1. A Monetáris Tanács a 2008. október 20-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 8,5%-os szintjét.

Indoklás
A Monetáris Tanács helyzetmegítélése szerint a magyar gazdaság kilátásait jelenleg elsősorban globális tényezők alakítják. Az elmúlt hetekben a hazai pénzügyi piacokon fokozottan jelentkeztek a nemzetközi pénzügyi válság hatásai.

A globális likviditáshiány a piacokon működési zavarokhoz vezetett. A Monetáris Tanács ebben a helyzetben kiemelten fontosnak tartja a pénzügyi közvetítés működésének folyamatosságát. Ennek érdekében a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt hetekben számos lépést kezdeményezett, illetve tett.

A gazdasági folyamatokat áttekintve a Monetáris Tanács úgy látja, hogy az infláció – az elmúlt időszakban megfigyelt tendencia folytatásaként – tovább mérséklődhet, miközben a globális dekonjunktúra rontja a hazai növekedési kilátásokat. A várható nemzetközi gazdasági folyamatok növelik annak a valószínűségét, hogy az olaj-, élelmiszer- és egyéb nyersanyagárak tartósan csökkennek. A hazai dezinflációhoz ezek mellett a gazdaság növekedésének az európai dekonjunktúrából, valamint a belföldi hitelezés visszafogásából eredő lassulása is hozzájárul.

A jelenlegi pénzügyi piaci környezetben a Monetáris Tanács szükségesnek ítéli a szigorú monetáris kondíciók fenntartását.

2. Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2008. november 14-én 14 órakor jelenik meg.

Budapest, 2008. október 20.

Magyar Nemzeti Bank

Monetáris Tanács