HUFONIA Swap Index

2016. november elsejétől a Magyar Nemzeti Bank végzi a HUFONIA (Hungarian Forint Overnight Index Average) Swap Index pénzügyi referenciamutató előállítását és kezelését.

A „HUFONIA Swap” egy olyan kamatswap tranzakció, amelynek keretében a vevő fél egy fix kamatot fizet, míg az eladó fél ezzel szemben fizeti a naponta változó HUFONIA kamatot. A HUFONIA Swap Index árazási alapját képező HUFONIA az az effektív overnight kamatláb, amely a bankközi piacon az összes bank, szakosított hitelintézet és fióktelep formájában működő intézmény által egymással kötött overnight forinthitel és forintbetét ügyletek forgalommal súlyozott átlagos kamatlába.

A HUFONIA Swap Index értékének napi meghatározása a panelbankok által beadott kamatjegyzéseken alapul. Az MNB a HUFONIA Swap Index értékét futamidőnként határozza meg a két legalacsonyabb ajánlati (bid) és két legmagasabb kínálati (ask) kamatlábat tartalmazó kamatjegyzés elhagyásával, majd a futamidőnként megmaradt jegyzéseknek a kerekítés szabályai szerint számított számtani középértékének meghatározásával, két tizedesjegyre kerekítve.

2022. január 17-én a Magyar Nemzeti Bank Referenciamutató Jegyzési Bizottsága a HUFONIA Swap Index megszüntetéséről döntött. Az utolsó fixing dátuma 2022. március 31.

On the 17th of January 2022 the Reference Rate Fixing Committee of the Central Bank of Hungary decided on the termination of the HUFONIA Swap Index. The last fixing will be published on 31 March 2022.