A tanulmány átfogó képet kíván adni az európai és magyar értékpapír-elszámolási és -kiegyenlítési rendszerekről, az ezen infrastruktúrában európai viszonylatban végbemenő vagy épp elkezdődő változásokról, konszolidációs törekvésekről, valamint a letétkezelők kevésbé ismert, viszont annál jelentősebb szerepét kívánja megismertetni olvasóival. A tanulmányban részletesen bemutatjuk, hogy miért nem ér véget egy értékpapír-tranzakció a szerződő felek megállapodásánál és az ügylet megkötésénél, hogy pontosan mit is értünk az ügyletkötés utáni folyamatokon és ehhez milyen intézmények, infrastrukturális feltételek szükségesek.

A letétkezelés egy olyan sok és magas színvonalon nyújtott feladatokból felépülő komplex pénzügyi szolgáltatás, amely folyamatos és azonnali piaci alkalmazkodást követel meg, mivel az ügyfelek naprakész és pontos tájékoztatása elengedhetetlen azok elégedettségéhez. a letétkezelők világa azonban ennek ellenére gyakran ismeretlen, illetve kevésbé ismert a végbefektetők számára, de a befektetések és tranzakciók lebonyolítása szempontjából kulcsfontosságú. Ezért a tanulmány nagy hangsúlyt fektet a letétkezelői iparág kialakulásának, főbb jellegzetességeinek és feladatainak bemutatására, valamint a magyar letétkezelői piac szerkezetének és sajátosságainak elemzésére.

JEL: D40, E58, F15, F36, G21, l89.

Kulcsszavak: értékpapír-piaci infrastruktúra, értékpapír-elszámolás és -kiegyenlítés, konszolidációs folyamatok, ügyletkötés
utáni folyamatok, letétkezelés, globális letétkezelők, alletétkezelői hálózat.

MT_86