A Monetáris Tanács áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat. Meghirdetett ülésezési rendjének megfelelően nem tárgyalta a jegybanki alapkamatláb megváltoztatását, ugyanakkor aktuális ülése keretében a kamatfolyosó kiszélesítéséről döntött. Ennek értelmében az O/N és az 1 hetes fedezett hiteleszköz kamatát 100 bázisponttal 6,40 százalékra emelte.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Az orosz-ukrán háború eszkalálódásával erősödtek az áru- és pénzpiaci kockázatok. A Tanács a kamatfolyosó kiszélesítésével bővíti a rendelkezésre álló monetáris politikai mozgásteret, ami a jelen helyzetben kulcsfontosságú. A jegybank készen áll, hogy az egyhetes betéti kamattal szükség esetén továbbra is gyors és rugalmas választ adjon a gyorsan változó környezetből következő áru- és pénzpiaci kockázatokra.

A jelenlegi turbulens pénzpiaci környezetben elsődleges, árstabilitási célja mellett az MNB kiemelt feladata a piaci stabilitás biztosítása is. Az MNB az eszköztár minden elemével készen áll beavatkozni a pénzügyi rendszer stabilitásának biztosítása érdekében.

MAGYAR NEMZETI BANK
Monetáris Tanács
Budapest, 2022. március 8.