1.  A Monetáris Tanács a 2008. augusztus 25-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 8,5%-os szintjét.

Indoklás

A Monetáris Tanács megtárgyalta az MNB 2008. augusztusi „Jelentés az infláció alakulásáról - időközi felülvizsgálat -” című kiadványát.

A jelentésben bemutatott előrejelzéssel összhangban a Monetáris Tanács úgy látja, hogy 2010-ig a magyar gazdaságot visszafogott növekedés és az infláció lassú csökkenése fogja jellemezni. A prognózis alappályája szerint az infláció – a hazai és nemzetközi eredetű költségsokkok hatására –  változatlan monetáris kondíciók mellett 2009-ben meghaladhatja, 2010-ben viszont elérheti a 3 százalékos célt. A monetáris politika számára releváns horizonton a gazdaság kibocsátása előreláthatóan végig elmarad a potenciális kibocsátási szinttől, ami elősegíti az infláció mérséklődését.

A globális eredetű tényezők jelentős szerepet játszottak abban, hogy az infláció 2008 második negyedévében is jelentősen meghaladta a középtávú célt. A monetáris kondíciók szigorodása részben ellensúlyozta a magasabb nemzetközi inflációs környezet hatását, de összességében az importált termékek ára forintban kifejezve tovább emelkedett.

Az elmúlt hónapokban a globális konjunktúrával kapcsolatban kedvezőtlen hírek láttak napvilágot. A globális konjunktúra vártnál nagyobb lassulása hozzájárulhat a nemzetközi nyersanyag és energiaárak mérséklődéséhez, ezáltal pedig a hazai dezinflációhoz is.

A Monetáris Tanács továbbra is kiemelt feladatának tekinti annak megakadályozását, hogy az inflációs várakozások magas szinten rögzüljenek. Amennyiben ugyanis a gazdasági szereplők az árazási és bérezési döntéseikben az alappályában feltételezettnél erősebben támaszkodnának a múltban tapasztalt inflációra, akkor a dezinfláció lassabb lenne, és nagyobb reálgazdasági költségekkel is járna.

Mindezeket figyelembe véve a Monetáris Tanács az alapkamat szinten tartása mellett döntött. A szigorú monetáris kondíciók fenntartása mindaddig indokolt, míg a nemzetközi és hazai folyamatok nem jelzik egyértelműen a felfelé mutató inflációs kockázatok tartós csökkenését.

2.  Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2008. szeptember 19-én 14 órakor jelenik meg.


Budapest, 2008. augusztus 25.

Magyar Nemzeti Bank

Monetáris Tanács