forint.jpgdeviza.jpg

Tájékoztató

A pénzügyi intézmény a hitelkamatot, vagy a kamatfelárat a hitel futamideje alatt legfeljebb 5 alkalommal - az egyes kamatperiódusok lejárta után módosíthatja az alábbiak szerint:

  • Fix kamatozású hitelek esetén a hitelező a hitelkamatot legfeljebb az MNB honlapján közzétett kamatváltoztatási mutató alkalmazásával számított mértékig módosíthatja.
  • Változó kamatozású hitelek, azaz referenciakamathoz kötött konstrukció esetén, ahol a kamatfelár – a hitelkamat és a referenciakamat különbsége – rögzített a kamatperiódus alatt, a kamatfelárat legfeljebb az MNB honlapján közzétett kamatfelár-változtatási mutató alkalmazásával számított mértékig módosíthatja.

Kamatperiódus alatt a hitelszerződésben meghatározott olyan időszakot kell érteni, amely alatt a hitelező nem jogosult kamat mértékét egyoldalúan megváltoztatni (egy kamatperiódus például 3,4,5 év lehet).

Az új kamatperiódusban alkalmazandó kamat vagy kamatfelár mértékét a kamatperiódus lejártát megelőző 120. napon érvényes - ezen az oldalon közzétett - kamatváltoztatási, illetve kamatfelár-változtatási mutató alapján kell megállapítani.

A kamatváltoztatási mutatónak forint hitelek esetén 6, míg devizahitelek esetén 3 típusa van. A mutatók alapvetően abban térnek el egymástól, hogy a számítás alapját képező referenciahozamok (állampapír, kamatcsere ügylet) és a beszámítható forrásköltségek különbözőek.

A kamatfelár-változtatási mutatónak forint és devizahitelek esetén egyaránt 5 típusa van. A mutatók alapvetően abban térnek el egymástól, hogy a számítás alapját képező referenciahozamok (állampapír, forint ellen kötött deviza-kamatcsere ügylet) és a beszámítható forrásköltségek különbözőek.

A mutatókkal kapcsolatos részletesebb tájékoztatót ITT olvashatja.
A mutatókkal kapcsolatos gyakori kérdésekre a válaszokat ITT találja.