A Monetáris Tanács 2010. szeptember 6-ai döntése alapján az MNB 2010. szeptember 14-től megkezdte a bankrendszer egészét érintő forintlikviditási hatások előrejelzésének publikálását. A jegybank az előrejelzéssel a hitelintézetek likviditástervezését támogatja.

A jegybank szerdánként 9 órakor publikálja keddhez viszonyítva a következő hét napra vonatkozóan a forintlikviditást befolyásoló tényezők átlagos hatását. Ünnepnap esetén a prognózis időpontja másik napra kerülhet. A publikált számérték azt mutatja meg, hogy keddhez képest a szerdától következő keddig tartó időszakban átlagosan mekkora mértékben tér el a bankrendszer forintlikviditásának mértéke. A rendszerszintű forintlikviditást az alábbi tételek befolyásolják:

  • a Kincstári Egységes Számla (KESZ) likviditási hatással járó tételei;
  • a forgalomban lévő készpénz;
  • jegybanki eszközök és az azok utáni kamatbevétel és kiadás.

Az MNB felhívja a partnerei figyelmét arra, hogy elsősorban a kincstári számla egyenlegének nehéz előrejelezhetősége miatt csak számottevő bizonytalansággal tudja megbecsülni a bankrendszer likviditásának várható alakulását. Ezért a jegybank nem vállal semmilyen felelősséget az előrejelzés pontosságáért, és a tényleges likviditási helyzet prognózistól eltérő alakulását utólag nem fogja sem publikálni, sem kommentálni.