A bankrendszer hitelkínálati korlátai továbbra is szigorúak, azokat egyelőre csak a jegybanki és állami intézkedések lazítják. A jegybanki kamatlépések általánosan 3 százalékponttal, a Növekedési Hitelprogram a résztvevő kkv-k esetében közel 4 százalékponttal, az állami kamattámogatás igénybevétele a lakáscélú hitelezésnél pedig mintegy 2 százalékponttal mérsékli a finanszírozási költségeket.

A vállalati szegmensben 2013 második negyedévében tovább zsugorodott a hitelállomány, éves alapon mintegy 6,4 százalékkal. A csökkenés az előző időszaktól eltérően elsősorban a hosszú lejáratú hiteleket érintette. A hitelezési feltételek némileg enyhültek az előző negyedévhez képest, azonban a hitelkínálati korlátok továbbra is szigorúak. A szélesebb körű enyhítéseknek továbbra is gátat szab a bankok óvatossága. A forint hitelkamatokban megfigyelhető csökkenő pálya folytatódott, amivel továbbra is lekövetik a hazai jegybanki alapkamat csökkentéseit. Mindent összevetve továbbra is elmondható, hogy a kedvező kamatfeltételek a szigorú nem árjellegű feltételek miatt csak a vállalatok egy szűk körét érinthetik. A hitelkínálati korlátokat a jegybank Növekedési Hitelprogramja oldja a kkv-szegmensben, aminek hatása a harmadik negyedévben várható.

A háztartási szegmensben is tovább folytatódott a hitelállomány leépülése, aminek üteme éves alapon 5,4 százalék volt. Ugyanakkor az új hitelkihelyezések volumene elmozdult a korábbi történelmi mélypontról, ami nagymértékben köszönhető az állami kamattámogatásos kihelyezések élénkülésének is. A háztartási hitelfeltételekben tovább folytatódtak az enyhítések. A megvalósult ügyleteknél a teljes hitelköltség csökkent; a lakáscélú hitelek teljes hitelköltsége 10 százalék alá csökkent, erre egyedül 2010 második felében volt példa. Ugyanakkor a kamatfelár továbbra is magasnak számít, nemzetközi összehasonlításban is. Az enyhítések ellenére a hitelezési feltételek még mindig szigorúnak számítanak.

A vállalati és a háztartási szegmens hitelezési folyamatait, valamint a monetáris kondíciókat összegző Pénzügyi Kondíciós Index szerint a szigorú kondíciók továbbra is gátat szabnak a hitelállomány bővülésének, és akadályozzák a kibocsátási rés záródását.