A Monetáris Tanács június 10-i ülésén 2003. június 11-i hatállyal 6,50%-ról 100 bázisponttal 7,50%-ra emelte a jegybanki alapkamatlábat.

Az MNB monetáris politikáját változatlanul az inflációs célkitűzések határozzák meg. Ezért az MNB az árfolyamsáv eltolását követően is mindent megtesz annak érdekében, hogy az infláció 2003. végére ne haladja meg a 4,5%-ot, valamint teljesíthető legyen a 2004. év végi 3,5±1%-os inflációs cél.

A jegybank a kormány kérésére elfogadta az árfolyamsáv 2,26%-os eltolását, hogy elkerülhetővé tegye az árfolyam túlzott erősödését és hozzájáruljon a hazai gazdaság versenyképességének javításához.

A Monetáris Tanács úgy ítélte meg, hogy az árfolyamsáv módosítása nem fogja korlátozni a monetáris politika mozgásterét az inflációs célok elérésében, a dezinfláció folytatásában. Az elfogadott kismértékű árfolyamgyengülés akkor nem vezet az infláció növekedéséhez, ha a 76 Mrd Ft-os azonnali költségvetési kiigazítás mellett a kormány visszatér az általa 2002-ben elfogadott és az Európai Unióhoz benyújtott Középtávú Gazdaságpolitikai Programban szereplő gazdasági pályához, 2004-ben tovább javítva az államháztartás egyensúlyát, illetve megvalósítja szándékát a viszonylag korai ERM-II csatlakozásra; továbbá a teljesítményekhez igazodó szintre mérséklődik a gazdaságban a bérkiáramlás.

Az inflációs célok eléréséhez az MNB a kialakultnál erősebb, 250Ft/EUR körüli árfolyamot tart szükségesnek. A keresletszűkítés támogatása mellett a Monetáris Tanács a jegybanki alapkamatláb emelése mellett döntött, hogy elkerülje a forint árfolyamának túlzott gyengülését és tartóssá tegye a relatív árak exportőrök számára kedvező változását.

Budapest, 2003. június 10.