Budapest, 2018. március 5. — 2017-ben mind a vállalati, mind a háztartási hitelezést bővülés jellemezte. A vállalati hitelállomány dinamikája elérte a 10 százalékot, a kkv-szektoré pedig mintegy 12 százalékkal emelkedett. A gazdasági kilátások kedvező alakulása mellett fokozódó banki versenyt a hitelfeltételek folyamatos enyhülése kísérte. A bankok teljesítették a Piaci Hitelprogram keretében, a kkv-hitelezés növelésére tett vállalásaikat és a 2018-as évre vonatkozóan is teljes egészében fenntartották azokat. A háztartási hitelállomány a tavalyi évben növekedésbe fordult, az éves bővülés megközelítette a 3 százalékot, a lakáscélú és a fogyasztási hitelek kibocsátása is jelentős mértékben emelkedett. Az utolsó negyedév során a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel termékek dinamikus térnyerése volt látható.

A Magyar Nemzeti Bank „Hitelezési folyamatok” című negyedéves kiadványának célja, hogy átfogóan bemutassa és elemezze a hitelezési folyamatokat leíró legfontosabb indikátorokat.

2017 negyedik negyedévében folytatódott a vállalati hitelezés dinamikus bővülése, így éves összevetésben 10,4 százalékkal emelkedett a vállalati hitelállomány a tranzakciók következtében. A válság óta nem látott mértékű bővülésben nagy összegű egyedi ügyletek is szerepet játszottak. Az önálló vállalkozókat is figyelembe véve a kkv-szektor hitelállománya közel 12 százalékkal nőtt. A negyedik negyedévben a tranzakciók egyenlege az előző negyedévhez hasonlóan magas volt, összesen 184 milliárd forintot tett ki, így 2017-ben a teljes vállalati hitelállomány bővülése több mint kétszerese volt a megelőző évinek. A 2017-es új szerződéskötések volumene 30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és az átlagos hitelösszegekben is emelkedés volt tapasztalható.

A Hitelezési felmérés során adott banki válaszok alapján a negyedik negyedévben a hitelfeltételek mindkét vállalati méretkategóriában enyhültek. A banki versenyhelyzet tovább fokozódott, ami elsősorban a kamatfelárak csökkenésében mutatkozott meg. A felmérésben részt vevő intézmények válaszai alapján mind a nagyvállalati, mind a kkv-szegmensben erősödött a hitelek iránti kereslet. A bankok fél évre előretekintve is e folyamatok fennmaradására számítanak, különösen a hosszú lejáratú hitelek esetében. 2017-ben a régióban a kamatfelárak általános csökkenése mellett mindenhol növekedett a vállalati hitelállomány, jóllehet a hazainál kisebb mértékben.

A háztartási szektor hitelezése 2017 végére éves összevetésben 2,7 százalékkal bővült. Az új szerződéskötések volumene éves átlagban 41 százalékkal nőtt, ezen belül az új lakáshitelek kihelyezése 39 százalékkal, míg a személyi kölcsönöké 47 százalékkal emelkedett.

A Hitelezési felmérés keretében adott válaszok alapján a bankok tovább enyhítettek a fogyasztási hitelek feltételein, és előretekintve is lazítást helyeztek kilátásba mind a lakáscélú, mind a fogyasztási célú hitelek esetében. A lakáshitel-kereslet a bankok érzékelése alapján tovább élénkült, amelyhez továbbra is hozzájárul a Családi Otthonteremtési Kedvezmény: a negyedik negyedévben az új kibocsátású lakáshitel-volumen 16 százaléka volt a CSOK-hoz köthető. A lakáscélú új forinthitelek átlagos teljes hitelköltsége valamennyi kamatfixálás esetében csökkent, míg a felárak esetében elsősorban az 1-5 év közötti kamatperiódusú lakáscélú hiteleknél volt megfigyelhető csökkenés. Előretekintve a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel termékek (MFL) hozzájárulhatnak mind a rögzített kamatozású hitelek térnyeréséhez, mind a felárak csökkenéséhez a verseny élénkülésén keresztül. A negyedik negyedévben a kihelyezett lakáshitelek 13 százaléka MFL hitel volt, a fix kamatozáson belül arányuk pedig már 23 százalékot tett ki. Az utolsó negyedéven belül az MFL termékek egyre erőteljesebb felfutása volt megfigyelhető: 2017 decemberében már mintegy 40 százalékos arányt értek el e hitelek.

A hitelezési folyamatok kínálati feltételeit az MNB a Pénzügyi Kondíciós Indexben összegzi. A mutató alapján a bankrendszeri hitelezés ciklikus hatása a gazdasági növekedésre nézve egyensúlyinak mondható. Tehát a reálgazdaság éves bővülésére sem a ciklust felerősítő, sem pedig a növekedést visszahúzó érdemi hatás nem tapasztalható.

Hitelezési folyamatok

A Hitelezési folyamatok kiadvány célja, hogy részletes képet mutasson a hitelezés legfrissebb trendjeinek alakulásáról, valamint segítséget nyújtson e folyamatok megfelelő értelmezéséhez. Ennek érdekében részletesen bemutatja a hitelaggregátumok, a bankok által észlelt hitelkereslet, valamint a hitelezési feltételek alakulását a hitelezési felmérés eredményeit, illetve a bankrendszeri mérleg és kamatstatisztikákat felhasználva. A hitelezési felmérés részletes eredményei és ábrakészlete az MNB honlapján elérhető az alábbi linken:

Hitelezési felmérés