Összefoglaló

Jelen tanulmány célja, hogy megpróbáljon átfogó képet nyújtani a magas tokeáttételű intézmények (továbbiakban MTI) jellemzoirol és tipikus piaci magatartásáról.

A tanulmány két fo részbol áll, az elsoben a témában született nemzetközi elméleti és empirikus szakirodalom alapján levonható következtetéseket ismertetjük, míg a második részben a rendelkezésre álló devizapiaci adatok vizsgálatából, valamint a piaci szereplokkel készített interjúkból levonható, forintpiacra vonatkozó tanulságokat összegezzük.

Az ezzel a témával foglalkozó szakirodalom ugyan kiterjedt, mégsem tudott egyértelmű és kvantitatívan bizonyítható állításokat tenni, foként az adatok hiánya miatt, ami abból a ténybol fakad, hogy az ilyen jellegű intézmények általában nem esnek a nemzeti vagy nemzetközi hatóságok által eloírt jelentési kötelezettség alá, illetve különösen érzékenyek pozícióik, stratégiáik titokban tartására. Ez megakadályozza komolyabb empirikus tesztek elvégzését. E problémával a forintpiac vizsgálata során is szembesültünk, ezért hipotéziseinket a piaci szereplokkel végzett személyes konzultációk

segítségével ellenoriztük.

MT33