Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN
EN

Befektetés, megtakarítás

nyomtatás

Befektetés, megtakarítás

A különféle megtakarítási lehetőségek és a befektetések közötti határok nem élesek, ugyanakkor az egyes termékek közötti különbségek – ezáltal az elért nyereség vagy veszteség mértéke – jelentősek lehetnek.

Befektetések

A megtakarítás a jövedelemnek az a része, amelyet nem költenek el fogyasztási célokra, míg a befektetés egy meghatározott pénzösszeg általában hosszabb távú felhasználása annak gyarapítása céljából. Ez jellemzően valamilyen pénzügyi eszköz – pl. bankbetét, részvény, kötvény –, vagy valamilyen értékálló tárgy, ingatlan megvásárlását jelenti.

 

 

A befektetések három meghatározó jellemzője a hozam, a kockázat és a likviditás. A hozam a befektetéssel elérhető nyereséget jelenti, míg a kockázat mértékét számos tényező befolyásolja. Likviditás alatt azt kell érteni, hogy milyen gyorsan váltható pénzre: minél magasabb egy befektetés likviditása, annál gyorsabban pénzzé tehető.

Fontos azonban, hogy egy befektetési forma a fenti szempontok közül egyszerre csak kettőnek tud megfelelni. A magas hozam, a likviditás és az alacsony kockázat nem jár együtt, ezzel minden esetben számolni kell! Például azoknak a befektetéseknek, amelyek kevésbé kockázatosak és magas a likviditásuk, általában alacsony a hozamuk.

Akik befektetéssel szeretnék gyarapítani megtakarításaikat, számos típus közül választhatnak. Vannak köztük olyanok, amelyekhez a befektető részéről kevesebb pénzügyi tapasztalatra van szükség, kiszámíthatóbbak, kevésbé kockázatosak és a külső tényezők is kevésbé hatnak rájuk. Más típusok mélyebb pénzügyi ismereteket igényelnek, a befektetőnek különböző folyamatokat kell átlátnia, emellett erősebben hatnak rájuk a külső tényezők, és alapvetően kockázatosabbak. A megfelelő befektetési forma kiválasztásánál ezért az egyéni pénzügyi tudásnak és tapasztalatnak kiemelt jelentősége van! Azt is fontos szem előtt tartani, hogy egy konstrukció várható hozamára nem jelent garanciát az, hogy korábban esetleg jövedelmező volt.

Befektetési döntés előtt alaposan tájékozódjon! Tartsa szem előtt a várható és lehetséges kockázatokat, csak engedéllyel rendelkező szolgáltatót válasszon! Az engedélynek utánanézhet az MNB honlapján, a Piaci szereplők keresése menüpontban.

Ha bizonytalan, kérje független szakértő segítségét, a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat munkatársai országszerte díjmentesen állnak rendelkezésre.

Utolsó frissítés: 2020. április 17.

Befektetés előtt

A befektetés előtt mindig készítsen befektetési tervet! Ebben segítségére lehetnek az alábbiak.

 

 Megtakarítási termékek  Kombinált termékek  Befektetési termékek
 • Bankbetétek
 • Megtakarítási számla
 • Célhoz kötött megtakarítások
 • Betéti termékrész
 • Befektetési termékrész (pl. befektetési jegy, kötvény)
 • Állampapír
 • Befektetési jegy
 • Kötvény
 • Részvény

Az igénybe vehető befektetési szolgáltatások különbözőek aszerint, hogy Ön milyen mértékben támaszkodik szakember segítségére a befektetési döntés meghozatala során. Minimális termékismeret (befektetési tapasztalat), illetve a befektetési célok előzetes meghatározása azonban mindenképpen szükséges, a szolgáltatás típusától függetlenül.

 Portfóliókezelés  Befektetési tanácsadás  Befektetési tanács nélküli befektetés (kereskedés)
 • A befektetési vállalkozás Ön helyett kezeli befektetéseit.
 • Ajánlott, ha Ön a befektetési döntéshozatalt szívesen átengedi.
 • Önálló befektetési döntéshozatal, de
 • szakértő tanácsadó véleménye/ támogatása kíséri.
 •  Vételi és eladási megbízások felvétele és/vagy végrehajtása.
 • Nincs befektetési tanácsadás, így önálló döntéshozatal jellemzi.

Készítsen befektetési tervet!

Mielőtt befektetne, gondolja át befektetéssel kapcsolatos elvárásait, készítsen befektetési tervet! A befektetési tervben határozza meg:

 • befektetési céljait, amik lehetnek például

  • jövedelemszerzés,
  • tőkenövekedés,
  • tőke biztonságos elhelyezése;

 • a befektetés időtávját,
  • azaz az időtartamot, amely alatt befektetését tartani kívánja;
 • a céloknak és időtávnak megfelelő befektetési termékeket és gondolja át az azokhoz kapcsolódó kockázatokat.

Rendszeresen vizsgálja felül a tervet, hogy az továbbra is megfelel-e a befektetéssel kapcsolatos elvárásainak! Amennyiben úgy érzi, hogy a befektetési terv elkészítését nem tudja egyedül megtenni, kérje pénzügyi szakember segítségét/tanácsát!

Utolsó frissítés: 2020. január 30.

Jogosulatlan szolgáltatók

A megtakarítások gyarapítására számos befektetési termék érhető el különböző pénzügyi szolgáltatóknál. Mint minden pénzügyi döntés, így befektetés előtt is célszerű felmérni a kínálatot és érdemes megfontoltan terméket, szolgáltatót választani.

 

Kiemelt jelentőségű a befektetési szolgáltató kiléte, mivel körültekintő választással minimalizálható a befektetési csalás kockázata. A köznyelvben csalásnak nevezett esetek kapcsán különbséget kell tenni a büntetőjogi értelemben vett csalás és a jogosulatlan pénzügyi tevékenység között. A csalás egy, a Büntető Törvénykönyvben szereplő bűncselekmény, amelynek során valaki jogtalan haszonszerzés céljából mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz. Az ilyen esetek tehát nem csak pénzügyi tevékenységhez kötődhetnek. Felderítésük, megakadályozásuk a nyomozó hatóság feladata.

Az MNB törvény alapján a jegybank a jogosulatlan pénzügyi tevékenységekkel szemben köteles fellépni. Ez olyan eseteket jelent, amelyeknél a szolgáltató az adott pénzügyi tevékenység végzésére vonatkozó engedély vagy bejelentés nélkül, azaz jogosulatlanul végzi tevékenységét. Bár a jogosulatlan pénzügyi tevékenység önmagában is bűncselekmény (és ezért az MNB mellett a nyomozó hatóság is üldözi), számos esetben előfordul, hogy a jogosulatlan tevékenységet végző cselekménye jelentős kárt okoz a befektetőknek, ami akár még súlyosabb bűncselekmény (csalás, sikkasztás) gyanúját is felvetheti.

Magyarországon a pénzpiaci, biztosítási és tőkepiaci szolgáltatásokkal kapcsolatos tevékenység az MNB által kiadott engedélyhez vagy regisztrációhoz kötött, így a befektetési szolgáltatás végzéséhez is engedély szükséges. A jogosulatlan szolgáltatók felderítése és a rájuk kirótt szankciók célja, hogy megelőzzék, mérsékeljék a károkozást, megvédjék a befektetőket.

Befektetővédelem csak azokat az ügyfeleket illeti, akik engedéllyel rendelkező szolgáltatókra bízták pénzüket. Ha ilyen szolgáltató válik fizetésképtelenné, az érintett ügyfeleket az Országos Betétbiztosítási Alap vagy a Befektető-védelmi Alap kártalanítja, meghatározott feltételekkel, korlátozott összeghatárig.

Az MNB – gyakorta a nyomozó vagy más hatóságokkal együttműködve – a befektetők és a legális piaci szereplők biztonsága érdekében azonosítja a jogosulatlan piaci szolgáltatókat, személyeket, megtiltja tevékenységüket és feljelentést tesz ellenük.

Mit tehet Ön annak érdekében, hogy ne váljon befektetési csalók, jogosulatlan szolgáltatók áldozatává?

Befektetési szolgáltatás igénybevétele előtt mindig legyen körültekintő, alaposan nézzen utána a szolgáltatónak!

Az MNB honlapján a Piaci szereplők keresése menüpontban nemcsak a szükséges engedéllyel, regisztrációval rendelkező szolgáltatók találhatók meg, hanem azok is, amelyek engedélyét időközben már bevonták. A Figyelmeztetések között arról tájékozódhat, hogy az MNB látókörébe került személyek vagy szervezetek mely – felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött – tevékenység végzésére nem jogosultak. Az európai uniós pénzügyi felügyeletek és jegybankok jelzései a Külföldi hatóságok figyelmeztetései között találhatók. A honlapon tájékozódni lehet az MNB által kockázatosnak tartott (például forex kereskedés), illetve nem felügyelt befektetési formákról is (például befektetési arany, karbon kredit, nyereségrészesedési jog, kriptovaluták, vagy a piramisjáték jegyeit mutató álkriptovalutás konstrukciók).

Legyen különösen elővigyázatos, ha

 • túlságosan kecsegető, irreálisan magas hozamot, gyors és kockázatmentes nyereséget ígérő ajánlatot kap;
 • a szolgáltató agresszív ajánlatokkal, reklámokkal zaklatja, képviselője túl rámenős és tolakodóan szorgalmazza, sürgeti a szerződés megkötését;
 • a szolgáltató készpénzben kéri a befektetési összeget! Könnyen lehet, hogy működése nem mindenben felel meg az előírásoknak, és ezért nem szeretné, ha elektronikus nyoma maradna a pénz átvételének.

Ne hagyja magát megtéveszteni! Előfordulhat, hogy egy jó megjelenésű, szakértőnek tűnő személy, egy elegánsan berendezett iroda, vagy egy első ránézésre látványos honlap hátterében a kiemelkedő hozam helyett egy jogosulatlan szolgáltató, és így a veszteség kockázata áll.

A szerződést aláírás előtt minden esetben alaposan olvassa el, kérjen időt a részletek átgondolására!

Tanácsot csak független szakértőtől kérjen, és ne attól, akire a pénzét bízza! Az MNB támogatásával működő, országosan elérhető Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat szolgáltatásai ingyenesen igénybe vehetők.

Ha felmerül a gyanú, hogy engedéllyel nem rendelkező szolgáltatóval került kapcsolatba, jelentse az MNB felé! Az Ügyfélszolgálat szakemberei telefonon a 80/203-776-os, ingyenesen hívható zöld számon, valamint az ugyfelszolgalat@mnb.hu e-mail-címen írásban is fogadják a bejelentéseket.

Utolsó frissítés: 2020. április 15.

Kockázatos befektetések

 

 

Befektetés előtt mindig ellenőrizze, hogy engedéllyel rendelkező társaság végzi-e az adott tevékenységet, és tájékozódjon az adott termékről is, alaposan mérje fel annak minden kockázatát! Az alábbiakban a legkockázatosabb befektetési formákról olvashat bővebben. (A linkekre kattintva az MNB felügyeleti honlapjára irányítjuk.)

Befektetési szolgáltatók és szolgáltatások

Számos befektetési vállalkozás létezik, melyek különböző típusú szolgáltatásokat nyújtanak. Azért, hogy az Önnek leginkább megfelelő befektetési lehetőséget megtalálja, érdemes megfontolnia az alábbiakat.

 • Tájékozódjon arról, hogy a befektetési vállalkozás milyen befektetési szolgáltatásokat nyújt, és milyen termékeket értékesít!
 • Tegyen fel kérdéseket! Amennyiben befektetési tanácsadás vagy portfoliókezelés szolgáltatást vesz igénybe, bátran kérdezzen rá, hogy a befektetési vállalkozás mit javasol, mibe fektesse pénzét!
 • Tájékozódjon több befektetési vállalkozásról is! Így részletesebb információkhoz juthat befektetési tapasztalatukról és professzionális hátterükről.
 • Tájékozódjon a felmerülő díjakról és költségekről! A befektetési vállalkozások eltérő díjakkal és költségekkel dolgoznak. A költségek összességében jelentősen befolyásolják azt, hogy befektetése nyereséget vagy veszteséget termel.
 • Tájékozódjon arról, hogy a befektetési vállalkozás az általa javasolt befektetési termékek értékesítésében milyen módon érdekelt, független-e az általa adott befektetési tanács!

Jó, ha tudja: a befektetési szolgáltatás engedélyhez kötött tevékenység! A befektetési vállalkozások csak valamely felügyeleti szerv engedélyének birtokában jogosultak befektetési szolgáltatást nyújtani az Ön számára.

Szolgáltatója tevékenységi engedélyét minden esetben ellenőrizze

 • az Európai Értékpapírpiaci Hatóság (European Securities and Markets Authority – ESMA) honlapján,
 • vagy az MNB weboldalán!

Milyen befektetési tevékenységgel kapcsolatos szolgáltatásokat lehet igénybe venni?

Ha befektetni kíván, fontolja meg, hogy milyen típusú és mértékű segítségre tart igényt! Az alábbi befektetési tevékenységgel összefüggő szolgáltatások közül választhat:

Portfóliókezelés Befektetési tanácsadás Befektetési tanács nélküli befektetés (kereskedés)

- A befektetési vállalkozás Ön helyett kezeli befektetéseit

- Ajánlott, ha Ön szívesen átengedi a befektetési döntéshozatalt

- Önállóan hozhat döntéseket a befektetéseivel kapcsolatban, de

- szakértő tanácsadó véleménye, támogatása kíséri, illetve

- személyre szóló ajánlatokkal kereshetik meg.

- Vételi és eladási megbízások felvétele és/vagy vég-rehajtása

- Nincs befektetési tanácsadás, önálló döntéshozatal jellemzi, ezért tapasztaltabb befektetőknek ajánlott

Milyen befektetési termékek és szolgáltatások megfelelőek az Ön számára?

Amennyiben Ön befektetési vállalkozáshoz fordul…

A szolgáltató által beszerzendő információk köre mindig az ügyfél minősítésétől, a vállalkozás által nyújtott szolgáltatások jellegétől és körétől, valamint az Ön által kiválasztott termék vagy ügylet típusától függ (beleértve az összetettségüket és a kapcsolódó kockázatokat is).

A befektetési tanácsadás és portfoliókezelés szolgáltatás igénybevételének előfeltételeként a befektetési vállalkozás az ún. alkalmassági teszt keretében méri fel az Ön pénzügyi helyzetét és céljait, megállapítva az Ön kockázati profilját. Fontos tehát, hogy az alkalmassági teszt kitöltése minden esetben feltétele a befektetési tanácsadás és portfoliókezelés szolgáltatás igénybevételének! Ha viszont Ön azt szeretné, hogy a szolgáltató az Ön döntése, megbízása alapján anélkül vegyen vagy adjon el pénzügyi eszközt, hogy befektetési tanácsadást vagy portfóliókezelés szolgáltatást nyújtana Önnek, az adott termék megfelelőségét kell az Ön számára felmérnie ún. megfelelési teszt keretében.

Annak felmérése érdekében, hogy egy termék megfelelő-e az Ön számára, a szolgáltatónak tehát fel kell tennie bizonyos kérdéseket a konkrét befektetéssel kapcsolatos ismereteire és tapasztalatára vonatkozóan. Többek között a következő típusú kérdésekre számíthat:

 • az Ön által ismert szolgáltatások, ügyletek és termékek típusai;
 • korábbi ügyleteinek jellege, nagyságrendje és gyakorisága;
 • végzettsége;
 • jelenlegi, illetve korábbi foglalkozása.

A megfelelési teszt lehetséges kimenetelei

 • Amennyiben a szolgáltató megállapítása szerint Ön rendelkezik a kapcsolódó kockázatok megértéséhez szükséges ismeretekkel és tapasztalattal, a szolgáltató teljesítheti az Ön által választott ügyletet.
 • Amennyiben a vállalkozás ellentétes megállapításra jut, figyelmeztetést küld Önnek arról, hogy a javasolt ügyletet nem tartja megfelelőnek az Ön számára.
 • Amennyiben Ön nem, vagy hiányosan válaszol a vállalkozás által megfelelési teszt keretében feltett kérdésekre, a vállalkozás nem tudja megállapítani az adott termék Ön számára való megfelelőségét. Ebben az esetben arra figyelmezteti Önt, hogy a szolgáltatott információ nem elegendő a megfelelőség megállapításához.

Ha a figyelmeztetés ellenére ragaszkodik az ügylet teljesítéséhez, arra az Ön saját kockázatára kerül sor!

Ne feledje, hogy az Ön érdeke, hogy személyes helyzetéről és céljairól a lehető legteljesebb képet adja a szolgáltató számára!

Mit kell tudni az online befektetésekről?

Napjainkban számos befektetés érhető el közvetlenül az internet útján. Az online kereskedési platformok közül sok a megbízható, melyek – az offline szolgáltatásokhoz viszonyítva – alacsony költségekkel üzemelnek. Ugyanakkor számos szolgáltató engedély nélkül működteti platformját, illetve távoli országokból nyújtja a szolgáltatást, melyek megnehezítik (ellehetetlenítik) a később esetlegesen felmerülő vitás kérdések rendezését.

Amennyiben online befektetési szolgáltatást vesz igénybe, legyen figyelemmel az alábbiakra!

 • Figyeljen oda az online befektetés jellegéből eredő kockázatokra!
 • Nézzen utána, hogy a szolgáltató rendelkezik-e felügyeleti engedéllyel!
 • Legyen óvatos a kecsegtető ajánlatokkal és magas hozamígéretekkel!
 • Legyen óvatos személyes adatai/hitelkártya adatai megadása során!
 • Legyen óvatos az automatikus kereskedést generáló szoftverekkel (robotokkal)!
 • Amennyiben nem értette meg a befektetés/konstrukció lényegét, ne fektessen be!

 Fontos tudni, hogy a befektetési vállalkozás az online szolgáltatások esetén is köteles elvégezni az alkalmassági és megfelelési tesztet!

Utolsó frissítés: 2020. január 30.

 

Befektetésvédelem

Befektetőként kiemelten fontos tudnia azt is, hogy befektetése milyen védelemmel rendelkezik.

Lakossági befektetőként fontos, hogy tisztában legyen az alábbiakkal:

 • önt és befektetéseit széles körű védelem illeti meg;
 • a védelmet elsődlegesen az uniós és hazai szabályozás adja a MiFIDII irányelv, illetve a Bszt. (Befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény) szerint. A szabályozás a befektetők védelemének szabályait harmonizálja az Európai Unió területén;
 • a vonatkozó védelem csak a MiFID hatálya alá tartozó pénzügyi eszközökre terjed ki (pl. egyes részvények, kötvények, befektetési jegyek, derivatív termékek), így nem vonatkozik pl. a betétekre, hitel- és biztosítási termékekre, illetve a nem szabályozott befektetési lehetőségekre (pl. befektetési arany, kriptovaluta);
 • az értékpapírszámlán és a kapcsolódó ügyfélszámlán elhelyezett eszközök esetében a Befektető-védelmi Alap (BEVA), míg a bankbetétek vonatkozásában az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) biztosítja a védelmet.

Mit várhat el egy befektetési vállalkozástól?

A befektetési vállalkozásoknak három átfogó alapelvnek kell megfelelniük, befektetési szolgáltatások esetében.

1. alapelv: a jogszabályoknak, illetve a szakma szabályainak megfelelően, tisztességes és hatékony módon, az ügyfél érdekeivel összhangban járnak el.

2. alapelv: világos, egyértelmű, kiegyensúlyozott tájékoztatást adnak, az ügyfelet nem tévesztik meg.

3. alapelv: figyelembe veszik az ügyfél egyéni körülményeit.

Panaszkezelési szabályzat

A befektetési vállalkozás köteles panaszkezelési szabályzatot kidolgozni az ügyfélpanaszok átlátható, hatékony és gyors kezelése érdekében. Ebben a befektetési vállalkozás tájékoztatja az ügyfeleket a panaszügyintézés helyéről, levelezési címéről, elektronikus levelezési címéről, telefonszámáról és telefaxszámáról. A panaszkezelésről bővebben a Pénzügyi panasz menüpont alatt olvashat.

Végrehajtási politika

A befektetési vállalkozás az ügyfél vételi és eladási megbízását az ügyfél számára legkedvezőbb módon köteles végrehajtani. Ennek során a vállalkozás számos tényezőt vesz figyelembe: ár, költségek, végrehajtás helye, gyorsasága, stb. Mindez a végrehajtási politikában rögzítettek szerint valósul meg.

A fentieken túl az ügyfelek érdekeinek érvényesülését közvetetten számos egyéb tényező is befolyásolja, így például a befektetési vállalkozás javadalmazási, ösztönzési és összeférhetetlenségi politikája.

Befektetései során védje saját magát!

 • Ne fektessen be pusztán egy telefonbeszélgetés alapján!
 • Ne adjon át készpénzt, mindig visszakövethető elektronikus utalással helyezze el a befektetésre szánt összeget saját, névre szóló számlájára!
 • Ellenőrizze a befektetési vállalkozást az MNB honlapján elérhető Intézménykeresővel, valamint az üzletkötő (bróker) hátterét és elért eredményeit a szolgáltatónál, kérjen referenciát!
 • Legyen tisztában azzal, hogy a szolgáltatók (brókercégek) a jutalékból élnek: annál több pénzt keresnek, minél többet kereskedik az ügyfelük, nem pedig abból, hogy éppenséggel nyer vagy veszít!
 • Mielőtt hosszú időre szóló szerződést megkötne, gondolja át, hogy mi történhet majd befektetésével, amennyiben tervei időközben megváltoznak. Mindig olvassa át a tájékoztatókat, legyen figyelemmel a kapcsolódó kockázatokra!
 • Fontolja meg a befektetés lejárat előtti értékesítésének következményeit, ugyanis az jelentős költségekkel járhat!
 • Legyen óvatos azokkal az ajánlatokkal illetve konkrét hozam ígéretekkel, amik túl jól hangzanak ahhoz, hogy igazak legyenek:„Most akár fél éven belül, garantáltan megduplázhatja pénzét!” „Használja ki a vissza nem térő lehetőséget és fektessen be azonnal!” stb.
 • Alaposan gondolja át, ha lényeges változtatást hajt végre befektetési terveivel, stratégiájával összefüggően! Gondolja végig annak kockázatait, költségvonzatait!

A befektetésvédelem intézményes formája

Mi a Befektető-védelmi Alap (Beva)?

A Befektető-védelmi Alap (Beva) jogszabály alapján működő jogi személy, amely tagjai díjbefizetései és egyéb bevételei felhasználásával korlátozott összegű kártalanítást nyújt a befektetőknek abban az esetben, ha valamely tagja felszámolás alá kerül, fizetésképtelenné válik (a biztosítás alá tartozó ügyfélköveteléseket fedezet hiányában nem képes kifizetni).

Mire terjed ki a befektetésvédelem?

A Beva kártalanítására azok a befektetők számíthatnak, akik a Beva tagjával a biztosított befektetési szolgáltatási tevékenységek, illetve kiegészítő szolgáltatások valamelyikére érvényes szerződést kötöttek, és e szerződés alapján a befektetési szolgáltató birtokába került, és nevükön nyilvántartott vagyont (értékpapír, pénz) a befektetési szolgáltató nem tudja kiadni számukra. A kártalanítási feltételek fennállása esetén a Beva a kártalanításra jogosult befektető részére követelését - személyenként és Alap tagonként összevontan - legfeljebb százezer euró összeghatárig fizeti ki kártalanításként. Az Alap által fizetett kártalanítás mértéke egymillió forint összeghatárig száz százalék, egymillió forint összeghatár felett egymillió forint és az egymillió forint feletti rész kilencven százaléka.

Mire nem terjed ki a befektetésvédelem?

A Beva biztosítása nem terjed ki az olyan károkra, amely az értékpapír árfolyamveszteségéből vagy az értékpapír kibocsátójának fizetésképtelenségéből eredően éri a befektetőt. A kibocsátó az a jogi személy, amely az értékpapírban megtestesített kötelezettség teljesítését a maga nevében vállalja. A Beva biztosítása egyetlen értékpapír esetében sem terjed ki a kibocsátói kockázatokra.

Mely pénzügyi szolgáltatók tagjai a Beva-nak?

A Befektető-védelmi Alapnak kötelezően tagja minden olyan befektetési vállalkozás, amely a Felügyelet engedélye alapján a biztosított tevékenységek – így a megbízás felvétele és továbbítása, megbízás végrehajtása az ügyfél javára, sajátszámlás kereskedés, portfoliókezelés, letéti őrzés, letétkezelés, értékpapírszámla vezetés, ügyfélszámla vezetés – valamelyikét jogosult folytatni. A Beva-hoz csatlakozott tagintézetek listája megtalálható a Beva honlapján.

Hol talál részletesebb információkat?

Bővebb tudnivalók a Befektető-védelmi Alap honlapján érhetők el, ahol a Beva-tagszervezetek listája is megtalálható.  

Utolsó frissítés: 2020. január 30.

 

ÉSZLA

Az MNB célja, hogy a számlatulajdonosok a befektetési szolgáltatótól függetlenül ellenőrizni tudják számlájuk egyenlegét. Az Értékpapírszámla online lekérdező alkalmazás (ÉSZLA) segítségével Ön ellenőrizheti, hogy a számlaértesítőben kapott adatok megegyeznek-e a szolgáltatója által az MNB-nek küldött információkkal.

Az Értékpapírszámla online lekérdező  alkalmazás minden értékpapírszámla, értékpapír letéti számla és ügyfélszámla tulajdonosa számára elérhető, beleértve a fogyasztókat, a gazdasági társaságokat és egyéb szervezeteket.  Az értékpapírszámla olyan speciális számla, amelyen az Ön által vásárolt értékpapírokat, mint például a részvényt, kötvényt, befektetési jegyet tartják nyilván.

Az ügyfélszámla olyan korlátozott rendeltetésű, speciális számla, amelyen az Ön azon pénzeszközeit tartják nyilván, amelyek a számlavezető által nyújtott befektetési szolgáltatáshoz, kiegészítő szolgáltatáshoz, illetve árutőzsdei szolgáltatáshoz kapcsolódó tranzakciók lebonyolítására szolgálnak.
Az alkalmazásnak köszönhetően időben fel tudja tárni az esetleges eltéréseket, amelyeket így mind az MNB, mind a befektetési szolgáltatója felé jelezni tud.

További kérdései vannak? Tekintse át az alábbi táblázatot!

 Ki használhatja a rendszert?
 Mindenki, aki értékpapírszámlával vagy értékpapír letéti számlával, és ügyfélszámlával rendelkezik, legyen az magánszemély, gazdasági társaság, egyéb szervezet.
 Miért jó ez nekem?
 Az alkalmazás célja, hogy összehasonlíthatóvá tegye az értékpapír számlatulajdonosok számára a szolgáltató által küldött kimutatásokat az MNB felé küldött jelentésekkel.
 Hol tudom lekérdezni az egyenlegem?
Az egyenleg az eszlaweb.mnb.hu címen elérhető felületen kérdezhető le.
 Mit tudok tenni akkor, ha nem egyeznek az adatok?
 Amennyiben eltérést tapasztal, akkor anonim jelzést küldhet az MNB-felé az alkalmazás visszajelző felületén. Ezzel egyidőben a számlavezetője felé is jelezze írásban a tapasztalt eltérést!
 Az MNB látni fogja, hogy mennyi értékpapírom van?
 Nem. A szolgáltatóknak a bejelentést anonim módon kell megtenni. Ez jogszabályi kötelezettség.
Korábbi adatokat is le tudok kérni?
Nem. Mindig az előző hónap utolsó napjára vonatkozó egyenleget tudja lekérni. Amennyiben szeretné lementeni számítógépére a kimutatást, azt .pdf formátumban teheti meg, amelyhez az ilyen formátum olvasására alkalmas programra van szükség..
Az alkalmazás Gyakran Ismételt Kérdéseihez kattintson ide!

 

 Utolsó frissítés: 2020. január 30.

Megtakarítástípusok 

Fontos, hogy a különböző megtakarítás típusok közül azt válassza, mely leginkább megfelel megtakarítási céljainak és életkorának!

Mire gyűjtünk? – megtakarításválasztás célok szerint

A megtakarítások célja a jövőbeni anyagi mozgástér kibővítése. Vannak olyan, tipikusnak tekinthető megtakarítási célok, amelyek a háztartások megtakarítási döntéseiben a legtöbbször szerepelnek.

Ezen célok eléréséhez – a pénzügyi lehetőségektől függően– eltérő megtakarítási termékek választhatóak.

Az emberi életpálya jellemzően 3 fő szakaszra osztható: az élet elején (a születéstől a tanulmányok befejezésig) és végén (nyugdíjas kor) gazdaságilag nem aktív, a köztes időszak pedig gazdaságilag aktív időszak. Az aktív időszakban jellemző, hogy a fogyasztók jövedelemmel rendelkeznek, jó esetben megtakarítással is.

A különféle megtakarítási célok eléréséhez a megtakarítási lehetőségeket az alábbi ábra mutatja be:

9_PM_INFOGRAFIKA_AZ_ELETPALYA_SZAKASZAI.png

Megtakarításválasztás életszakaszok szerint

A felnőtt élet kezdetén, a munkába állást követően rendszeres jövedelemre tesz szert, amellyel célszerű tudatosan gazdálkodni.

A megtakarítási lehetőségek és célok függnek az aktuális élethelyzettől (tanulás, családalapítás, nyugdíjas évek) is. A pénzzel, megtakarítással kapcsolatos döntések részét képezik a mindennapoknak, és végigkísérik az egész életet. A célok eléréséhez (pl. külföldi utazás, modern számítógép, saját gépkocsi, lakás vásárlása stb.) érdemes rendszeresen megtakarítani.A nyugdíjcélú előtakarékosságra sem túl korai már fiatalon gondolni és elkezdeni erre a célra is félretenni.

 
4_PM_INFOGRAFIKA_BEFEKTETESEK.png
 
Utolsó frissítés: 2023. május 17.

Egyéb megtakarítástípusok

Az alábbiakban olyan megtakarítási/befektetési konstrukciókról tájékozódhat, melyek elsősorban adózási szempontból kedvezőbbek, mint más pénzlekötési lehetőségek.

Az infláció és a kamatlábak hatása a befektetésekre és a megtakarításokra

Az infláció és a kamatlábak emelkedése hatással lehet a különböző pénzügyi termékekre, köztük a befektetésekre és a megtakarításokra is – vagyis közvetetten a mindennapjainkra. De hogyan? És mit tehet Ön azért, hogy az infláció és az emelkedő kamatlábak mellett is kézben tarthassa pénzügyeit? Az alábbi lenyíló tartalomból választ kap ezekre a kérdésekre.

Befektetési stratégiájának kialakítása során vegye figyelembe az inflációt. Az infláció csökkenti a pénzügyi befektetések reálhozamát és gyengíti a vásárlóerőt. Más szóval, befektetései kevesebbet érhetnek, amikor sor kerül a felhasználásukra. Az infláció a különféle pénzügyi eszközöket különféleképpen érintheti. 
A megtakarításai feltehetőleg emelkednek a bankja által a megtakarítási számláira fizetett magasabb kamatnak köszönhetően. Ezeknek a megtakarításoknak a vásárlóértéke azonban csak akkor nő a korábbiakhoz képest, ha a reálkamatláb pozitív.  
 
Az Európai Bankhatóság (EBA), az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) és az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) által összeállított alábbi tájékoztatóból megismerheti és átláthatja az összefüggéseket.

 inflacio-kamatlab-20230628.jpg

Ez a weboldal sütiket használ a kényelmesebb böngészés érdekében. A honlap használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ. Kérjük, olvassa elSüti tájékoztatónkat,amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja kikapcsolni vagy törölni őket.Elfogadom

Tájékoztatjuk, hogy az adatvédelmi jogszabályoknak való megfelelés érdekébenAdatvédelmi tájékoztatónkmegváltozott.Értem