1) A Monetáris Tanács a 2016. február 23-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 1,35%-os szintjét.

2) Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2016. március 9-én 14 órakor jelenik meg.

Indoklás

A Monetáris Tanács megítélése szerint folytatódik a magyar gazdaság növekedése. A gazdaságot változatlanul kihasználatlan kapacitások jellemzik, így a hazai reálgazdasági környezet dezinflációs hatású marad. Az infláció továbbra is számottevően a jegybanki cél alatt alakul.

2016 januárjában az éves inflációs ráta változatlan maradt, a maginfláció érdemben nem változott. Az alapfolyamat mutatók továbbra is mérsékelt inflációs nyomást jeleznek. Az alacsony olajárak következtében az infláció rövid távon elmaradhat a korábbi várakozásoktól. Az élénkülő lakossági fogyasztás és a gyorsuló bérkiáramlás eredményeként a maginfláció fokozatosan növekedhet, azonban a tartósan alacsony globális inflációs környezet visszafogja a hazai fogyasztói árak emelkedésének ütemét. Az inflációs várakozások historikusan alacsony szintre süllyedtek. Az infláció az előrejelzési időszakban elmarad a 3 százalékos céltól, és csak az előrejelzési időhorizont végére érhet annak közelébe.

2015 negyedik negyedévében a korábbi, visszafogott ütem után újra dinamikusan nőtt a hazai gazdaság. Ezzel a nemzetgazdasági kibocsátás az év egészében 3 százalék közeli bővülést mutatott. A havi termelési indikátorok szerint az erőteljes növekedést az ipari teljesítmény és a kiskereskedelmi értékesítések emelkedése támogatta. Az ipari teljesítmény hozzáadott értéke a negyedik negyedévben ismét élénkülhetett, a hazai ipar rövid távú kilátásai kedvezőek. A kiskereskedelmi forgalom a decemberi adatok alapján az elmúlt hónapokhoz hasonlóan kiegyensúlyozott bővülést mutatott, a termékek széles körében nőtt az értékesítés. A foglalkoztatás enyhén emelkedett, a munkanélküliség ismét csökkent. A növekedést az idei év első felében a feltörekvő piacok visszafogottabb bővülése és az európai uniós forrás-beáramlás lassulása mérsékli. Élénkülés 2016 második felétől várható, főként felvevőpiacaink gazdasági teljesítményének növekedése, valamint a jegybanki és kormányzati intézkedések hatásainak eredményeként. A Monetáris Tanács megítélése szerint az MNB Növekedéstámogató Programja, az új, lakásépítéseket ösztönző és az EU-transzferek ütemes lehívását segítő kormányzati intézkedések szükségesek a 3 százalék körüli növekedés fenntartásához. Ezek mellett a háztartások emelkedő fogyasztása a következő években is érdemben támogatja a gazdaság bővülését.

Az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban enyhén romlott a globális pénzpiaci hangulat, amely a növekedési kilátásokkal kapcsolatos aggodalmakhoz, a globálisan meghatározó jegybankok monetáris politikájához, illetve az olajpiaci hírekhez köthető. A fejlett és ázsiai országok tőzsdeindexei az olajpiaci bizonytalanságok, illetve egyes, vártnál gyengébb makrogazdasági adatok hatására jelentősen estek. A hazai pénzpiacok a romló befektetői környezetben is stabilak maradtak. A forint árfolyama nem változott érdemben, míg a hosszú államkötvény hozamok összességében alacsonyabbak voltak az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban. A magas külső finanszírozási képesség és az ennek nyomán csökkenő külső adósságállomány tartósan mérsékli a magyar gazdaság sérülékenységét. A Monetáris Tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság változatlanul óvatos monetáris politikát indokol.

A piaci hozamvárakozások az alapkamat tartós tartására vonatkozó jegybanki iránymutatással összhangban alakultak. A jegybank által bevezetett nemhagyományos, célzott monetáris politikai eszközök is a hosszú hozamok csökkenésének és ezáltal a monetáris kondíciók lazításának irányába hatnak. Az előretekintő pénzpiaci reálkamatok negatív tartományban tartózkodnak, és az infláció emelkedésével tovább süllyednek.

A Monetáris Tanács megítélése szerint a gazdasági növekedés 2016 első felében várható lassulásával párhuzamosan a szabad kapacitások csökkenése átmenetileg megáll. A kibocsátási rés csak az előrejelzési horizont végén, a növekedés újbóli gyorsulása eredményeként záródik. Az inflációs nyomás tartósan mérsékelt marad. A rendelkezésre álló információk alapján az alapkamat aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók tartós, a teljes előrejelzési időhorizonton való fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével.

Az Önfinanszírozási Program harmadik fázisának meghirdetését követően a hosszú állampapír-piaci hozamok csökkentek, ami folytatódhat a bejelentett intézkedések megvalósulásával. A Monetáris Tanács folyamatosan figyelemmel kíséri, hogy az így kialakuló lazább monetáris kondíciók biztosítják-e az inflációs cél fenntartható elérését. Ennek keretében kiemelten vizsgálja a külső monetáris környezet alakulását, különösen az Európai Központi Bank intézkedéseit. A Monetáris Tanács a márciusi Inflációs jelentés ismeretében tovább lazíthatja a monetáris kondíciókat.

MAGYAR NEMZETI BANK
Monetáris Tanács

Budapest, 2016. február 23.