1) A Monetáris Tanács a 2010. április 26-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve 2010. április 27-i hatállyal 5,5%-ról 25 bázisponttal 5,25-%-ra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat.
Indoklás


A Monetáris Tanács megítélése szerint a hazai gazdaság a tavalyi mély recessziót követően idén állhat ismét növekedési pályára. A visszafogott kereslet következtében az infláció jövőre várhatóan az MNB célja alá csökken. A nemzetközi pénzügyi piaci folyamatok jövőbeli alakulását továbbra is számottevő bizonytalanság övezi.


A magyar gazdaságra továbbra is jellemző maradhat az előző évben megfigyelt szerkezeti kettősség. Az export várható fellendülésével ellentétben a belföldi kereslet idén nem fog érdemben növekedni. A magyar gazdaság kilábalása emiatt csak késve követi a globális és régiós gazdasági folyamatokat.


A középtávú inflációs kilátások szempontjából meghatározó termékcsoportok áralakulása továbbra is a gyenge kereslet árleszorító hatását mutatja. A piaci szolgáltatások inflációja folyamatosan mérséklődik. Az iparcikkek árindexe február után márciusban is csökkent.  Mindezek fényében a Monetáris Tanács továbbra is úgy ítéli meg, hogy az infláció az idei év közepétől a cél közelébe, a jövő évben pedig a cél alá süllyedhet.


Az elmúlt hónapban tovább javult a nemzetközi befektetői hangulat, ami a hazai pénzügyi eszközök mérséklődő kockázati felárában is tükröződött. Néhány euroövezeti ország államadósság-pályájának fenntarthatóságával kapcsolatos befektetői aggodalmak azonban továbbra is jelen vannak, ami veszélyezteti a javuló nemzetközi tendencia fennmaradását. Magyarország korábbi külső sérülékenységét mérsékli a gazdaság javuló egyensúlyi pozíciója, azonban a magas adósságállományok és a gyenge konjunkturális mutatók továbbra is kockázatot jelentenek. A külső sokkokkal szembeni érzékenység mérséklése érdekében a hosszútávon fenntartható, fegyelmezett költségvetési politika kiemelt fontosságú.


A fentiek alapján a Monetáris Tanács az alapkamat 25 bázispontos csökkentése mellett döntött. Az inflációs és reálgazdasági kilátások alapján indokolt további kamatcsökkentésre akkor kerülhet sor, ha azt az ország kockázati megítélése lehetővé teszi.


2) Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2010. május 19-én 14 órakor jelenik meg.


Budapest, 2010. április 26.


Magyar Nemzeti Bank
Monetáris Tanács