Megáll a konflis, kiszáll a méltóságteljes alak kalapban, hosszú kabátban. Felemeli tekintetét az épületre, pillantása szeretettel simogatja az oszlopokat, a domborműveket, a szobrokat, és jólesően gondol a „palota” gyönyörű, míves belsejére is. Vesz egy mély levegőt, és megszaporázza lépteit, hogy csatlakozzon a lóvasúttal vagy modern automobillal érkező előkelő vendégekhez. Ahogy közelebb ér, az addig halkan duruzsuló tömeg felélénkül, és önkéntelenül is utat enged az estély főszereplőjének és kísérőinek… valahogy így kezdődhetett az az ünnepség, amelynek keretében átadták az Osztrák-Magyar Bank új budapesti székházát, és valahogy így üdvözölhették tervezőjét és építőjét, a mestert: Alpár Ignácot is.

2005-ben éppen százesztendős a jegybank főépülete, és hogy az elmúlt évszázad mennyire nem hagyott nyomot rajta, azt most már nemcsak szabad szemmel, a Látogatóközpontban látható rövidfilm segítségével, az évforduló apropóján az MNB honlapjára elkészíttetett virtuális épületséta böngészésével, hanem a „Séta a pénz palotájában” című új díszalbum fellapozásával is ellenőrizhetjük. A százéves születésnap tiszteletére sok projekttel készült a jegybank, hiszen a felsoroltak mellett az idei nyílt napokat, időszaki kiállításokat is az Alpár-épületnek szentelte. Az album elkészítését azonban a látogatók számtalan személyes, e-mailben feltett vagy vendégkönyvbe jegyzett kérése is indokolta.

Az új díszalbum történelmi ízelítőt ad a jegybank történetéből, az épületről egészen a tervpályázat kiírásától olvashatunk, a művészettörténeti tudnivalókba pedig Rosch Gábor szakavatott írásai avatnak be. Megismerhetjük nemcsak Alpár Ignác gazdag életútját, hanem első elnökünket, Popovics Sándort is, aki a maga területén épp olyan Európa-szerte elismert szakember volt, mint az építész-mester. Először olvashatunk bővebben az épület külső-belső díszítésében résztvevő iparművészekről és művész iparosokról, valamint az MNB képzőművészeti gyűjteményéről. A gyönyörű képek nemcsak a főépület megtekintésére csábítanak, érdekes szemszögből láthatjuk a Hold utcai épületet és természetesen helyet kapott a kötetben a Látogatóközpont is.

A kötet kapható a Látogatóközpontban, a Pénzverő által üzemeltetett Érmeboltban.