1. A Monetáris Tanács ülésén hozott határozatával a jegybanki alapkamatlábat 2001. szeptember 10-ével, azonnali hatállyal 25bp-tal, 11,00%-ra csökkenti. Ennek megfelelően változik a jegybanki alapkamatlábhoz kötött jegybanki kamatok szintje.

Az Európai Unió gazdasági növekedésének a korábban vártnál is nagyobb mértékű lassulása a második félévben a magyar nemzetgazdaságra is hatással lesz. A gazdasági növekedés lassulása az infláció mérséklődésével jár. Emellett a gazdasági elemzők várakozásai is közeledtek az MNB célkitűzéséhez. Ezen fejlemények segítik a 2002. évi inflációs cél teljesülését és valószínűsítik, hogy a 2001. év végi áremelkedés a jegybank előrejelzésének megfelelően 7-8% között alakul. A fenti megfontolások alapján az MNB követte az Európai Központi Bank kamatcsökkentését. Így a forint kamatprémiuma változatlan szinten marad.

2. A Monetáris Tanács áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatok alakulását és megállapította, hogy a külső egyensúly, különösen a folyó fizetési mérleg egyenlege 2001. első hét hónapjában a várakozásoknál is kedvezőbben alakult.

3. A Monetáris Tanács áttekintette a forint bankjegyek és érmék készletezésével, forgalmazásával és gyártásával kapcsolatos feladatokat az euró magyarországi bevezetéséig, és ezzel kapcsolatban irányelveket fogalmazott meg.