1. A Monetáris Tanács a 2007. szeptember 24-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve 2007. szeptember 25-i hatállyal 7,75%-ról 25 bázisponttal 7,5%-ra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat.

Indoklás:

Az előző kamatdöntő ülés óta rendelkezésre álló új információk nem változtattak érdemben a makrogazdasági kilátásokon. A Monetáris Tanács a potenciális szintjétől elmaradó kibocsátásra és az infláció fokozatos mérséklődésére számít a következő két évben. Amennyiben a mezőgazdasági-, élelmiszer- és energiaárak jelentős emelkedése nem jár tovagyűrűző hatásokkal, 2009-ben elérhető a 3 százalékos inflációs cél.


A közvetett inflációs hatások szempontjából kiemelkedő jelentőségű az ár- és béralakulást befolyásoló gazdasági szereplők várakozásainak szerepe. A bérezési és árazási magatartást fegyelmezheti a belső kereslet növekedésének – a második negyedéves GDP-adatok által jelzett – jelentős lassulása, illetve a háztartások fogyasztási kiadásának visszaesése. A Monetáris Tanács kiemelt figyelemmel kíséri azonban azokat a mutatókat, amelyek tartós inflációs nyomás kialakulására utalhatnak. A jövő évi bérmegállapodások e tekintetben jelzésértékűek lehetnek.


Bár a nemzetközi pénzügyi környezetet továbbra is bizonytalanságok jellemzik, a hazai befektetések kockázati megítélése érezhetően javult.


Mindezek fényében a Monetáris Tanács lehetőséget lát az irányadó kamat csökkentésére. Az inflációs kockázatok és a nemzetközi befektetői környezetet továbbra is jellemző bizonytalanság a későbbiekben is megfontolt kamatpolitikát indokol.


2. Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2007. október 12-én 14 órakor jelenik meg.

Budapest, 2007. szeptember 24.

MAGYAR NEMZETI BANK

MONETÁRIS TANÁCS