Az Európai Bankkordinációs (ún. Bécsi) Kezdeményezés (EBCI) 2009 januárjában a pénzügyi válságra reagálva jött létre, egyik céljaként kitűzve a dél és közép-kelet európai régió fenntartható növekedési pályára való visszaállítását. Az anyabankok elkötelezettsége mellett ez a kezdeményezés kezelni próbálja az egyéb kihívásokat is, mint például külső forrásoktól való túlzott függőség, alacsony hitelnövekedés és nagy devizaalapú kitettség.

Az EBCI a hatóságok és a pénzügyi szektor érdekelt szereplőinek együttműködésén alapul, melyben részt vesz a nagy bankcsoportok anyaországi és fogadó országbeli hatóságai, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), az Európai Beruházási Bank (EIB), a Világbank csoport és az egyes érintett bankcsoportok képviselői. Az Európai Központi Bank megfigyelőként vesz részt a folyamatban.

A kezdeményezés keretében 2009 májusában a magyarországi bankszektor szempontjából meghatározó anyabankok (Bayerische Landesbank, Erste Group Bank, RZB Group, Intesa SanPaolo, KBC Group és Unicredit Group) kinyilvánították elkötelezettségüket a magyarországi leánybankjaik iránt. 2009 végén ezt az elkötelezettséget megerősítendő a bankok erről szándéknyilatkozatot írtak alá magyarországi finanszírozásuk megfelelő szinten való tartásáról.

Kapcsolódó sajtóközlemények