HUFONIA Swap Index

2016. november elsejétől a Magyar Nemzeti Bank végzi a HUFONIA (Hungarian Forint Overnight Index Average) Swap Index pénzügyi referenciamutató előállítását és kezelését.

A „HUFONIA Swap” egy olyan kamatswap tranzakció, amelynek keretében a vevő fél egy fix kamatot fizet, míg az eladó fél ezzel szemben fizeti a naponta változó HUFONIA kamatot. A HUFONIA Swap Index árazási alapját képező HUFONIA az az effektív overnight kamatláb, amely a bankközi piacon az összes bank, szakosított hitelintézet és fióktelep formájában működő intézmény által egymással kötött overnight forinthitel és forintbetét ügyletek forgalommal súlyozott átlagos kamatlába.

A HUFONIA Swap Index értékének napi meghatározása a panelbankok által beadott kamatjegyzéseken alapul. Az MNB a HUFONIA Swap Index értékét futamidőnként határozza meg a két legalacsonyabb ajánlati (bid) és két legmagasabb kínálati (ask) kamatlábat tartalmazó kamatjegyzés elhagyásával, majd a futamidőnként megmaradt jegyzéseknek a kerekítés szabályai szerint számított számtani középértékének meghatározásával, két tizedesjegyre kerekítve.