A Magyar Nemzeti Bank a Monetáris Tanács 2010. február 8-i döntése alapján programot hirdet meg a forint jelzáloghitel- és jelzáloglevél-piac fejlődésének támogatására. Az MNB célja a jelzáloglevél-piac autonóm fejlődése előtt álló akadályok lebontása, és ezáltal a pénzügyi stabilitás és a kamattranszmisszió hatékonyságának támogatása. A program keretében az MNB forint jelzáloglevél-vásárlásokat hajt végre, valamint szabályozói kezdeményezéseket tesz a forint jelzáloghitelezés fejlesztése érdekében.

Kedvező fejlemény, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen csökkent az újonnan folyósított forint és deviza jelzáloghitelek közötti kamatkülönbözet, ami növelte a forint jelzáloghitelek versenyképességét. Ennek egyik jele, hogy számos bank jelent meg új forint alapú jelzáloghitel konstrukcióval. Az MNB e kedvező folyamatot jelzáloglevél vásárlási program meghirdetésével kívánja támogatni.

A forint jelzáloghitel- és jelzáloglevél-piac fejlődését támogató program első lépése a forintalapú finanszírozás feltételeinek javítása a bankok és ügyfeleik számára, a forint jelzáloglevél-piaci likviditási felárak további csökkenésének ösztönzésével. Mindez támogathatja a forint jelzáloghitelek kínálatának növekedését és a devizahitelekkel szembeni kamatkülönbözetének további mérséklődését.

A program keretében az MNB az elfogadható fedezetek körébe tartozó hazai kibocsátású forint jelzáloglevelek vásárlását kezdi meg előbb a másodlagos, majd az elsődleges piacon, összesen legfeljebb 100 milliárd forint névértékben. Az MNB a vásárlásait a hazai jelzáloglevél-piac hosszú távú fejlődése érdekében a piac likviditását és transzparenciáját növelő feltételek teljesítéséhez köti. Ezt figyelembe véve az MNB az elsődleges piacon a megfelelően nagyméretű jelzáloglevél-sorozatokból vásárol, ha azok folyamatos másodpiaci tőzsdei árjegyzése biztosított. A jelzáloglevelek másodpiaci árjegyzését vállaló hitelintézetek számára az MNB igény esetén jelzáloglevél-kölcsönzési lehetőséget biztosít. A programban valamennyi tartalékköteles hazai hitelintézet részt vehet, amennyiben teljesíti a szükséges technikai feltételeket. A jelzáloglevél-vásárlási program lezárására legkorábban 2010. december 31-én kerülhet sor. A jelzáloglevél-vásárlási program megvalósításának további részleteiről az MNB 2010. február 28-ig jelentet meg tájékoztatót.

A forint jelzáloghitel- és jelzáloglevél-piac fejlődését támogató program keretében az MNB az év során további lépéseket kezdeményez a forint jelzáloghitelezés fejlesztése érdekében. Ezek, a jelzáloghitel-termékek átláthatóbbá tételét és a jelzáloglevél-kibocsátásra jogosultak körének szélesítését célozzák.

Budapest, 2010. február 8.

Magyar Nemzeti Bank

Monetáris Tanács