1. A Monetáris Tanács áttekintette és értékelte a gazdasági és pénzügyi folyamatokat, és változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatláb 9,00%-os szintjét.

2. A Monetáris Tanács megítélése szerint változatlanul fennállnak azok a dezinflációt fékező tényezők, melyekre a Tanács korábban felhívta a figyelmet. Az azóta napvilágot látott információk alapján megállapítható, hogy a versenyszektorban továbbra sem mérséklődött a bérinfláció és erőteljes az államháztartás keresleti hatása. A dezinfláció folytatása és a gazdaság kiegyensúlyozott növekedésének megőrzése anticiklikus fiskális politikát tesz szükségessé. Az expanzív fiskális politika túlzott terhet ró a monetáris politikára. A Monetáris Tanács az elkövetkező időszakban fokozott figyelemmel kíséri az inflációs kockázatot hordozó folyamatok, ezen belül a fiskális politika és a háztartások keresletének alakulását. A kedvezőtlen folyamatok fennmaradása a monetáris kondíciók szigorítását teheti szükségessé.

Az inflációs célkövetés rendszere a bevezetését követő első év tapasztalatai alapján jól szolgálta a dezinflációs politikát. Fontos, hogy az új monetáris politikai rendszer megőrizze eddig felhalmozott hitelességét; ez mérsékli az infláció további csökkentésének rövidtávú reálgazdasági költségeit, az expanzív fiskális politika és a termelékenységnövekedéssel összhangban nem álló bérnövekedés viszont növeli azokat. A dezinfláció folytatására azért van szükség, mert az árstabilitással együtt járó kiszámíthatóbb gazdasági környezet a beruházások emelkedését és tartósan magasabb ütemű gazdasági növekedést eredményez. A jegybank ezért a jövőben is az árstabilitás elérésére és fenntartására törekszik: a monetáris politika így járulhat hozzá a társadalmi jólét növeléséhez.

3. A Monetáris Tanács úgy döntött, hogy a bankközi kamatok volatilitásának mérséklése és az EKB gyakorlatának átvétele érdekében az MNB irányadó eszköze körüli egynapos kamatfolyosó szélességét 2002. szeptember 1-i hatállyal 1 százalékponttal csökkenti. 2002. szeptember 1-től a kamatfolyosó határai:

- Egynapos aktív oldali rendelkezésre állás (O/N fedezett hitel) kamata:

irányadó kamat + 1 százalékpont

- Egynapos passzív oldali rendelkezésre állás (O/N betét) kamata:

irányadó kamat - 1 százalékpont

Budapest, 2002. június 24.

MAGYAR NEMZETI BANK

MONETÁRIS TANÁCS