A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2002. november 18-i határozatával 2002. november 19-i hatállyal 9,50%-ról 50 bázisponttal 9,00%-ra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat.

Az irányadó kamat csökkentését a forint erősödése tette lehetővé. A Monetáris Tanács megítélése szerint - a meghirdetett fiskális szigorítás és fegyelmezett bérpálya megvalósulása esetén - a 2003 és 2004 év végére kitűzött inflációs célok 238-242 forint/euró szint körül ingadozó árfolyam mellett elérhetők. A legutóbbi inflációs előrejelzésünkben feltételezettnél erősebb árfolyam mind az importárakra gyakorolt közvetlen, mind az aggregált keresletet mérséklő közvetett hatásán keresztül segíti a jegybank kijelölt inflációs céljának elérését.

Az elmúlt időszakban tapasztalható intenzív tőkebeáramlásban fontos szerepe volt az Európai Uniós tagsággal, valamint az európai árfolyamrendszerben (ERM II) való részvétellel várhatóan együttjáró kockázati prémium-csökkenésnek. A Monetáris Tanács úgy ítéli meg, hogy a jelenlegi árfolyamrendszer, amelyben a forint árfolyama a 276,1 forint/euró középárfolyamon +-15%-os ingadozási sávval az euróhoz van rögzítve, változtatások nélkül is megfelel az ERM II árfolyamrendszer követelményeinek.

Budapest, 2002. november 18.

MAGYAR NEMZETI BANK

MONETÁRIS TANÁCS