2016 első negyedévében 94 milliárd forinttal nőtt a hitelintézetek nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelállománya, amihez érdemben hozzájárultak a korábban leszerződött hitelkeret-megállapodások lehívásai is. A hitelezési alapfolyamatokat leginkább megragadó kkv-hitelezés 3,4 százalékkal bővült éves összevetésben március végén, míg a teljes vállalati hitelállomány 2,4 százalékkal mérséklődött. A Növekedési Hitelprogram második és harmadik szakaszaiban leszerződött hitelek folyósítása együttesen mintegy 27 milliárd forinttal járult hozzá a tranzakciók bővüléséhez 2016 első negyedévében.

A bankok Hitelezési felmérésre adott válaszai alapján enyhültek a vállalati hitelfeltételek, ehhez a gazdasági kilátások javulása mellett a piaci részesedési célok és a kockázati tolerancia megváltozása is hozzájárult. Az enyhítés az árjellegű feltételekben nyilvánult meg. Mindezek alátámasztják, hogy a bankadó 2016. évi csökkentése és a hitelezési aktivitáshoz kötött kamatcsereügylet (HIRS) bevezetése érdemben elősegíthetik a hitelezési feltételek lazítását. A felmérésben részt vevő bankok inkább a rövid futamidejű hitelek iránti kereslet élénkülését érzékelték az első negyedévben, ugyanakkor előretekintve döntő hányaduk a hosszú lejáratú hitelek iránti kereslet bővülését is várja. A forinthitelek átlagos finanszírozási költsége tovább mérséklődött a vizsgált időszakban, de ez elsősorban a nagy összegű hitelek felárának jelentős csökkenésének köszönhető. A forintban nyújtott hitelek átlagos felára így historikus és nemzetközi összehasonlításban is kiugróan alacsony szintet ért el Magyarországon.

Az új háztartási hitelszerződések volumene 24 százalékkal nőtt éves összehasonlításban, emellett a hitelállomány mintegy 71 milliárd forinttal csökkent a folyósítások és törlesztések eredőjeként 2016 első negyedévében, ami összességében 5,4 százalékos állománycsökkenést eredményez éves összevetésben. A Hitelezési felmérésre adott banki válaszok alapján az első negyedévben változatlanok maradtak a hitelkínálati feltételek mind a lakáscélú, mind pedig a fogyasztási szegmensben. A felmérés alapján a lakáshitelek iránti keresletbővülés ugyan az év elején elmaradt a korábbi várakozásoktól, előretekintve azonban az intézmények teljes köre élénkülésre számít. Az új lakáscélú hitelek teljes hitelköltsége és kamatfelára változatlan maradt mind a fix, mind pedig a változó kamatozású hitelek esetében is.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye jelentős hatást gyakorolhat háztartási hitelfelvételre. Az érdeklődők közel fele igénybe venné a kedvezményes hitel lehetőségét. Egyelőre leginkább a már jelenleg is nagycsaládosok tervezik igénybe venni a kedvezményt.

A vállalati és a háztartási szegmens hitelezési folyamatait összegző Pénzügyi Kondíciós Index alapján a bankrendszer hitelezési aktivitásán keresztül megközelítőleg semleges hatást gyakorolt a reálgazdaság éves bővülésére.