Jegybanki eszköz Kamatláb mértéke Korábbi mérték (százalék) Változás (bázispont) Új mérték (százalék)
Jegybanki alapkamat   13,0 nem változott 13,0
O/N jegybanki betét Jegybanki alapkamat – 0,50 százalékpont 12,5 nem változott 12,5
O/N fedezett hitel Jegybanki alapkamat + 12,00 százalékpont 15,5 + 950 25,0

 

A Monetáris Tanács áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat, és a jegybanki alapkamatláb változatlansága mellett a kamatfolyosó felső szélének emeléséről döntött. Ennek értelmében a Monetáris Tanács október 14. 8:45 órától kezdődő hatállyal az O/N fedezett hitel kamatát 25 százalékra emelte, továbbá az 1 hetes fedezett hiteleszközét felfüggesztette.

A jelenlegi turbulens pénzpiaci környezetben elsődleges, árstabilitási célja mellett az MNB kiemelt feladata a piaci stabilitás biztosítása. Az MNB az eszköztár minden elemével készen áll beavatkozni ezek biztosítása érdekében. A fennálló kihívások célzott és átmeneti eszközök alkalmazását indokolják.

Ennek érdekében az MNB 2022. október 14-től egynapos (T/N) FX-swapeszközt, valamint egynapos (O/N) betéti gyorstendert hirdet meg napi rendszerességgel az eddigieknél magasabb kamatszinteken. Az alkalmazott eszközök célja, hogy a monetáris transzmisszió szempontjából kulcsfontosságúnak tartott részpiacokon, azaz a bankközi piacon és a swappiacon egyaránt gyorsan és rugalmasan érvényesüljenek a szigorúbb monetáris kondíciók.

Emellett a jegybank vállalja, hogy a következő hónapokban közvetlenül biztosítja az energiaimport fedezése kapcsán felmerülő jelentősebb devizalikviditási igényt. Mivel a folyó fizetési mérleg energiaegyenlegen kívüli tételei összességében már pozitívak, így az intézkedés érdemben módosítja a devizapiac kereslet-kínálati viszonyait.

Az MNB folyamatosan értékeli a gazdasági és pénzügyi piaci fejleményeket, és ezeket az eszközöket addig alkalmazza, amíg a piaci stabilitás fenntartása indokolja.

MAGYAR NEMZETI BANK
Monetáris Tanács
Budapest, 2022. október 14.