A vállalati szegmensben 2013 harmadik negyedévében mintegy 130 milliárd forinttal emelkedett a hitelállomány, ezzel az éves állományleépülési ütem 6,4 százalékról 3,5 százalékra mérséklődött. Az állomány emelkedése a Növekedési Hitelprogram (NHP) keretein belül folyósított új hiteleknek köszönhető, melyek egyúttal a futamidő hosszabbítását és a forint irányába történő denominációs átrendeződést is segítették. A harmadik negyedévben az NHP melletti hitelezési folyamatok is kedvezően alakultak, nem volt érezhető a program érdemi kiszorító hatása az új hitelkibocsátásban. Ezen felül a piaci hitelkamatok – ami a bankok által hitelképesnek ítélt, de az NHP-ban részt venni nem tudó vállalatokat érinti – a harmadik negyedévben is lekövették a jegybanki alapkamat mérséklődését, így hozzájárultak a vállalatihitel-piac javulásához.


A háztartási szegmensben tovább folytatódott a hitelállomány leépülése, aminek üteme éves alapon 5,2 százalék volt. A hitelek leépülése teljes egészében a devizahitel-állomány csökkenésének eredménye, miközben a forinthitelek emelkedtek a negyedév során. Az új hitelkihelyezések volumene tovább nőtt az év eleji történelmi mélyponthoz képest. A fedezetlen háztartási hitelek esetében tovább folytatódott a feltételek enyhítése, míg a lakáshiteleknél a bankok nem számoltak be a feltételek érdemi változásáról. A megvalósult ügyleteknél a teljes hitelköltség csökkent, a lakáscélú hitelek teljes hitelköltsége már a 9 százalékot közelíti. Ugyanakkor a kamatfelár és a hitelfeltételek szintje továbbra is szigorúnak számít.


A vállalati és a háztartási szegmens hitelezési folyamatait, valamint a monetáris kondíciókat összegző Pénzügyi Kondíciós Index szerint a kondíciók enyhültek, amihez az NHP és a jegybanki kamatcsökkentések érdemben hozzájárultak.

Hitelezési folyamatok (2013. november)

Ábrák és adatsorok