A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2012. szeptember 25-től a „Jelentés az infláció alakulásáról” (továbbiakban: Inflációs Jelentés) c. kiadvány megjelenésének hónapjaiban részletes állásfoglalást tesz közzé a kamatdöntés hátterét bemutató közlemény helyett.

Az állásfoglalás összegzi a Monetáris Tanács értékelését a jelenlegi és a várható makrogazdasági folyamatokkal kapcsolatban, valamint kitér a monetáris politikai megfontolásokra és kamatpolitikai vonatkozásokra.

A dokumentum egyúttal átveszi az Inflációs Jelentés összefoglalójának a szerepét is. Az Inflációs Jelentés további fejezeteit változatlanul az MNB szakértői jegyzik, így az azokban bemutatott részletes elemzések és előrejelzések a szakértők álláspontját tükrözik.

Az állásfoglalást a kamatdöntés napján 15:00 órakor hozza nyilvánosságra a Tanács. A korábbi gyakorlatnak megfelelően, szintén ekkor jelenik meg az inflációra és növekedésre vonatkozó alapelőrejelzés legyezőábrája illetve annak sarokszámai. A változás az MNB Klubot — az Inflációs Jelentést bemutató szakmai prezentációt — nem érinti.

Az Inflációs Jelentés által nem érintett köztes hónapokban a Tanács továbbra is külön közleményben indokolja döntését, melynek megjelenési rendje változatlan.

Budapest, 2012. augusztus 28.

Monetáris Tanács
Magyar Nemzeti Bank