1. Októberben és novemberben is pozitív tartományban alakult az infláció. Arra számítanak, hogy pozitív tartományban marad a következő hónapokban is?

A szeptemberi Inflációs jelentésben szereplő rövid távú előrejelzésünk alapján 2015 év végétől stabilan pozitív tartományban alakulhat a fogyasztói árak éves növekedési üteme. Az infláció év végi emelkedését eredményezi a következő hónapokban, hogy a tavalyi üzemanyagárak csökkenése kikerül az éves inflációs mutatóból. Az alacsony inflációs várakozások mellett az árváltozások nagy része továbbra is moderált maradhat, így az árindex csak fokozatosan emelkedhet, így év végén 1-1,5 százalék között alakulhat az infláció. A frissített előrejelzésünket a december 17-én megjelenő Inflációs jelentésben mutatjuk be.


2. Milyen viszonyban állnak egymással a globális és a hazai inflációs folyamatok?

A válságot követő időszakban a globális infláció jelentős mértékben csökkent és jelenleg is alacsony szinten tartózkodik. A legutóbbi adatközlés alapján az eurozónában 0,1, míg Magyarországon 0,5 százalék volt az infláció. Az inflációs ráták visszafogott alakulásában jelentős szerepet játszanak globális faktorok, nevezetesen a nyersanyagárak alakulása. Ez abban is megfigyelhető, hogy az USA-ban 1,5, míg az eurozónában megközelítőleg 0,5 százalékponttal alacsonyabb az infláció, mint a maginfláció.

A forintban kifejezett olajárak tavaly nyári, míg a nemzetközi fémárak 2011 év eleji szintjükhöz képest mintegy 50 százalékkal alacsonyabb szinteken tartózkodnak. Mindemellett az európai uniós tejkvóta év eleji eltörlése is jelentős dezinflációs hatással bírt. Az adatok azt mutatják, hogy a mérsékelt hazai fogyasztóiár-indexet nagyrészt a globális költségváltozásokra érzékenyebb tételek – energia és élelmiszerek – árváltozása magyarázzák. A világpiaci folyamatokra érzékeny tételek dezinflációs hatása hozzávetőlegesen 1 százalékponttal mérsékelte a fogyasztói árakat az elmúlt hónapokban. Előretekintve arra számítunk, hogy a visszafogott globális költségkörnyezet tartósan fennmaradhat. Erre utal a december 4-i OPEC döntés is, mely alapján a tagországok az olaj kitermelési kvóta megemeléséről döntöttek.