1.  A Monetáris Tanács a 2007. július 23-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 7,75%-os szintjét.

Indoklás:

A Monetáris Tanács megítélése szerint az elmúlt hónapok inflációs folyamatai a májusi Inflációs jelentésben foglaltaknak megfelelően és a három százalékos középtávú inflációs cél elérésével összhangban alakulnak. Az inflációs alapfolyamatokat legjobban megragadó, az adóváltozásoktól megszűrt maginfláció az elmúlt negyedévben jelentősen mérséklődött, noha a júniusi adat emelkedést mutat. A Tanács véleménye szerint csökkent az inflációs céltól lényegesen eltérő várakozások kialakulásának veszélye.

A legfrissebb adatok arra utalnak, hogy folytatódott a gazdasági növekedés lassulása. A versenyszektor bruttó nominálbér-növekedése – a szabályozási környezet változása miatti torzítások kiszűrése után is – egyelőre magasabb a termelékenység változásánál. A munkapiaci adatok értelmezését azonban jelentős bizonytalanságok övezik. A béralakulásnak nincs olyan egyedi mutatója, amely alapján a költségoldali inflációs hatások egyértelműen megítélhetőek lennének.

A Tanács lehetőséget lát arra, hogy a jövőben folytassa az alapkamat csökkentését. Ugyanakkor a hazai és nemzetközi gazdasági folyamatokat övező bizonytalanság szintje továbbra is magas, ami óvatos és fokozatos kamatcsökkentési pályát tesz szükségessé.

2.  Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2007. augusztus 17-én 14 órakor jelenik meg.

Budapest, 2007. július 23.

MAGYAR NEMZETI BANK

Monetáris Tanács