1. Van-e számottevő hatása a hazai árindexre az európai uniós tejkvóta eltörlésének?

Az Európai Unió tagállamainak tejtermelését szabályozó tejkvóta megszüntetésével erősödhetett a piaci verseny, mely érdemi árleszorító hatással bírt a tejtermékek termelői árát illetőn. Emellett a tejtermékek áralakulására az orosz embargó meghosszabbítása is mérséklően hathatott. A termelői árak mérséklődése megjelent a tejtermékek fogyasztói árában. Az októberi inflációs adat alapján a tejtermékek árváltozása összességében 0,3 százalékkal mérsékelte a fogyasztói árakat, melyben szerepet játszhatott az uniós tejkvóta eltörlése is.

2. Mi okozza a 0% körüli árindexet Magyarországon?

A világpiaci folyamatokra érzékeny tételek dezinflációs hatása hozzávetőlegesen 1 százalékponttal mérsékelte a fogyasztói árakat az elmúlt hónapokban. Ezt mutatja, hogy az üzemanyagok ára októberben 16,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest az olajárak mérséklődésével párhuzamosan. Ugyanakkor érdemes hangsúlyozni, hogy az olaj mellett az egyéb nyersanyagárak is fokozatosan mérséklődtek az elmúlt egy év folyamán, melyek szintén visszafogott fogyasztói áralakulás irányába mutatnak. Összességében a mérsékelt inflációhoz a rendkívül visszafogott költségkörnyezet (olaj- és élelmiszerárak), az alacsony importált infláció, illetve a mérsékelt szinten stabilizálódó inflációs várakozások egyaránt hozzájárulhattak. Ugyanakkor az inflációs alapmutatók az elmúlt időszakban 1,5-2 százalék körül, stabilan pozitív tartományban alakultak. A mutatók szintjei változatlanul mérsékelt inflációs környezetre utalnak.

3. Mikor érheti el az infláció az árstabilitási célját?

A szeptemberi Inflációs jelentés előrejelzése szerint az infláció idén és jövőre is elmarad a 3 százalékos középtávú céltól, és csak az előrejelzési horizont végén kerülhet annak közelébe. A nyersanyagárak utóbbi hónapokban bekövetkező jelentős mérséklődése idén és jövőre is hozzájárul az infláció céltól való elmaradásához. Ugyanakkor az előrejelzési horizont második felében már a költségek lassú emelkedésére számítunk, amely a belső kereslet élénkülésével együtt hozzájárul az indirekt adóktól szűrt maginfláció fokozatos emelkedéséhez. A maginfláció növekedésével párhuzamosan az infláció csak a horizont végére közelítheti meg a középtávú célértéket. Korábbi előrejelzésünkhöz képest közel fél évvel kitolódott az inflációs cél elérésének horizontja.