A bankszámla alapvetően fizetési műveletek teljesítésére szolgál. Ilyen például az átutalás, a beszedés, a bankkártyás vásárlás, vagy a készpénzfelvétel. A fizetési műveletek mellett rengeteg egyéb kiegészítő szolgáltatást is nyújthat a pénzintézet a számlához kapcsolódóan. Többek között SMS értesítést a tranzakciók után, internetbankos elérést, hitellehetőségeket, megtakarításokat és akár biztosítási szolgáltatásokat.

A különböző bankszámlatermékeket a szolgáltatók kapcsolódó szolgáltatásként önállóan vagy egy-egy számlacsomag részeként, automatikusan kínálják. Amennyiben olyan számlacsomagot választ, amelyből hiányzik az igénye szerinti szolgáltatás, akkor érdemes arról tájékozódni, hogy az választható-e a kiválasztott számlacsomaghoz.

Utolsó frissítés: 2021. március 12.

Bankszámla megszüntetése

Mielőtt felmondaná bankszámlaszerződését, feltétlenül érdemes néhány dolgot átgondolnia.

TIPPEK A BANKSZÁMLA MEGSZÜNTETÉSÉHEZ

A bankszámlaszerződést az ügyfél és a bankszámlavezető intézmény egyaránt felmondhatja. A pénzügyi szolgáltató részéről a számlaszerződés felmondásához vezethet például, ha a számla tulajdonosa súlyos szerződésszegést követ el vagy meghal. Amennyiben az ügyfél mondja fel a szerződést, előtte feltétlenül érdemes néhány dolgot átgondolni.

 • A megszüntetendő bankszámlához bankkártya is tartozhat. A bankkártyát a hitelintézetek már a felmondás alkalmával visszakérik, és egyúttal érvénytelenítik is. Előfordulhat, hogy nem kérik vissza a kártyát, de a felmondást követő használat esetén az ATM bevonja azt, illetve vásárlásra sem használható. Ugyanez igaz a társkártyára is.
 • A hitelintézetek a bankszámla felmondása esetén a számlavezetési díjat általában a felmondási idő leteltéig felszámítják, amit a számlazárási kérelem leadásakor ki kell fizetni.
 • Felmerülhetnek egyéb, a felmondással kapcsolatos költségek is (pl. zárlati díj). Érdemes ezekről már előzetesen tájékozódni és az ezt fedező összeget is a számlán hagyni, hogy ez ne legyen akadálya a megszüntetésnek.
 • Amennyiben a megszüntetni szándékozott bankszámlához folyószámla-hitelkeret is kapcsolódik, a hitelkeret terhére igénybe vett összeget a bankszámla megszüntetésével, a bejelentéssel egyidejűleg vissza kell fizetni az esedékes kamatokkal és díjakkal együtt. Lekötött betét esetén a számlatulajdonos dönthet arról, hogy a betétet azonnali visszavezetéssel megszünteti (ebben az esetben kamatveszteség éri), vagy a számlamegszüntetéssel megvárja a betét futamidő végén történő visszavezetését.
 • Nem szüntethető meg, ha a számlára inkasszó, hatósági átutalás, átutalási végzés, vagy végrehajtási eljárás kapcsán letiltást jegyeztek be.

Utolsó frissítés: 2020. január 22.

Ez a weboldal sütiket használ a kényelmesebb böngészés érdekében. A honlap használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ. Kérjük, olvassa elSüti tájékoztatónkat,amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja kikapcsolni vagy törölni őket.Elfogadom

Tájékoztatjuk, hogy az adatvédelmi jogszabályoknak való megfelelés érdekébenAdatvédelmi tájékoztatónkmegváltozott.Értem