1.   A Monetáris Tanács a 2008. november 24-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve 2008. november 25-i hatállyal 11,5%-ról 50 bázisponttal 11,0 %-ra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat.

Indoklás

A Monetáris Tanács megtárgyalta az MNB 2008. novemberi „Jelentés az infláció alakulásáról” című kiadványát.

Az elmúlt hónapokban a nemzetközi pénzügyi rendszert megrázó válság alapvetően változtatta meg a magyar gazdaság pályáját. Az elkövetkező időszakban mind a gazdasági növekedés, mind az infláció számottevően alacsonyabb lehet a korábbi várakozásoknál.  A gazdaság átmeneti visszaesése, majd enyhe élénkülése mellett az infláció a monetáris politika számára releváns horizonton jelentős mértékben a 3 százalékos cél alá kerülhet.

A globális kockázatvállalási hajlandóság visszaesése és a likviditás szűkülése elkerülhetetlenné teszi a magyar gazdaság külső finanszírozási igényének további csökkenését, ami a hazai gazdasági szereplők kiadásai és jövedelmei közötti rés záródásán keresztül valósulhat meg.  Különösen nehézzé teszi az alkalmazkodást, hogy a pénzügyi válság következtében az ország legfontosabb külkereskedelmi partnereinek növekedése is számottevően lelassult, így a külföldi és belföldi kereslet korrekciója párhuzamosan zajlik.
A nemzetközi és a hazai konjunkturális kilátások romlása az infláció pályájában is jelentős elmozdulást eredményez a korábbi várakozásokhoz képest. A belső kereslet gyengülése mellett a világgazdaság felől érkező, az olaj-, nyersanyag- és élelmiszerárakhoz köthető inflációs nyomás érdemi csökkenése is gyorsabb dezinflációhoz vezet.

Egy hónappal ezelőtt – az általános kockázatvállalási hajlandóság visszaesése, a globális likviditás szűkülése és az ország külső adósságának finanszírozhatóságát illetően felmerült bizalmatlanság közepette – a forint árfolyamára a fundamentálisan indokolható mértéket jóval meghaladó leértékelődési nyomás nehezedett. A rendkívüli helyzetben a Monetáris Tanács 2008. október 22-én az alapkamat 300 bázispontos emelése mellett döntött, a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának megőrzése, a tőkekiáramlás és a leértékelési várakozások további erősödésének megfékezése, valamint a forint elleni spekuláció megdrágítása érdekében.

A Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás valamint a tervezett költségvetési kiigazító lépések csökkentették az ország külső adósságának finanszírozási kockázatait, ami növelte a monetáris politika mozgásterét. A Monetáris Tanács ezért az alapkamat csökkentése mellett döntött. További csökkentések előtt akkor nyílik tér, ha a tőkeáramlások folytonosságát és a pénzügyi közvetítő rendszer stabilitását övező kockázatok mérséklődése folytatódik.

2. Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2008. december 12-én 14 órakor jelenik meg.

Budapest, 2008. november 24.

Magyar Nemzeti Bank
Monetáris Tanács