1.  A Monetáris Tanács a 2008. június 23-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 8,5%-os szintjét.


Indoklás

A Monetáris Tanács továbbra is úgy látja, hogy a magyar gazdaságot visszafogott növekedés és az infláció lassú csökkenése jellemezi. A monetáris politika számára releváns időhorizonton az infláció mérséklődését a negatív kibocsátási rés segítheti, miközben az inflációs várakozások esetleges magas szinten rögzülése, valamint a globális eredetű élelmiszer-, nyersanyag- és energia- áremelkedés a felfele mutató inflációs kockázatokat erősítik.

Az inflációs kilátások romlását érzékelve a Monetáris Tanács az előző három ülésén a monetáris kondíciók szigorítása mellett döntött. Az újonnan beérkezett információk szerint továbbra is fennállnak az inflációs cél teljesülését övező kockázatok, ugyanakkor – a szigorodó monetáris kondíciókat is figyelembe véve – a májusi inflációs jelentésben felvázolt inflációs alappályát nem írták felül a legfrissebb adatok. A versenyszféra eddigi béralakulása alapján egyelőre nem lehet egyértelmű következtetést levonni arra nézve, hogy a kereslet-visszaesés fegyelmező hatása milyen erővel érvényesül.

A Monetáris Tanács továbbra is egyértelműen elkötelezett a 3 százalékos inflációs cél elérése mellett. Arra törekszik, hogy megakadályozza a hosszabb távú inflációs várakozások megemelkedését, s ehhez szükségesnek tartja a szigorú monetáris kondíciók fenntartását. Amennyiben azonban az inflációs cél elérése megkívánja, kész e kondíciók további szigorítására.


2. Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2008. július 11-én 14 órakor jelenik meg.

Budapest, 2008. június 23.

Magyar Nemzeti Bank

Monetáris Tanács