1.  A Monetáris Tanács a 2007. március 26-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 8,00%-os szintjét.

Indoklás:

A Monetáris Tanács megítélése szerint az elmúlt hónapban beérkezett információk alapján a magyar gazdaság továbbra is a februári inflációs jelentésben szereplő alappályán van, így 2008. második felében az infláció a 3 százalékos középtávú cél közelébe mérséklődhet. A friss adatok ugyanakkor nem csökkentik az alappálya körüli bizonytalanságot. A fogyasztói árindex piaci komponense, különösen a rövidbázisú maginfláció mérséklődött, ami arra utalhat, hogy a kormányzati intézkedések egyszeri árszintnövelő hatásán túl eddig nem jelentkezett számottevő árnyomás a magyar gazdaságban.

A bizonytalanság forrása, hogy bár a versenyszféra rendszeres bérkifizetéseinek januári dinamikája magasabb inflációs kockázatot jelezhet, a 2006 évi részletes GDP adatok a belföldi kereslet fokozatos lassulást mutatják. Egyes szektorokban a béremelkedés mértéke nem áll összhangban a lassuló termelékenység-növekedéssel és a kereslet várható visszaesésével. A bérinfláció mértékét és annak következményeit még mindig nehéz egyértelműen értékelni, ugyanis a munkapiaci és adózási szabályozás változásaihoz való alkalmazkodás a statisztikai adatokat felfelé torzíthatja.

A legújabb adatok szerint a növekedés szerkezetében a korábbiaknál is markánsabb lett a belföldi kereslet egyes tényezőinek a csökkenése. Ez keresleti oldalról mérsékelheti az inflációt és korlátozhatja a magasabb bérinfláció miatti esetleg fellépő inflációs nyomást. Ugyanakkor a vállalati jövedelmezőség csökkenését eredményezheti, ami erősíti a gazdasági növekedés és a foglalkoztatottság nagyobb visszaesésének kockázatát.

A forint államkötvények kamatfelárának az elmúlt időszakban bekövetkezett csökkenése arra is utalhat, hogy kedvezőbbé vált a költségvetési kiigazítás hosszú távú fenntarthatóságának megítélése a befektetők körében. Ez a jövőben tágíthatja a kamatpolitika mozgásterét.

Mindezen tényezőket figyelembe véve a Monetáris Tanács az irányadó kamat 8%-os szinten tartása mellett döntött.

2.   Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2007. április 13-án 14 órakor jelenik meg.

Budapest, 2007. március 26.

                                                                                     MAGYAR NEMZETI BANK

                                                                                          MONETÁRIS TANÁCS