Miért van szükség makroprudenciális politikára?

A nemzetközi pénzügyi válság okozta gazdasági veszteségek mértéke megmutatta, hogy a pénzügyi rendszer stabilitása mennyire fontos egy ország gazdaságának működőképességében. A válság rávilágított arra is, hogy a mikroprudenciális beavatkozások önmagukban nem képesek megelőzni a jelentős reálgazdasági veszteségeket okozó pénzügyi zavarokat. A devizahitelezés rendszerszinten való elterjedése és a belőle fakadó gazdasági és társadalmi problémák kiválóan példázzák a prudenciális beavatkozások rendszerszintű fókuszának szükségességét.

A makroprudenciális politika alapvető célja a túlzott mértékű rendszerszintű pénzügyi kockázatok mérséklése. Ez azt jelenti, hogy a jelentős pénzügyi válságok megelőzésére kell törekednie, és arra, hogy a mégis bekövetkező pénzügyi válságok minél kisebb reálgazdasági veszteségeket eredményezzenek. A makroprudenciális politika célrendszerét az alábbi ábra foglalja össze.

Az MNB makroprudenciális célrendszere

Forrás: MNB

Az MNB Makroprudenciális stratégiája

Az MNB 2016 januárjában publikálta a makroprudenciális stratégiai keretrendszerét, amely összefoglalja és a nyilvánosság számára bemutatja, hogy a pénzügyi rendszer egészének stabilitását a jegybank milyen alapelvek és gyakorlati megfontolások mentén kívánja biztosítani. A stratégiát az MNB eddig 2018-ban és 2022-ben vizsgálta felül.

Az MNB aktuális Makroprudenciális stratégiája 

A korábbi stratégiák megtalálhatók a további publikációk között